Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020»

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Galini, στα Καμένα Βούρλα, η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».
Την ημερίδα άνοιξε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος και έθεσε τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος για την επόμενη πενταετία, επιστέγασμα της πολύμηνης προσωπικής του επικοινωνίας με τους Δημάρχους και ύστερα από την διαβούλευση που έγινε κατά τόπους, σε αντίστοιχες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, «σχεδιάζουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα το αύριο της Στερεάς Ελλάδας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κ. Μπακογιάννης έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανο για την δική του τοποθέτηση.
Ο Πρόεδρος αρχικά αναφέρθηκεστην αγαστή συνεργασία που έχει χτιστεί ανάμεσα στην ΠΕΔ, τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη. «Στόχος της συνεργασίας μας με την Περιφέρεια είναι να οικοδομήσουμε από κοινού μια ρεαλιστική στρατηγική για την Στερεά Ελλάδα, προκειμένου να κάνουμε ό,τι το καλύτερο για τις τοπικές μας κοινωνίες. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ολοκληρωμένη στρατηγική και στόχευση. Οι δράσεις θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους και να αποδίδουν προστιθέμενη αξία η μία στην άλλη» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος. Και συνέχισε: «Στρατηγική χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Είναι απαράδεκτο μια Περιφέρεια που αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα, όπως είναι η πολύ υψηλή ανεργία, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η διαρροή κεφαλαίων προς το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την άτυπη και άναρχη Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων να γίνεται αποδέκτης μόλις 190 εκατ. €,πολύ δε περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι το Πρόγραμμα της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 άθροιζε σε προϋπολογισμό 514 εκατ. €. Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πολύ μεγάλη ενίσχυση από τα Τομεακά Προγράμματα. Κρίνεται απαραίτητη η χρηματοδοτική ενίσχυση του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που θα γίνει εντός του 2017 καθώς και η κατανομή εθνικών πόρων στην Περιφέρειά μας ( όταν αυτό καταστεί δυνατό) για να εξασφαλισθεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των Περιφερειών».
Στο σημείο εκείνο, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς ενημέρωσε τους παριστάμενους πως η ΠΕΔ έχει αναλάβει πρωτοβουλία και έχει εκπονήσει ήδη ολοκληρωμένη πρόταση για την άρση της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον κύριο Μπακογιάννη προσωπικά, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πρότασή μας και να την προωθήσουμε από κοινού στα κέντρα αποφάσεων».
Κλείνοντας την τοποθέτησή  του, ο κ. Υπερήφανος ανέφερε: «Έχουμε πλέον όλοι κατανοήσει πως δεν γίνεται να βοηθήσουμε τον τόπο μας αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δεν θέσουμε κοινούς στόχους για το καλό των τοπικών κοινωνιών. Για τον λόγο αυτό, η ΠΕΔ, η Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή και αρμονική συνεργασία μεταξύ τους  με στόχο ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο με προοπτική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου