Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ''ΚΑΚΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ''

Το σύμπαν είναι τρομοκρατημένο από τον κορονοϊό. Πρώτη είδηση. Να ξεχάσουμε τον καρκίνο; Όχι, βέβαια. Δεν ξεχνιέται η πρώτη αιτία θανάτου.

Θα πεθάνουμε από καρκίνο. Τέρμα και τέλειωσε. Το λέω- και χωρίς παρεξήγηση- για ένα μόνο λόγο. Να συμβιβαστούμε με τον καρκίνο. Όλοι. Η κουβέντα μοιάζει μακάβρια και ότι εκβιάζει το φόβο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ειπωθεί.

Καρκίνος. Το πρώτο φονικό κακό σήμερα, και θα συνεχίσει να ΄ναι το πρώτο. Άρα, αυτά που ξέραμε είναι φρόνιμο να τα ξεχάσουμε. Μέχρι πρόσφατα δεν τολμούσαν ούτε το όνομα της ασθένειας να αναφέρουν. Η κακιά αρρώστια, λέγανε. Και πολλοί έτσι την αποκαλούν ακόμα, για να την ξορκίσουν.
Επιβάλλεται να μάθουμε να ζούμε με τον καρκίνο. Πού δεν είναι έκπληξη να μας επισκεφθεί, να εμφανιστεί στους δικούς μας, συγγενείς, κοντινούς φίλους. Δεν τρέχει τίποτα. Δεν θα πεθάνουμε κιόλας. Αμέσως. Πιθανόν ο θάνατος από καρκίνο να αργήσει τόσο και, τελικά, να πάμε από άλλη αιτία.
Είχα κουβέντα με σοφό γιατρό. Όχι σκέτο γιατρό. Ογκολόγος είναι, αλλά και μελετητής πέντε ανθρώπινων πολιτισμών. Ψαγμένος άνθρωπος.
Κάποιοι, κάπου, κάποτε γνωρίζουν το ιστορικό Χθες, για δέκα και 20 αιώνες πίσω, λες και ζουν το Σήμερα. Έχουν ζωντανή επαφή με το πως οι άνθρωποι ζούσαν σ’ άλλες εποχές. Αυτές τις συνήθειες είχαν, αυτά έτρωγαν, έτσι ντυνόντουσαν, έτσι έκτιζαν τα σπίτια τους, τέλος πάντων αυτή ήταν η καθημερινότητά τους.
Μη λέμε περισσότερα. Ο σοφός γιατρός μου είπε: ''Ο δικός μας πολιτισμός, όπου η τεχνολογία κάνει ασύλληπτο πρωταθλητισμό, διαστημικού τύπου, κι όλα, μέχρι και οι τροφές παράγονται ψηφιακά, ορμονικά, και με ταχύτητες παραγωγής ανάρμοστες στους ρυθμούς της φύσης, μας πακετάρισε τούτο το φρικτό δώρο. Τον καρκίνο''.
Ο όποιος καρκίνος, βέβαια, προσθέτω εγώ, απέκτησε κι αυτός την παγκόσμιας δυναμικής βιομηχανία του. Τεράστιος ο τζίρος για να καταπολεμηθεί η κακιά αρρώστια. Ο απόλυτος πρωταθλητισμός των πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών στην παραγωγή ιατρικών σκευασμάτων. Δισεκατομμύρια παίζονται κάθε μέρα. Χαίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου