Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί χαίρεται ο Φάνης και χαμογελά... η περιφερειακή αρχή ...πατέρα; (ΔΙΑΒΑΣΤΕ)

Ενώ τα έσοδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από τον τουρισμό το 2018, αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των συνολικών εσόδων της χώρας, ενώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ήταν μόλις 3%,ενώ η Στερεά Ελλάδα εμφανίζει το 7ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, ως προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της, στο σύνολο των 13 Περιφερειών, εντούτοις κάποιοι αλληλοσυγχαίρονται και ξεματιάζονται!
Αξίζει τον κόπο να διαβάζετε, όσα αναφέρονται στο άρθρο,
για τον Τουριστικό τομέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος,
στην πολιτική εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ Λαμίας. (17-02-2020)


του Γιώργου Παλαμιώτη

Ακούω διάφορους να μιλάνε για εκθέσεις, να επενδύσουμε λέει σε τέτοιες ιστορίες λες και δεν έχουμε επενδύσει μέχρι τώρα τα μαλλιά της κεφαλής μας. Διαβάζω ο Δήμος της Λαμίας θα κάνει τουριστική προβολή με κάτι λιγότερο από τρία χιλιάρικα. Μεθυσμένοι με την τουριστική προβολή αλλά όταν τους βάζεις τα δύσκολα κλείνουν πονηρά το μάτι.

Βεβαίως μέχρι τώρα έχουν πάει σε δεκάδες εκθέσεις. Να ‘ναι καλά τα τουριστικά γραφεία που τους πάνε από δω και από κει και δεν προλαβαίνουν.

Θα μου πείτε ο άλλος βγήκε βουλευτής από τις εκθέσεις.
Κάτι είναι κι αυτό.

Εκατομμύρια να δουν τα μάτια σας, χωνευτήρι.

Πρόσφατα, μεθυσμένοι από τις επιτυχίες και στο περιφερειακό συμβούλιο, κάνουν τεμενάδες ο ένας στον άλλον για τις μεγάλες δήθεν επιτυχίες.

Δεν έχει κανείς την τόλμη να τραβήξει πέντε αριθμούς από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για να δούμε τι πραγματικά προσφέρουν τόσο καιρό όλα αυτά τα καμώματα.

Ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, να το ξεκαθαρίσω ότι βεβαίως και πρέπει.

Να ξέρουμε όμως που πάμε, γιατί πάμε και τι επιδιώκουμε. Δηλαδή με το που πήγαν στο Τελ Αβίβ θα περιμένουμε τουριστικά ρεύματα στην περιοχή; Θεός φυλάξει.

Τι λένε οι αριθμοί.
Δέν εχω κάποια αριθμολαγνία αλλά στο κάτω-κάτω πρέπει
να ρίχνουμε μια ματιά στους ίδιους τους αριθμούς γιατί πολλά μας υποσχέθηκαν αλλά στο τέλος βλέπουμε ανάποδα πράγματα.

Πως θέλετε λοιπόν να μετρήσουμε τα δεδομένα;

Με ποιους αριθμούς; Να πάρουμε καταρχήν τις επισκέψεις και να πούμε ότι βεβαίως υπήρξε μία αύξηση των επισκέψεων αλλά αυτό δε σημαίνει πολλά πράγματα.
Μπορεί να πήγαν παραπάνω άνθρωποι να δουν τις Θερμοπύλες, μπορεί να πήγαν στους Δελφούς αλλά και γενικά στη Στερεά Ελλάδα υπήρξε μία αύξηση σε σχέση με το 2016.

Στη Στερεά Ελλάδα λοιπόν το 2018, και λίγο παραπάνω αναμένεται να κλείσει το ‘19 σε σύγκριση με το 2016, ήρθαν
142.000 παραπάνω επισκέπτες.

Εδώ θα πάρουμε υπόψη και μία ακόμη παράμετρο.
Συνολικά στη χώρα ήρθαν 6,5 εκατομμύρια παραπάνω επισκέπτες ανάμεσα στο 2016 και το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 2 εκατομμύρια παραπάνω επισκέπτες η Στερεά Ελλάδα πήρε 142.000.
Δηλαδή ούτε την αναλογία.

Και βεβαίως την παρτίδα την έσωσαν οι Γερμανοί που αυξήθηκαν από 27.000 σε 48000, μας έσωσαν και οι Αμερικανοί οι οποίοι αυξήθηκαν από 57.000 σε 62.000.

Γενικά όμως σε επίπεδο επισκέψεων σώζουν την παρτίδα πάντα για τη Στερεά Ελλάδα οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι καθώς αυτοί έχουν το μεγάλο κομμάτι, μιας και οι Γάλλοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα από 50 έως και 55.000 το χρόνο για τη Στερεά Ελλάδα. Εδώ οι αριθμοί λοιπόν προδίδουν ότι δεν μπορέσαμε να καλύψουμε την εθνική αύξηση και ανεξάρτητα αν βελτιώθηκε το σκηνικό η βελτίωση δεν ήταν τόση που να ανταποκρίνεται στην εθνική αύξηση των επισκέψεων.

Δηλαδή γιατί χαίρονται όλοι αυτοί με το 2%, δεν το κατάλαβα.

Να πιάσουμε τώρα μια άλλη παράμετρο.
Καλές οι επισκέψεις αλλά διανυκτερεύσεις μετράμε;
Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής καταπληκτικό.
Συνολικά στη χώρα οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 37 εκατομμύρια σε σύγκριση του 2016 με το 2018.
Θα περίμενε κανείς κάποια ισομέρεια σε ότι αφορά την κατανομή.
Δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια μεγέθη στη Στερεά Ελλάδα όπου οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν μεν αλλά δεν πιάνουν μεσοσταθμικά τον εθνικό μέσο όρο αφού από 1.000.815 χιλιάδες που ήταν πήγαν στα 3 εκατομμύρια, δηλαδή 1,2 εκατομμύρια περίπου διανυκτερεύσεις παραπάνω.

Αν υπολογίσουμε μια κατανομή σε επίπεδο χώρας και εκεί υστερούμε υπερβολικά. Φτάνει να σας πω ότι αυξήθηκε αλλά μόλις το 1,3% των διανυκτερεύσεων της χώρας έχουμε στη Στερεά Ελλάδα.

Να σας πούμε και ένα μέγεθος;
Είναι η προτελευταία περιφέρεια σε επίπεδο διανυκτερεύσεων με τελευταία τη Δυτική Μακεδονία.
Αυτό λένε οι αριθμοί.

Γιατί χαμογελούν τώρα όλοι αυτοί και κάνουν δηλώσεις για επιτυχίες και άλλα τέτοια και για συντονισμό προσπαθειών;

Πίσω πάμε σύντροφοι...
Να πάμε τώρα σε κάτι διαφορετικό;
Να πάμε στις εισπράξεις;
Δυστυχώς μελανά τα αποτελέσματα.
Στην 3η από το τέλος θέση το 2018 και βεβαίως με πολλή προσπάθεια την κερδίσαμε στις εισπράξεις του τουρισμού.
Εκεί λοιπόν που η Στερεά Ελλάδα εισέπραττε 117 εκατομμύρια πάει και εισπράττει περίπου 194 εκατομμύρια το 2018.

Υπάρχει μία αύξηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να καλύψει την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε επίπεδο χώρας αφού εισπράχτηκαν παραπάνω από 3 δις σε επίπεδο χώρας ανάμεσα στο 2016 και το 2018.

Από αυτά τα παραπάνω χρήματα ταξιδιωτικών εισπράξεων η Στερεά Ελλάδα πήρε 80 εκατομμύρια.

Μια τρίχρονη προσπάθεια λοιπόν δεν έρχεται να αποδώσει ούτε καν τα έξοδα.
Και βεβαίως από αυτά πάλι οι Αμερικανοί έσωσαν την παρτίδα καθώς υπήρξε θεαματική αύξηση και βεβαίως οι Γερμανοί που διατήρησαν τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής τους στην πίτα.

Άλλη μία αιτία για να είναι παγωμένο το χαμόγελο αλλά δυστυχώς επιμένουν να νιώθουν μεθυσμένοι ότι κάτι έκαναν. Δυστυχώς οι αριθμοί λένε διαφορετικά πράγματα και όποιος δεν καταλαβαίνει κακό του κεφαλιού του.

Να πάμε σε κάτι διαφορετικό μήπως και εκεί έχουμε ανατροπές τις οποίες δεν έχουμε δει στα υπόλοιπα.

Να πάμε λοιπόν στο πόσο στοιχίζει κάθε διανυκτέρευση στη Στερεά Ελλάδα.
Εκείνο που βλέπουμε πάντως είναι ότι ανάμεσα στο 2016 και το 2018 οι διαφορές δεν είναι μεγάλες καθώς κρατήθηκαν τα τιμολόγια. Αποτυπώνεται μια μέση αύξηση στη επίπεδο χώρας 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σε ότι αφορά την Στερεά Ελλάδα αυτή η αύξηση είναι μόλις 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Επίσης συγκριτικά με άλλες περιοχές θα ‘λεγε κανείς ότι πουλάμε σχετικά φτηνότερα.

Επομένως η οποιαδήποτε αύξηση των εισπράξεων ήρθε μέσα από τις αυξημένες αριθμητικά διανυκτερεύσεις. Βλέπουμε σε άλλες περιοχές ότι είναι ιδιαίτερα υψηλές οι τιμές, όπως για παράδειγμα στο Νότιο Αιγαίο και πολύ περισσότερο υψηλότατες οι αυξήσεις τους.

Επομένως η στρατηγική την οποία ακολουθεί η περιφέρεια είναι να έχει περισσότερες επισκέψεις για να εισπράττει τα ίδια χρήματα ενώ σε ότι αφορά το κόστος ανά διανυκτέρευση κρατιέται σε συγκεκριμένα επίπεδα και μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι Γάλλοι και Αμερικανοί ήταν εκείνοι οι οποίοι σώσανε την παρτίδα για την περιοχή. Βεβαίως με βάση τις προβολές που έχουμε για τα τρία τρίμηνα του 2019 στα ίδια επίπεδα κινούνται οι εξελίξεις στον τουριστικό τομέα.

Αν προσπαθήσουμε τώρα να βγάλουμε τα συμπεράσματα με
τεράστια ευκολία θα μπορούσαμε να πούμε ότι διεκδικούμε
επισκέπτες, χωρίς όμως αυτοί να μετατρέπονται σε δωμάτια ή διαμονή αλλά παράλληλα διατηρούμε σταθερές τις τιμές για να μπορέσουμε να πιάσουμε κάθε χρόνο το ίδιο ταξιδιωτικό πρόγραμμα.

Μια πολιτική δηλαδή πεπερασμένη, περιορισμένων δυνατοτήτων και χωρίς συγκριτικά αποτελέσματα αφού
τα οποιαδήποτε αποτελέσματα απλά περιγράφουν το Βατερλό. Αν τέτοιους δείκτες είχε στα χέρια της μια επιχείρηση είναι σίγουρο ότι θα άλλαζε πολλά πράγματα.

Δεν ελπίζω προσωπικά ότι θα αλλάξουν αρκετά πράγματα στην περιφέρεια ως κεντρικός διαχειριστής των πολιτικών επιλογών τους.

Τώρα γιατί μιλούν μεθυσμένοι σε όλη αυτή την ιστορία και μιλούν για επιτυχίες και άλλα τέτοια με δήθεν προγραμματισμούς και επισκέψεις;

Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι να τρέχουν στο εξωτερικό, να παίρνουν τα μυαλά τους αέρα, μπας και μπορέσουν κάποια στιγμή να σκεφτούν και γι’ αυτό το δόλιο τόπο που αφήνουν πίσω τους.

Μέχρι τότε όμως πάρε μικρό καλάθι.
Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να πάρουμε μικρό καλάθι
γιατί δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τις επισκέψεις σε διανυκτερεύσεις, δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις διανυκτερεύσεις στην περιοχή οι οποίες κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο και βεβαίως σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν μπορούμε να πουλήσουμε ακριβά.

Όταν έχεις το άγχος να κουβαλήσεις κόσμο στην περιοχή δια των επισκέψεων είναι κομμάτι δύσκολο να μπορέσεις να επιμείνεις τελικά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διανυκτερεύσεων.

Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι θα μπορέσουν να διαβάσουν σοβαρά τα συγκεκριμένα μεγέθη, που δεν είναι δικά
μας, είναι της Τράπεζας της Ελλάδος, για να μπορέσουν να
βγάλουν κάποια συμπεράσματα για την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου