Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΚΡΥΦΟ..Η ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ…!!

Θεωρούμε ότι αν βγει η συμφωνία θα είναι μια… δύσκολη συμφωνία και για αυτό το λόγο δεν υπήρχε θριαμβολογία, ούτε πριν ούτε μετά το 61%» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της βουλής, τονίζοντας ότι για το χρέος πολλά πράγματα που ζητήσαμε θα γίνουν. «Επειδή ακριβώς δεν έχουμε έλεγχων κεφαλαίων σε όλη τη γκάμα, δεν είναι η ίδια περίπτωση με την Κύπρο και αυτό έχει την καλή του πλευρά ότι γρήγορα μπορεί να αποκαταστηθεί η ζημιά που έχει γίνει. Τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης υπάρχουν και μπορεί να είναι το πρώτο μέρος για ένα νέο πακέτο για την ενδιάμεση περίοδο.

Για κριτικές που άκουσε ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Απορώ γιατί κερδίζουμε συνεχώς τις εκλογές. Με όλο το σύστημα εναντίον μας, με τα ΜΜΕ, με τα κόμματα εναντίον μας. Τόσο λάθος κάναμε; Μήπως ο λαός θεωρεί ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια και έχει αποφασίσει ότι εμείς δεν υπογράφουμε μια συμφωνία ότι και να είναι; Μήπως αυτή είναι η απόφαση  του λαού ότι συμφωνία να ‘ναι και ότι να’ ναι δεν την υπογράφουμε; Μήπως αυτό είναι το αβαντάζ;»
«Το βασικό ερώτημα που θέλει να ξέρει ο λαός είναι αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν από μια εβδομάδα, αυτή που δεν φέραμε, καθώς και αν είναι καλή αυτή η συμφωνία.Θεωρούμε ότι αν βγει η συμφωνία θα είναι μια δύσκολη συμφωνία και για αυτό το λόγο δεν υπήρχε θριαμβολογία, ούτε πριν ούτε μετά το 61%. Ο κ. Τσίπρας εκείνο το βράδυ το έκανε σαφές πως ερμηνεύσαμε τη νίκη και γι αυτό υπήρξε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που είπαν ότι χρειάζεται να βρεθεί μια βιώσιμη λύση με κάποια χαρακτηριστικά» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών εξηγώντας τι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.
«Δεν μας ζητάνε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Είμαστε ακόμα δεσμευμένοι με το στόχο του 2018, για την ίδια δημοσιονομική προσπάθεια αλλά δεν θα έχουμε τα ίδια πλεονάσματα για 2015,2016 και το 2017 άρα θα υπάρχει άλλη πορεία, θα φτάσουμε αλλιώς στο 2018. Στα βάρη  που υπάρχουν, έχει κάνει η κυβέρνηση πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει διαφορετική κατανομή των βαρών»
«Έχουμε και άλλες βελτιώσεις από την πρόταση του Γιούνκερ. Η διαφοροποίηση στα νησιά ότι η έκπτωση στα νησιά αρχίζει από τα πιο πλούσια και τα πιο τουριστικά και σιγά σιγά θα εφαρμοστεί στα άλλα νησιά όταν μπορέσουμε να έχουμε στοχευμένα μέτρα για να μπορεί να υπάρχει αποζημίωση. Είναι πολλά μέτρα που υπήρχαν πριν από το δημοψήφισμα που τώρα θα εφαρμοστούν σταδιακά» τόνισε.
Ο κ Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι επειδή αυτό το πρόγραμμα είναι για 2-3 χρόνια στο Εurogrοup το τελευταίο η γερμανική πλευρό και το ΔΝΤ ζήτησαν περισσότερα μέτρα.  «Εμείς τι ερμηνεία δώσαμε σε αυτό το πρόσταγμα; Δώσαμε την ερμηνεία ότι πρέπει να είναι πλουσιότερα μέτρα και θα δείτε ότι τα καινούρια πράγματα σε αυτή την πρόταση είναι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία»
Όπως σημείωσε η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν στη βουλή κανονικά.
Aπευθυνόμενος στους βουλευτές  είπε ότι πρέπει να κρίνουν αυτό που θα έρθει στη βουλή ως πακέτο. Υπάρχουν τέσσερα ποδάρια αυτής της συμφωνίας, επισήμανε.
«Το δημοσιονομικό και τα διαρθρωτικά μέτρα, το επενδυτικό πρόγραμμα του Γιούνκερ για την ανάπτυξη και το χρέος. Για το χρέος πολλά πράγματα που ζητήσαμε θα γίνουν όπως νομίζουν ότι πρέπει να γίνουν αυτή τη στιγμή. Αυτό που είχαμε ζητήσει πριν ότι όλα τα SMP  -και του ΔΝΤ τα ομόλογα- πρέπει να πάνε  από την ΕΚΤ στο esm -θα γίνει.
“Αρα αλλάζουμε ομολόγα που είναι δύσκολα και ακανθώδη. Θα μετατραπούν σε ομόλογα του ESM και  θα είναι πιο εύκολο να τα εξυπηρετήσουμε. Πρέπει να έχεις ζήσει στον Άρη για να μην έχεις προσέξει ότι έγινε έκθεση από το ΔΝΤ που λέει ότι δεν είναι βιώσιμο . Το ίδιο συζητάνε όλοι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις και προτάσεις στο τραπέζι για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα για το βραχυπρόθεσμο χρέος και για το χρέος που αλλάζει τη μορφή του το 2022″.
Υπάρχουν και οι γκρίζες ζώνες που πρέπει να διαπραγματευτούμε, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος. «Ποια θα είναι η μορφή εποπτείας. Ένα από τα προβλήματα στο σχέδιο πριν από το δημοψήφισμα είναι ότι είχαμε 4 αξιολοήγσιες σε 5 μήνες, δηλαδή θα είχαμε το παλιό σύστημα. Ήταν καταστροφική μεθοδολογία. Χρειάζεται να έχεις χώρο για να μπορεί να εξελιχθεί το πρόγραμμά σου. Δεν θα πω πολλά για το επενδυτικό πρόγραμμα γιατί πιο πολλά είναι συμφωνημένα, το σχέδιο Γιούνκερ»
«Ζητάμε και κάνουμε αυτό σήμερα για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας, να πετύχει καλύτερους όρους στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Είναι κάτι πολύ απλό, κάτι που μετά 61% δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε όμως το κάνουμε γιατί αυτό τον καιρό πρέπει να πάρουμε κάτι καλύτερο. Νομίζω ότι μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και θα μπορούσαμε να είμαστε σε ακόμα πιο ισχυρή θέση μετά από τη συζήτηση και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου