Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ - Δεν ξαφνιάστηκαν από το ΟΧΙ

Οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ καταγράφουν το προβάδισμα του «Όχι», όπως αποτυπώνεται στις τηλεοπτικές δημοσκοπήσεις, και δείχνουν πως δεν αιφνιδιάστηκαν κατ' αρχάς από τη διαφαινόμενη νίκη του «Όχι», διατηρώντας στο σχολιασμό τους τις πάγιες τοποθετήσεις τους επί του ελληνικού ζητήματος εν αναμονεί των εξελίξεων.

Bloomberg: «Οι διχασμένοι Έλληνες ψηφοφόροι αποφασίζουν για το μελλοντικό δρόμο»
Το αμερικανικό πρακτορείο ξεκινά το ρεπορτάζ του, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ως προς το διακύβευμα, ότι δηλαδή οι Έλληνες ψήφισαν σε ένα δημοψήφισμα που θα ανοίξει το δρόμο είτε για μια σανίδα σωτηρίας που θα κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια ή θα βυθίσει την οικονομία της πιο βαθιά στην άβυσσο και ενδεχομένως εκτός ευρώ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι κάλπες έκλεισαν στις 7 το απόγευμα και οι πρώτες επισημες εκτιμήσεις αναμένονται στις 9. Τέσσερις ανεπίσημες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά το πέρας της ψηφοφορίας σήμερα έδειξαν οριακό προβάδισμα του «Όχι».
BBC: «Ελληνική κρίση χρέους: Έκλεισαν οι κάλπες στο δημοψήφισμα για το bailout»
Πιο ισορροπημένο στις εκτιμήσεις του, το βρετανικό δίκτυο ενημερώνει ότι εκατομμύρια Έλληνες ψήφισαν σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για το εάν αποδέχονται τους όρους ενός διεθνούς bailout. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης δείχνουν μικρό προβάδισμα του «Όχι».
«Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν «Όχι», ενώ η καμπάνια του «Ναι» προειδοποίησε ότι το "Όχι" θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη¬.
Guardian: «Ελληνικό δημοψήφισμα: οι τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν προβάδισμα στο «Όχι»
Η βρετανική εφημερίδα ενημερώνει ότι το μπαράζ δημοσκοπήσεων, που μεταδίδονται και έχουν πραγματοποιηθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, βάζουν όλες μπροστά το «Όχι».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη ζωντανή αναμετάδοση του δημοψηφίσματος από την ιστοσελίδα της: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί – δεν είναι exit polls. Αλλά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ΌΛΕΣ δείχνουν ότι οι πολίτες ψήφισαν απορρίπτοντας τους όρους που απαιτούσαν οι πιστωτές της Ελλάδας».
Deutsche Welle: «Οι πρώτες γερμανικές αντιδράσεις»
Σε άλλο μήκος κύματος η Deutsche Welle σταχυολογεί τις πρώτες αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων και αναφέρει ότι η Άγκελα Μέρκελ θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι προκειμένου να αξιολογήσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Μιλώντας στην εκπομπή «Bericht aus Berlin» του ARD, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls, ο Κάρστεν Σνάιντερ έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα», διερωτώμενος «αν θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση» στην περίπτωση της οριστικής επικράτησης του «Όχι» και υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πώς θα διαβάσει και πώς θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα.
CNN: «Η ψηφοφορία στην Ελλάδα έληξε. Τώρα η καταμέτρηση»
Το αμερικανικό δίκτυο προσδιορίζει το ερώτημα του δημοψηφίσματος, εξηγώντας ότι «οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν αν αποδέχονται την τελευταία προσφορά για οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, , αναφέροντας πως η πρόταση έχει ήδη απορριφτεί από την Ελληνική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «χωρίς χρήματα, εμφανίζεται οικονομικό χάος και η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ».
Το CNN ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, το «Όχι έχει οριακό προβάδισμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα και γράφει χαρακτηριστικά πως «μετά από χρόνια διαβίωσης με δανεικά και τίμημα άγρια λιτότητα, οι Έλληνες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια από τα ίδια ή μια ρήξη με την Ευρώπη που θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου