Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Εκκληση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και όχι Eurogroup απευθύνουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που δείχνει σαφή επικράτηση του «Όχι». Στο Βερολίνο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε να πραγματοποιηθεί «ακόμα και αύριο» έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. καθώς όπως δήλωσε «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια των υπουργών Οικονομικών».

Επιχειρώντας να εκτιμήσει τη στάση της ΕΚΤ μετά το δημοψήφισμα, ο Άξελ Σέφερ τόνισε στο Reuters ότι «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες δράσης της ΕΚΤ. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που δίνει ο προϋπολογισμός της ΕΕ ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα, που είναι ακόμα μέλος του ευρώ και της ΕΕ».
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν ότι δεν θα σχολιάσουν το αποτέλεσμα πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα περάσουν μια-δυο μέρες για μια κοινή δήλωση στο ανώτατο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα συναντηθούν αύριο στο Παρίσι για να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη ώστε να ενημερώσει στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έχει τις τελευταίες ημέρες τοποθετηθεί δημοσίως κατά της ελληνικής κυβέρνησης με πρωτοφανή τρόπο που εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία του στο σκηνικό της επόμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου