Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΚΚΕ Ερώτηση στη Βουλή για τις καταστροφές στην Εύβοια

"Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε πως τα έργα υποδομής και το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένα και πλήρως παραμελημένα-ασυντήρητα. 

Οι καταγγελίες των κατοίκων μιλούν για ρέματα και χείμαρρους που δεν καθαρίστηκαν ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες στις κυβερνήσεις, την Περιφέρεια και τους Δήμους."
Με αυτή την παρατήρηση "τα λένε όλα" στην ερώτηση τους οι βουλευτές Μαρίνος και Γκιόγκας!!


Προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών
Θέμα: Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας και αποζημίωση των πληγέντων. 
Η κακοκαιρία προκάλεσε τους τελευταίους μήνες μεγάλα προβλήματα στο νομό της Εύβοιας, καταστροφές στο οδικό δίκτυο, υπερχείλιση ποταμών, πολυήμερες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πολλά άλλα. Κάθε φορά που βρέχει, χιονίζει, ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Εύβοια, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, κατοικίες, δάση και υποδομές. Με λίγα λόγια, οι βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής είναι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες με αποτέλεσμα αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, να μην υπάρχει κακοκαιρία που δε θα αποκαλύψει τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και μέσα προστασίας. Που δε θα φανερώσει ότι υποχρεώσεις που αφορούν το ίδιο το κράτος μετατρέπονται σε ατομική ευθύνη, δηλαδή σε κατάρα για τα φτωχά εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
Στην Κεντρική Εύβοια: 
  • Εκκενώθηκαν οικισμοί κοντά στον Λήλαντα (Μανίκα και Όαση). 
  • Πλημμύρισαν σπίτια όπως στο Βαθύ. Υπερχείλισαν ποτάμια όπως στο Προκόπι. 
  • Ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς νερό και μάλιστα παραμονή πρωτοχρονιάς, όπως η Κάνηθος για ένα 24ωρο, περιοχές της Χαλκίδας, η Καστέλλα και τα Ψαχνά για 2 μέρες! 
  • Το οδικό δίκτυο ήταν επικίνδυνο σε πολλά σημεία όπως στην Αμάρυνθο που μετατράπηκε σε τεράστια λίμνη. 
Στη Βόρεια Εύβοια: 
  • Παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα στο ορεινό δίκτυο. 
  • Έκλεισε από τα χιόνια ο δρόμος Ιστιαία – Ροβιές. 
  • Έκλεισε από κατολισθήσεις ο δρόμος Αιδηψού – Ροβιές στα Ήλια, λόγω της βροχόπτωσης. 
  • Παραμονές πρωτοχρονιάς σημειώθηκαν πολλές διακοπές ηλεκτροδότησης στα Βασιλικά, στην Αιδηψό, στη Λίμνη. 
Στη Νότια Εύβοια: 
  • Για άλλη μια φορά τμήμα του δρόμου Στόμιο Πλατάνα, στην Κύμη, έπεσε από τους Βοριάδες και το κύμα, ενώ άλλο τμήμα έκλεισε από κατολισθήσεις μετά τις βροχές τραυματίζοντας έναν αστυνομικό. Ο δρόμος παραμένει ακόμη κλειστός, δυσκολεύοντας σημαντικά την πρόσβαση στην πόλη της Κύμης και στην Πλατάνα.
  • Πλημμύρισαν υπόγεια καταστημάτων στην Κάρυστο. Πολλές περιοχές ακόμη και μέσα στην Κάρυστο αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ποιότητα του νερού.
Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε πως τα έργα υποδομής και το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένα και πλήρως παραμελημένα-ασυντήρητα. Οι καταγγελίες των κατοίκων μιλούν για ρέματα και χείμαρρους που δεν καθαρίστηκαν ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες στις κυβερνήσεις, την Περιφέρεια και τους Δήμους.
Πολύ πρόσφατες και ανοιχτές είναι οι πληγές από προηγούμενα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στην ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα από τις πλημμύρες στη Β. Εύβοια, το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε ότι θα προβεί σε αναζήτηση στοιχείων και ως αποτέλεσμα έχουν περάσει τουλάχιστον 2 μήνες χωρίς μέτρα από την κυβέρνηση.
Στις αρχές του Οκτώβρη η έντονη χαλαζόπτωση κατάστρεψε εκατοντάδες στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας – Αιδηψού. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε αγροτικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους, δημόσιες υποδομές και σε ορισμένα σχολεία της περιοχής. Το Υπουργείο Υποδομών απάντησε ότι είναι ευθύνη άλλων υπηρεσιών τα παραπάνω.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας, όπως κατέθεσε ερώτηση το ΚΚΕ, στις απαντήσεις τους τα Υπουργεία είτε μετακυλίουν ευθύνες το ένα στο άλλο είτε μιλούν για προτάσεις ένταξης σε χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης, όταν οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης, μια σειρά μελέτες έχουν μεν ολοκληρωθεί, αλλά είναι σε αναμονή η ανάθεση των έργων.
Επίσης, μας έγινε γνωστή απόφαση για αποκατάσταση των ζημιών από την Πυρκαγιά 2016 και τις πλημμύρες 2018 στο Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ.Άννας, χωρίς να έχει προχωρήσει κάποιο μέτρο ούτε να δόθηκε αποζημίωση ποτέ σε πληγέντες.
Βασικός υπεύθυνος είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, έργα αντισεισμικής – αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής θωράκισης, προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: 
  • Να ληφθούν εδώ και τώρα τα αναγκαία μέτρα πολιτικής προστασίας του λαού της περιοχής.
  • Να επισπευστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. 
  • Να ελεγχθεί το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και να δρομολογηθεί η δημιουργία νέου σύγχρονου οδικού δικτύου. 
  • Να καταγραφούν και να δοθούν αποζημιώσεις άμεσα στους κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν, για όλες τις ζημιές, χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μεγάλο μέρος των πληγέντων.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Γκιόκας Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου