Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ BBC: ΤΟ ΔΝΤ «ΑΝΑΤΙΝΑΖΕΙ» ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Όποιος πίστευε πως οι δραματικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες και ο λευκός καπνός, που τελικά βγήκε, θα ηρεμούσε την κατάσταση γύρω από την ελληνική κρίση, μάλλον πόνταρε λάθος. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ γύρω από τις «μαύρες» προοπτικές του ελληνικού χρέους, αποτελούν, ουσιαστικά, μια ευθεία επίθεση κατά της Γερμανίας και της απόφασής της να μην διαγράψει μέρους του χρέους.

Όπως σημειώνει ο Ρόμπερτ Πέστον στο BBC, το γεγονός ότι το Ταμείο κάνει λόγο για αύξηση του χρέους στο 200% του ΑΕΠ, με το τέλος του τριετούς προγράμματος, αποτελεί άγρια επίκριση για τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλλαν οι δανειστές στην Αθήνα, δίχως να της προσφέρουν μια κάποια ελάφρυνση στο μη βιώσιμο χρέος της.
Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ της, αναφέρει συγκεκριμένα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται είναι εξωπραγματικά υψηλοί για μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Οι δύο λόγοι
Ο Πέστον αναφέρει πως το ΔΝΤ προχώρησε στη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την πρόθεσή του να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να πείσει τη Βουλή να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας. Πώς θα το κάνει όταν ο παγκόσμιος κριτής των οικονομικών πραγμάτων (βλ. ΔΝΤ) δεν πιστεύει ότι η χώρα θα επιστρέψει στην οδό της ευημερίας;
Δεύτερον, το ΔΝΤ, αν και δεν το επιθυμούσε, αναγκάστηκε να μετέχει και σε αυτό το πρόγραμμα, μετά την επιμονή της Γερμανίας. Κάτι το οποίο δέχθηκε -και όχι ασμένως- ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι γνωστό ότι το Ταμείο είναι διαμηνύσει εδώ και καιρό πως η μοναδική προϋπόθεση για να συμβάλει σε μια νέα ελληνική διάσωση, θα ήταν να υπάρξει γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα το ΔΝΤ δείχνει δημόσια την αντίθεσή του προς τη Γερμανία.
Υπό συνθήκες, αυτή η διαφωνία θα μπορούσε να κουστεί καλά στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα, αν μπορούσε να πει στους πιστωτές του ότι πριν πάει τη συμφωνία στο… σπίτι του, θα έπρεπε εκείνοι να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου