Η αθηναϊκή νύχτα αλλάζει. Αλλάζουν τα πρόσωπα, αλλά και οι ταρίφες λόγω της οικονομικής κρίσης. Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, μίνι μάρκετ ακόμη και... περίπτερα σε κομβικά σημεία της Αττικής, βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο των «νονών» της αθηναϊκής νύχτας.
Η δολοφονία του «κάπο ντι κάπι» της Greek Mafia, Βασίλη Στεφανάκου, στις 17 Ιανουαρίου,αλλά και αυτή του πρώην ΕΚΑΜίτη, Βασίλη Παπαχρήστου, είναι τα δύο κομβικά σημεία στον εν εξελίξει πόλεμο για το ποιοι θα ηγηθούν (για τα επόμενα λίγα χρόνια και μέχρι να... υπογραφεί σε βάρος τους κάποιο «συμβόλαιο θανάτου») στην αθηναϊκή νύχτα, αλλά και στη Μύκονο! Εκεί, όπου, πλέον στρέφεται το ενδιαφέρον «νονών» που βλέπουν τις εισπράξεις τους από νυχτερινά κέντρα, μπαρ, μεζεδοπωλεία, καφετέριες ακόμη και μίνι μάρκετ να συρρικνώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές, μάλιστα, τα χρήματα που δίνονται ως «προστασία» είναι συμβολικά, περισσότερο για να δηλώσει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος πίστη και υποταγή στον «νονό» της περιοχής.
Από μπουζουξίδικο μέχρι περίπτερο
Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία είναι από την τεράστια δικογραφία που σχηματίστηκε το 2015 για την επονομαζόμενη Greek Mafia. Αρκετά φερόμενα ως μέλη της σήμερα δεν ζουν, έχοντας πέσει νεκροί από τις σφαίρες αντίπαλων συμμοριών, που θέλουν να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ή ακόμη και μία μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα «ζώνη επιρροής». Μία συνοικιακή καφετέρια ξεκινά να πληρώνει 100-150 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 400-600 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την κίνηση που έχει, προκειμένου ο ιδιοκτήτης της να έχει το κεφάλι του ήσυχο ότι δεν θα βρει σπασμένα τζάμια ή κάποιον εμπρηστικό μηχανισμό. Όσο μεγαλώνει το μαγαζί, μεγαλώνει και η ταρίφα. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το σημείο που βρίσκεται κάθε μαγαζί. Για παράδειγμα άλλος τιμοκατάλογος ισχύει στα μπαρ του κέντρου των Αθηνών, όπου επισκέπτονται πελάτες με φουσκωμένα πορτοφόλια για να πιουν ένα «δωδεκάρι» ουίσκι κι άλλος σε στέκια όπως ο Κεραμεικός, όπου συνηθίζει να συχνάζει νεολαία για τη μπύρα ή τη ρακή της.
Ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ σε κάποιο «καλό» σημείο των Αθηνών, χρειάζεται να πληρώσει από 600 ευρώ έως και 2.000 ευρώ το μήνα, προκειμένου να απολαμβάνει «προστασίας». Εκεί όπου ξεφεύγει το πράγμα είναι στα μαγαζιά που προσφέρουν strip show, αλλά και στα νυχτερινά κέντρα. «Δεν υπάρχει ταβάνι, καθώς μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 3.000 έως 5.000 ευρώ τον μήνα, πάντα ανάλογα με τον τζίρο που κάνει το μαγαζί», εξομολογείται στο Reader.gr ο Ανδρέας, ένας πρώην μπράβος με πολλά... χιλιόμετρα στην αθηναϊκή νύχτα που σήμερα απασχολείται στην προσωπική ασφάλεια επιχειρηματία. «Χαράτσι» πληρώνουν ακόμη και τα μίνι μάρκετ ή τα μεγάλα περίπτερα που έχουν μπει στο στόχαστρο συμμοριών, με ποσά που ξεκινάνε από 100 ευρώ και φτάνουν έως και 1.200 ευρώ το μήνα.
Καμία σχέση με τις «χρυσές» εποχές
Πρόκειται για χρηματικά ποσά που προκαλούν ζάλη σε έναν μέσο εργαζόμενο, αλλά που δεν έχουν καμία σχέση με τις «ταρίφες» που ίσχυαν στη νυχτερινή Αθήνα μέχρι και τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου ή ακόμα πιο πίσω στη «χρυσή» δεκαετία του ’90, όπου οι μεγάλες πίστες ήταν κλειστές μόνο τη Δευτέρα!
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, καθώς ελάχιστα στόματα ανοίγουν. Συνήθως καταφεύγουν στην Αστυνομία ιδιοκτήτες καταστημάτων που είναι εξαθλιωμένοι οικονομικά και φοβούνται ακόμη και για τη ζωή τους, ως απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν ότι μπορούν. Πολλές καταγγελίες, μάλιστα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο αποσύρονται καθώς οι «νονοί» της αθηναϊκής νύχτας έχουν δείξει ότι δεν αστειεύονται. Κι αν οι πρώτες 2-3 επισκέψεις για απλήρωτη «προστασία» γίνονται από «φουσκωτούς», στη συνέχεια έχουμε είτε τοποθετήσεις βομβών, είτε -έσχατη περίπτωση- πυροβολισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου