Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Αυτή είναι η ελληνική πρόταση - Όλες οι λεπτομέρειες

Σε μια διαφορετική γραμμή από την πρόταση προς τον ESM, κινείται η νέα πρόταση που εστάλη στις 10 μ.μ. στους θεσμούς και η οποία κατατέθηκε πριν από λίγο στις νομοθετικές υπηρεσίες της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί αύριο. Η πρόταση περιλαμβάνει επιστολή του πρωθυπουργού, το κείμενο με την βάση της πρότασης έξι - επτά σελίδων και συνοδευτικά έγγραφα. Η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει, έχοντας την βοήθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εφόσον βέβαια, υπάρξει συμφωνία..
Ειδικότερα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες:
- Ο ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα, διατηρείται στι 6%.
- Η ελληνική πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει συντελεστή ΦΠΑ 13% για τα ξενοδοχεία, το ρεύμα και όλες τις ΔΕΚΟ και αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
- Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί).
- Προβλέπεται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά και κυρίως αυτά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και με υψηλά έσοδα, με εξαίρεση τα πιο απομακρυσμένα. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του 2016 και εφόσον έχουν προβλεφθεί μέτρα αποζημίωσης των κατοίκων.
- Επίσης αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% από 55% σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%.
- Προβλέπεται επίσης φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
- Δεδομένη είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.
-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Όσον αφορά στα πρώτα μέτρα, τα οποία η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να φέρει άμεσα στο πλαίσιο οικοδόμησης μιας νέας εμπιστοσύνης, είναι τα παρακάτω:
- Κατάργηση άμεσα των πρόωρων συντάξεων, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη. 
- Στα 62 έτη θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας.
- Θα προβλέπεται ποινή έως και 16% για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
- Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019, ενώ στόχος είναι η αντικατάστασή του από ενός είδους στοχευμένο επίδομα.
- Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%.
- Για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπεται αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.
- Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
- Μειώνονται τα έξοδα για τις αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, μέσα από στοχευμένα μέτρα, που συμπεριλαμβάνουν τη μείωση προσωπικού και προμηθειών.
Στην πρόταση περιλαμβάνονται η πώληση του 6% που κατέχει ακόμη το δημόσιο στον ΟΤΕ, η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου