Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΙΚΟΥ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο Βουλευτής Εύβοιας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνηςείχε καταθέσει στις 8/6/2015 επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτριο Μάρδα, σχετικά με την Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή στις 30/6/2015 ο βουλευτής κατήγγειλε την υπαιτιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος, γιατί ενάμιση χρόνο πριν να κλείσει η Τράπεζα, διέρρευσε έγγραφο ψευδές  ότι ανακαλείται τότε η άδειά της ελλείψει διαθεσίμων κεφαλαίων, δηλαδή ότι είχαν πέσει κάτω από το όριο του 8% τα ίδια κεφάλαια σε σχέση με τις υποχρεώσεις. 
Αυτό το έγγραφο παραδέχτηκε η Τράπεζα της Ελλάδας ότι ήταν ψευδές, ωστόσο το διέρρευσε με υπαιτιότητα των υπαλλήλων της σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
 Έτσι, 25 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις, μέσα σε δύο μήνες, έφυγαν από την Τράπεζα με αποτέλεσμα στη συνέχεια πράγματι η Τράπεζα να αποκτήσει πρόβλημα και να ανακληθεί η άδειά της. 
Μάλιστα ο βουλευτής αποκάλυψε ως σκοπό των ενεργειών της ΤτΕ να τεθούν στο στόχαστρο οι Συνεταιριστικές Τράπεζες ούτως ώστε να μείνουν μόνες τους οι συστημικές τράπεζες που καθ’ ολοκληρίαν ανήκουν και ελέγχονται από το ευρωσύστημα.  
Επίσης ο βουλευτής ρώτησε γιατί στην απόφαση ανάκλησης της άδειας της Τράπεζας με την οποία οριζόταν εκκαθαριστής η πολυεθνική εταιρεία Ernst&Youngδεν καθοριζόταν το ύψος αμοιβής του εκκαθαριστή, όπως είχε γίνει με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες.
Ο Υπουργός Οικονομικών στην απάντησή του  δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει για τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος εφόσον το θέμα της επίκαιρης ερώτησης ήταν η αμοιβή του εκκαθαριστή και αναφορικά με αυτό το ερώτημα δήλωσε ότι πράγματι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν του κοινοποίησε την απόφαση ανάκλησης της άδειας της Ευβοϊκής Τράπεζας αλλά απέστειλε έγγραφο με ημερομηνία 12/6/2015 στο οποίο αναφέρει ότι η αμοιβή του εκκαθαριστή είναι 5.000 ευρώ.
Ο Νίκος Μαυραγάνηςθεωρώντας απαράδεκτες τις ενέργειες της ΤτΕδήλωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ότι θα επανέλθει με νέα επίκαιρη ερώτηση με σκοπό την διαλεύκανση όλης της υπόθεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου