Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ο Βαρουφάκης ξαναχτυπά: Ο Τσίπρας μου είπε να κάνω σχέδιο για ΙΟUs- Όντως ηχογραφούσα το Eurogroup

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη πως εντολή του κυβερνητικού συμβουλίου ήταν το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και για κάθε απειλή. «Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν για κάθε ενδεχόμενο και για κάθε απειλή, εναντίον της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα IOUs ήταν τρόπος «για να κερδίσουμε χρόνο με τους εταίρους, ευελπιστώντας να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ της Ελλάδας».

«Είναι συνθήκη συνθηκολόγησης. Αυτό ζητάνε οι δανειστές. Κανένας από εμάς δεν ήθελε να παραδώσουμε την χώρα. Ζητούν να παραδώσουμε τη χώρα άνευ όρων. Ως βουλευτής έχω ιερή υποχρέωση να διαβάσω προσεκτικά το κάθε άρθρο του κάθε νομοσχεδίου και να αποφανθώ. Να το δω σφαιρικά με ένα απλό ερώτημα: “Είναι βιώσιμο, υπάρχει πιθανότητα να ανακάμψει η Ελλάδα;” Δεν έχω αποφανθεί ακόμα», είπε.
Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί το «όχι» της μεγαλειώδους Κυριακής, ενώ ερωτηθείς για τα σενάρια κλήσης του στην εξεταστική για το μνημόνιο, απάντησε πως δεν θα αρνηθεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τους επικριτές του.
Όσον αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αίγινα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για κακεντρέχεια.
«Η κακεντρέχεια είναι στο “κόκκινο” και ό,τι και αν κάνω μετατρέπεται σε σκάνδαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είχε μιλήσει με τους κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο.
Παράλληλα, ανέφερε πως, για όσο διάστημα είναι βουλευτής, δεν πρόκειται να έχει καμία άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
«Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ από καμία διάλεξη όσο είμαι βουλευτής και ούτε πρόκειται», σημείωσε.
«Είχα ηχογραφήσει το Eurogroup για να ενημερώνω τον πρωθυπουργό!», αποκάλυψε, σε συνέντευξή του στον ANT1, λίγη ώρα μετά τη συνέντευξή του στο Μega.
Είχα ηχογραφήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup γιατί ήταν υποχρέωσή μου, καθώς εκπροσωπούσα έναν ολόκληρο λαό, πρόσθεσε.
Αν το Eurogroup λειτουργούσε με στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας δεν θα υπήρχε λόγος να το κάνω, εξήγησε στη συνέχεια.
Ερωτηθείς για το ποια ήταν η δική του στάση στις συνεδριάσεις του Eurogroup, o κ. Βαρουφάκης απάντησε χαρακτηριστικά:
«Εν θερμώ αναγκαζόμουν να απαντήσω σε προκλήσεις εναντίον της χώρας μου και μετά από τόσες ώρες ήταν αδύνατον να θυμάμαι τι είπα..».
Ταυτόχρονα περιγράφοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, όσο ήταν υπουργός, υποστήριξε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel δεν συμφωνούσε ποτέ με τον υπουργό των Οικονομικών της, Σόιμπλε.
Μία νομισματική ένωση που εξετάζει την επιβολή capital controls έχει πάψει να υπηρετεί τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατία των Ευρωπαίων το κλείσιμο των τραπεζών.
Πρόκειται για τρομοκρατία η οποία ασκήθηκε συντεταγμένα εναντίον ενός λαού, όπως έγινε όταν έκλεισαν τις τράπεζες με το δημοψήφισμα, συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως το βράδυ του δημοψηφίσματος – το βράδυ του “όχι” όπως ανέφερε – συνειδητοποίησε ότι η ηγετική ομάδα δεν είχε στόχο να το αξιοποιήσει για το θέμα του χρέους.
Τέλη Απριλίου υπήρξε μεταστροφή της διαπραγματευτικής μας τακτικής με την οποία δεν ήμουν σύμφωνος, διεμήνυσε, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις.
Θεωρούσα εξαρχής ότι το μνημόνιο ήταν η αρχή της αποδόμησης της ευρωζώνης, εξήγησε χαρακτηριστικά.
Τον Απρίλιο του 2010 βλέποντας τι έρχεται είχα γράψει ότι μία νέα συνθήκη των Βερσαλλιών πλανάται πάνω από την Ευρώπη, εξήγησε.
«Θέλω να δω προσεκτικά τα νομοσχέδια, να ακούσω τον πρωθυπουργό και τον κ. Τσακαλώτο και τότε να αποφανθώ», δήλωσε, στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι σκοπεύει να πράξει από εδώ και στο εξής, με αιχμή την ψήφιση των πρώτων μέτρων στη βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου