Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

«Έγκλημα» χωρίς τιμωρία! Για πρώτη φορά ολόκληρο το ντοκουμέντο της χρεοκοπίας της χώρας επί Καραμανλή

9 χρόνια από την είσοδο της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης και τα Μνημόνια, ως απόρροια της χρεοκοπίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ακόμα ως χώρα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα ενιαίο συμπέρασμα για το πώς φτάσαμε ως εδώ.
 
Και όταν κάποιος δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, πως θα καταφέρει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως να τα επαναλάβει;

Ρόλο σε αυτή τη… δυσαρμονία προφανώς έπαιξαν οι «εμπρηστές», που εμφανίστηκαν ως «πυροσβέστες» σε μια προσπάθεια να ξαναγράψουν την ιστορία και όσοι για ίδιον όφελος δημιούργησαν ανίερες συμμαχίες πάνω σε «μύθους» και συνωμοσιολογία. Το πρόσφατο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου «8 μήνες» εντάσσεται στην παραπάνω κατηγορία, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να προσπαθεί, τεχνηέντως, να αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση Καραμανλή (2004-09) και να τις μετακυλήσει στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δε λένε ψέματα. Η εσωτερική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας το 2009, κομμάτι της οποίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα (στην Καθημερινή) και δημοσιεύει ολόκληρη  σήμερα το TheCaller,  σε συνδυασμό με την αλληλογραφία των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου, αποτυπώνουν με τον πλέον εμφανή τρόπο, ακόμα και για τον πιο αδαή στα οικονομικά, πως η κυβέρνηση Καραμανλή οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην καταστροφή. Η απαρχή της δημοσιονομικής εκτροπής το 2007 και τα ψεύτικα στοιχεία στη Eurostat Για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου του 2009, δυο μέρες μετά τις εκλογές, καταγράφεται σε επίσημο έγγραφο της ΤτΕ, μια έκφραση που μας ακολουθεί ακόμα και σήμερα, ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο». Καταγράφεται στην Έκθεση της ΤτΕ ότι υπήρξαν εξαγγελίες και δεσμεύσεις για την περικοπή δαπανών, όμως συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο: «Οι αποφάσεις, που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους έως σήμερα σχετικά με τις δαπάνες, όχι μόνο δεν συνάδουν με οποιαδήποτε προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών αλλά κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Σύμφωνα με την Έκθεση, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009 το χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ  και έφτασε τα 267 δισεκατομμύρια,  σε μια στιγμή που οι αγορές προχωρούσαν σε υποβάθμιση και τα spreads των ομολόγων αυξάνονταν συνεχώς. «Το ενοποιημένο χρέος της γενικής κυβέρνησης έφτασε στο τέλος Ιουνίου 2009 τα 267.100 εκατ. ευρώ η 109,6% του ΑΕΠ, έναντι 237.181 ή 99,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2008…», σημειώνεται στην Έκθεση, στην οποία προστίθεται η δραματική διαπίστωση ότι η αύξηση του κόστους του χρέους σε συνδυασμό με την πολύ μικρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ «συνεπάγεται την ενίσχυση της δυναμικής του χρέους και την χωρίς όριο αύξηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του προϋπολογισμού (έλλειμμα ή πλεόνασμα)…». Η περιγραφή αυτής της κατάστασης στο χρέος είναι περιγραφή χρεοκοπίας, γιατί σύμφωνα με την Έκθεση «διεθνώς υποδηλώνει ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση είναι μη διατηρήσιμη». Οι συντάκτες της Έκθεσης δεν μένουν σ’ αυτή τη δραματική διαπίστωση, αλλά προειδοποιούν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική του χρέους «με άκρως αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία».
Επί της ουσίας, η εσωτερική Έκθεση της ΤτΕ καταγράφει την πορεία προς τη χρεοκοπία από το 2007, επιρρίπτοντας καθαρά τις ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή. «Από τις έως σήμερα εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομική εκτροπή, η οποία άρχισε το 2007, είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τη μικρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και είναι σαφώς διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επίσης είναι σαφές ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας είναι μη διατηρήσιμη». Και όχι μόνο αυτό αλλά «καρφώνει» την κυβέρνηση ότι έστελνε ψεύτικα στοιχεία στην  Eurostat: «Τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στη Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης (5,9% του ΑΕΠ και 105,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι εκτός πραγματικότητας». Διαβάστε ολόκληρη την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος «Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ…» Σημειωτέον, πως η χώρα από τις αρχές του 2009 βρισκόταν υπό επιτήρηση από την Κομισιόν, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν προειδοποιήσει για την πορεία αυτοκαταστροφής που ακολουθούσε η χώρα. Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα του Eurogroup για την εφαρμογή και την παρακολούθηση των μέτρων που θα λάμβανε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2009, που παρουσιάζει το TheCaller.

«Το δημοσιονομικό πακέτο αποτελείται κυρίως από μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, που ανέρχονται σε περίπου 1 εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μέτρων (περίπου 0,7 της εκατοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ) είναι προσωρινής φύσης (εφάπαξ).  Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων μόνιμης μείωσης του ελλείμματος και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το 2010», συμπεραίνεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω σημείωμα και δίνεται για πρώτη φορά «ηχηρή» προειδοποίηση στην ελληνική πλευρά για διψήφιο έλλειμμα: «Σε περίπτωση που οι τάσεις αυτές συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του έτους, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο του 5% του ΑΕΠ για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης». «Τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση μετά την υποβολή της επικαιροποίησης του προγράμματος σταθερότητας του Ιανουαρίου 2009, συμπεριλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης δέσμης που ανακοινώθηκε στις 25 Ιουνίου, ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Περίπου 1 εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ είναι προσωρινής φύσης (εφάπαξ). Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2009 (κάπως λιγότερο από ½ της εκατοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ) ενσωματώθηκαν στις προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής για την άνοιξη του 2009, οι οποίες προβλέπουν έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 5,1% του ΑΕΠ το 2009».

«Υπό το πρίσμα της αναθεώρησης προς τα κάτω του επίσημου μακροοικονομικού σεναρίου, το πιο πρόσφατο σύνολο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2009 που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου, το οποίο θα είχε εκτιμώμενο δημοσιονομικό αντίκτυπο 1% του ΑΕΠ, δεν φαίνεται να είναι σύμφωνο με τις συστάσεις του Συμβουλίου», αναφέρει το σημείωμα των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Επιπλέον, τα μέτρα δεν φαίνονται αρκετά για να προσεγγίσουν το στόχο του Προϋπολογισμού για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ το 2009, ιδίως ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου