Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ιστορικό κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών – Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κοινός στόχος η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει: Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας – Μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης – Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα – Δέσμευση έναρξης συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει: Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ».

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Νωρίτερα, και κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Π. Καμμένος: Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με την απόλυτη στήριξη των κομμάτων
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Ο ελληνικός λαός χθες μη την ψήφο του έδωσε το σύνθημα για ομοψυχία. Έδειξε ότι δεν τρομοκρατείται και ότι οι λαοί είναι σε θέση να αποφασίζουν. Με εντολή πρωθυπουργού κλήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και σε λίγο θα δημοσιοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε απ’ όλους πλην του ΚΚΕ. Το σύνολο του λαού και των πολιτικών κομμάτων δίνουν την δύναμη και την νομιμοποίηση στον πρωθυπουργό να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί.Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Ο ελληνικός λαός χθες μη την ψήφο του έδωσε το σύνθημα για ομοψυχία. Έδειξε ότι δεν τρομοκρατείται και ότι οι λαοί είναι σε θέση να αποφασίζουν. Με εντολή πρωθυπουργού κλήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και σε λίγο θα δημοσιοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε απ’ όλους πλην του ΚΚΕ. Το σύνολο του λαού και των πολιτικών κομμάτων δίνουν την δύναμη και την νομιμοποίηση στον πρωθυπουργό να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί.
Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας «Η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος», σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Είτε μνημόνιο είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού
Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εκφράσαμε για ακόμη μία φορά την απόψεις μας τόσο για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός κάτω από αυτή τη λυκοσυμμαχία. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.

Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα Μνημόνια.
Ως προς την πορεία των εξελίξεων δήλωσε ότι είτε θα υπογράψουν επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας. Και οι δύο αυτές εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού.
Δηλώσεις Σταύρου Θεοδωράκη: Ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές
Σε λίγη ώρα θα πάρετε ένα κοινό ανακοινωθέν. Είναι ανακοινωθέν που λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και να υπάρχει ανάπτυξη. Από την πλευράς μας επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε αυτούς που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες. Θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες επόμενες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Έκανα μία πρόταση να μην δοθούν τα επίσημα πρακτικά στην δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο συναγερμός – δηλαδή να μην μπορεί να γίνει πολιτική εκμετάλλευση από κανέναν. Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει στην Ευρώπη η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του πρωθυπουργός. Όλοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να είναι πολιτικά χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, ψήφισε συνεννόηση και λύση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλούμε την ΕΚΤ, να δει ότι υπάρχει μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει μια ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους.
Β. Μεϊμαράκης: Θα σας ενημερώσει ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη για το τι θα περιλαμβάνει τα μέτρα
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’όλα . Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, η ανάπτυξη της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή, για αυτό ακριβώς προσήλθα με διάθεση συνεννόησης. Πρέπει όμως να παρατηρήσω ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να γίνει πολύ καιρό και ο χρόνος που χάθηκε ήταν εις βάρος της οικονομίας και της χώρας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τι ήταν το Γενάρη του 15 η το Δεκέμβρη του 14 ή την προηγούμενη βδομάδα. Η διαδικασία ήταν διχαστική κατά της γνώμης μας. Είμαστε στο και 5 η χώρα να επιστρέφει στα ελλείμματα και οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει την συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε που πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής εφόσον έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Θ συμβάλλουμε η συμφωνία να πετύχει. Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες εφόσον μας ικανοποιεί η συμφωνία και δεν έχει υφεσιακά μέτρα, θα κάνουμε όλες τις κινήσεις να υποστηριχτεί από όλους.
Φ. Γεννηματά: Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων δυστυχώς γίνεται στο και πέντε
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μας βρίσκει χωρίς πρόγραμμα χωρίς προστασία, την χώρα στο αέρα και την ελληνική κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Άμα είχε γίνει νωρίτερα, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει, το ΠΑΣΟΚ πάντα πίστευε στην εθνική συνεννόηση. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας. Δεν υπάρχει χρόνος χωρίς δεύτερες σκέψεις . Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου