Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Εύβοια: επικίνδυνες κατολισθήσεις για τους ανύποπτους περαστικούς! Μάργες, ψαμμίτες και νεογενή πετρώματα …στο κύμα

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Κιούσης, με αφορμή νέα κατολίσθηση που προκάλεσε η πρόσφατη νεροποντή στο βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας καταγράφει τις επιπτώσεις της θεομηνίας, μια συναρπαστική εμπειρία παρέας που βρέθηκε στη δίνη καραμπόλας αυτοκινήτων, την οποία προκάλεσε βράχος που αποκολλήθηκε από την πλαγία και κύλησε στο οδόστρωμα και αποκαλύπτει ότι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής απαιτούν τεχνικές και γεωλογικές μελέτες οριστικής λύσης.
Μια ολόκληρη πλαγιά κατηφόρισε στο κύμα στον πολύπαθο δρόμο Πλατάνας – Στομίου. Δεν είναι πως για να φτάσουμε στο χωριό θα ανηφορίσουμε τη Βιχλα, άλλωστε η θέα πάντα από εκεί αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς. Είναι η καταστροφή και τα απομεινάρια της θεομηνίας που έπληξε τον τόπο μας, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Αψευδής η φωτογραφία μου την έστειλε ο φίλος Παναγιώτης Πεφάνης.
Για μια ακόμη φορά η περιοχή κομμένη στα δύο. Πριν από λίγο καιρό είχε αποκατασταθεί η κυκλοφορία, όλα λειτουργούσαν κανονικά και ξαφνικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα μετακίνησαν τα εδάφη και τα μετατόπισαν αρκετά μέτρα πιο κάτω. Παλιότερα παρόμοια κατρακύλα είχε συμβεί στο Βιταλο, μια ολόκληρη περιοχή είχε κατολισθήσει.
Προπαραμονή Δεκαπενταύγουστου του 2008, γύρω 8.30 μ.μ η 22χρονη Ελεάννα Τσώκου με την παρέα της κατευθυνόταν από την Πλατάνα για το Στόμιο στη θέση «Φάρος». Ξαφνικά βλέπουν δεξιά τους, μπροστά από το αυτοκίνητό τους, έναν τεράστιο βράχο να κατρακυλά από την πλαγιά στο οδόστρωμα. Τα κομμάτια του χτυπούν ένα αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα και το ακινητοποιούν.
Το αυτοκίνητο που επιβαίνει ως συνοδηγός ακινητοποιείται και αυτό. Ένας δεύτερος βράχος αποκολλάται από το βουνό και χτυπά το αυτοκίνητό τους στη δεξιά πλευρά. Το όχημα ανατρέπεται, εκτρέπεται στο αντίθετο ρεύμα, λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Η Έλενα εγκλωβισμένη και σοβαρά τραυματισμένη στα συντρίμμια. Νοσοκομείο Κύμης, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γεώργιος Γεννηματάς”, “Ερυθρός Σταυρός” και ακρωτηριασμός του ποδιού είκοσι εκατοστά κάτω από το γόνατο.
Γνωστή η οδύσσειά της και μετά μπαλάκι μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Νομαρχίας Ευβοίας και Δήμου για να λάβει μετά από καιρό κάποια γλίσχρα κρατική αποζημίωση.
Ευτυχώς αυτή τη φορά δε θρηνήσαμε θύματα. Τα λόγια όμως του φίλου Ευθύμιου Λέκκα, του καθηγητή Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ είναι ξεκάθαρα. “Γιώργη πρέπει να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες, ειδικές μελέτες για βροχοπρώσεις και ανθρώπινες παρεμβάσεις, σε περιοχές όπως η συγκεκριμένη με νεογενή πετρώματα, θαλασσογενή, ποταμογενή ή λιμνογενή που αποτελούνται κυρίως από άμμο, άργιλο, μάργες, ψαμμίτες, κροκαλοπαγείς σχηματισμούς, τραβερτίνες και πορώδεις ασβεστόλιθους. 

Απαντούν στρωμένα οριζόντια και καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις. Αποσταθεροποιούνται εύκολα και μετακινούνται. Χρειάζεται ανάλυση και ειδικές μελέτες για να αντιμετωπιστεί στην περιοχή το θέμα”.
Ελπίζω αυτή τη φορά, με τη φύση σύμμαχο μιας και δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες να αναζητήσουμε λύσεις από τους ειδικούς, λύσεις βασισμένες σε μελέτες που θα αντιμετωπίσουν μια για πάντα το θέμα.
Αφήστε τον μεγαλοπρεπή σας θώκο στο Αλιβέρι κύριοι δήμαρχοι, ξεβολευτείτε από τα βουλευτικά σας έδρανα εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου μας, συντονίστε τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και δρομολογήστε με τους ειδικούς γεωεπιστήμονες και μηχανικούς σχεδιασμό και υλοποίηση των κατάλληλων έργων.
Και προς Θεού αφεντάδες μας. Μην αρχίσετε να επιρρίπτετε ευθύνες, οι μεν στου δε, οι πρώην στους νυν. Συνεργαστείτε Περιφέρεια και Δήμος, αναζητήστε γεωλόγους και μηχανικούς – τόσους ντόπιους επιστήμονες έχουμε- που θα δώσουν οριστική λύση στο θέμα.
Όχι άλλα μπαλώματα της συμφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου