Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας δέχεται συμφωνία "σύντομου χρόνου" - Αλλαγή τακτικής από την ελληνική κυβέρνηση!

Αλλαγή τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι σηματοδοτεί η απόφαση της Αθήνας να συζητήσει τώρα το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας «σύντομου χρόνου». Ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επέμεναν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια συμφωνία «γέφυρα» με το επιχείρημα ότι δεν θα λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας και απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα για τους επόμενους μήνες, σήμερα και προ του κινδύνου της χρεοκοπίας στις 20 Ιουλίου εφόσον δεν αποπληρωθούν τα 3,7 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι μεταβάλλει τις απόψεις της. 


«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η "μεγάλη βιώσιμη συμφωνία"» επισημαίνεται σε non paper της κυβέρνησης.

Πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών ζητούσαν οι Ευρωπαίοι

«Τα προγράμματα διάσωσης πετυχαίνουν μόνο όταν οι κυβερνήσεις τα οικειοποιηθούν και είναι αποφασισμένες να τα εφαρμόσουν» λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών τονίζοντας ότι στο Eurogroup δεν θα γίνει συζήτηση για διετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Θα συζητήσουμε για ένα πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών. Μην ξεχνάμε ότι στις 20 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 3,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εάν θέλει να μην χρεοκοπήσει» λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τονίζουν: «Έχουμε μόνο δύο εβδομάδες καιρό».

Οι δανειστές επισημαίνουν πως δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι σε δύο εβδομάδες οι συζητήσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. «Έπειτα από ένα "όχι" πιστεύουν ότι θα έρθουν και θα συμφωνήσουμε για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;», λέει αρμόδια πηγή. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν ότι είναι άλλη η συζήτηση για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα τώρα και άλλη αυτή που θα πρέπει να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο για ένα τρίτο διετές πρόγραμμα βοήθειας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017 με ένα νέο μνημόνιο.

Διαβάστε τι αναφέρεται στο non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου: 

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου