Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Οι 3+1 δικαστικές αποφάσεις που θα φέρουν τα πάνω- κάτω στην οικονομία και την τσέπη των πολιτών

Τέσσερις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να φέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκβαση των υποθέσεων αυτών.

Η «ετυμηγορία» των ανώτατων δικαστών δεν θα επηρεάσει μόνο τα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά κυρίως θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη χιλιάδων εργαζομένων- εν ενεργεία και συνταξιούχων- στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ συνδέονται και με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Τα κομμένα δώρα και η διεκδίκηση των αναδρομικών
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2019 το μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας της περικοπής των κομμένων δώρων. Όπως είναι γνωστό το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κλπ. Το ερώτημα είναι αν οι ανώτατοι δικαστές θα επιλέξουν με την απόφασή τους να ακολουθήσουν την κρίση των συναδέλφων τους που συμμετείχαν στον σχηματισμό του ΣΤ’ Τμήματος. Κρίσιμο είναι επίσης, αν η ενδεχόμενη θετική απόφαση της Ολομέλειας ορίσει και τον πήχη της αναδρομικότητας, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί μπορούν είτε να ανοίξουν τον δρόμο για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, είτε να βάλουν ως όριο για την αναδρομική διεκδίκηση την κατάθεση προσφυγών μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της δικής τους απόφασης.
Ο «νόμος Κατρούγκαλου» και το σφυροκόπημα μετά από 23 προσφυγές
Όλες οι πλευρές και οι διαστάσεις του αποκαλούμενου «νόμου Κατρούγκαλου» έχουν τεθεί υπό την κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Οι δικαστές θα αποφανθούν για μια σειρά διατάξεων με βάση προσφυγές που έχουν ασκήσει μεταξύ άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, ενώσεις αποστράτων αξιωματικών κλπ.
Όλοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 όσοι και οι υπουργικές αποφάσεις:
– για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017
– για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων
– για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του ΕΦΚΑ
Η επένδυση για το Ελληνικό ξανά ενώπιον του ΣτΕ
Μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει κρίνει εδώ και καιρό νόμιμη και συνταγματική την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά η υπόθεση βρίσκεται ξανά στα χέρια των δικαστών με βάση την προσφυγή που έχουν καταθέσει 550 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και σύλλογοι. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Στις προσφυγές υποστηρίζεται ότι οι ουρανοξύστες δεν μπορεί να ξαπερνούν το ύψος της Ακρόπολης και πρέπει να εναρμονίζονται με το αττικό τοπίο.
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Πριν από λίγο καιρό επρόκειτο να συζητηθεί στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου η συλλογική αγωγή 4.500 δανειοληπτών για το καυτό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Ωστόσο, η εκδίκασή της αναβλήθηκε καθώς αναμένεται η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα, έπειτα από ατομική αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά εφετειακής απόφασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση εκτιμάται ότι αφορά σε περίπου 70.000 δανειολήπτες. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006- 2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ. Η πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2016 είχε κρίνει καταχρηστικούς τους όρους των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και είχε απαγορεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα να αποκρούει εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των δόσεών τους σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσό τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου. Η τράπεζα άσκησε έφεση και από το Εφετείο δικαιώθηκε. Έτσι, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο από τους δικαστές του οποίου αναμένουν τώρα να δικαιωθούν οι δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου