Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τριετές δάνειο χωρίς το ΔΝΤ ζητάει η Ελλάδα - "Δίνει" άμεσες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό

Τριετές δάνειο από τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ζητά η ελληνική κυβέρνηση με το επίσημο αίτημα που υπέβαλε σήμερα. Το αίτημα υπογράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δεσμεύεται για άμεσες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα και βάζει καθαρά το ζήτημα του χρέους. Η εξειδίκευση αυτών των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο με το κείμενο που θα αποσταλεί στον ESM και το Eurogroup.
Aυτή είναι η επιστολή που απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ESM:

Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:
-Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
-Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις
Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.
Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.
Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.
Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου