Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Κε Σπανέ δεν είναι ετσι επειδή έτσι θέλετε να νομίζουμε!! Απαντήσεις στα σχόλια του Περιφερειάρχη!!

καμία ένδειξη διακοπής της κυκλοφορίας στο σημείο της κατολίσθησης!!
Με αφορμή σχόλια φίλων στο facebook ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να "χρυσώσει το χάπι" και να μετριάσει τις ...ευθύνες!!


Με αφορμή τα αρνητικά σχόλια που υπήρξαν για τους χειρισμούς του στο θέμα Στόμιο-Πλατάνα και για να προσπαθήσει (κατα την προσφιλή του τακτική) να παραπληροφορήσει το κοινό, απάντησε ως εξής: 
(με μαυρα γράμματα οι απαντήσεις του Σπανού και με κόκκινα τα σχόλια μας με την βοήθεια συνεργατών μας)

Φάνης Σπανός Καλησπέρα σας. Διάβασα την ανάρτηση και αισθάνθηκα την ανάγκη να προσθέσω κάποια στοιχεία, όχι με αυτοσκοπό να μεταπείσω, αλλά για να βοηθήσω συνολικότερα την αξιολόγηση των ενεργειών και των δεδομένων από μέρους των φίλων που τη διαβάζουν.

1.Ο δρόμος ήταν κλειστός δύο μέρες νωρίτερα, άρα δε συνέτρεχε πιθανότητα ατυχήματος. Είχε κλείσει ενόψει των καιρικών φαινομένων που αναμένονταν.

Τι σημαίνει δεν συνέτρεχε πιθανότητα ατυχήματος;
Το ατύχημα συνέβη! Ο «ασφαλής δρόμος» έκλεισε, με τρομακτικό τρόπο, από την πτώση τεράστιας χωμάτινης μάζας!
Καμία διακοπή της κυκλοφορίας δεν έγινε από την πλευρά σας, καμία σχετική ανακοίνωση δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει καμία πινακίδα που να το πιστοποιεί στην φωτό!
Όμως, αποδείχτηκε, ότι ο δρόμος δεν ήταν και δεν είναι ασφαλής!
Ήταν καθαρή τύχη ότι, η κατολίσθηση, συνέβηκε το χρόνο που ο δρόμος, ήταν κλειστός στην κυκλοφορία.
Θα μπορούσε να συμβεί μετά τις βροχοπτώσεις, όταν ανυποψίαστοι, θα ξαναδίνανε το δρόμο ελεύθερο στην διέλευση, αφού τα πατάρια, όπως λένε λειτούργησαν σωστά!
Τώρα πάντως, οι νόμοι της βιασμένης φύσης, τον έκλεισαν το δρόμο!


2. Το σημείο όπου έγινε η πτώση του χώματος, δεν είχε ξαναπαρουσιάσει τέτοια συμπεριφορά. Δεν το γνώριζα, με ενημέρωσαν κάτοικοι και τοπικοί φορείς.

Τι συνέβη λοιπόν και αποσταθεροποιήθηκε ξαφνικά μία μάζα του πρανούς, που ποτέ δεν είχε παρουσιάσει τέτοιες ενδείξεις;
Είναι επιστημονικά γνωστό, ότι για να ενεργοποιηθεί μηχανισμός αποσταθεροποίησης πρανούς, πρέπει να διεισδύσει αρκετή ποσότητα νερού σε βαθειά σημεία της μάζας του, ώστε να δημιουργηθεί επιφάνεια ολίσθησης!
Είναι αδύνατο το νερό της βροχής να διείσδυσε από την επιφάνεια του εδάφους και να έφθασε τόσο γρήγορα σε τέτοιο βάθος.
Το έδαφος στην περιοχή της κατολίσθησης, έχει μεγάλη κλίση και δεν ευνοεί την απορρόφηση του νερού!
Το νερό της βροχής, έρρεε επιφανειακά με ταχύτητα προς τα κατάντη.
Δεν θα μπορούσε το νερό να απορροφηθεί στα βαθειά του εδάφους, όπως δεν συνέβηκε ποτέ μέχρι τώρα.
Είναι φανερό, ότι το νερό έφθασε ακολουθώντας υπόγεια διαδρομή, από την γειτονική περιοχή των οριζόντιων παταριών, όπου οι συνθήκες ήταν ιδανικές για την απορρόφησή του σε μεγάλες ποσότητες!

3. Η βροχόπτωση, έφτασε στο ύψος των 250mm περίπου. Για να γίνει πιο αντιληπτό το μέγεθος, πέρυσι με το Ζορμπά που «χάλασε ο κόσμος», είχαμε 180mm.

Τα στοιχεία του ύψους της βροχής, μπορεί να αιτιολογούν φαινόμενα πλημμυρικά ή επιφανειακές διαβρώσεις του εδάφους!
Καμία άμεση σχέση δεν έχουν με το φαινόμενο της κατολίσθησης , αν δεν συνδυασθούν με την καταστροφική παρουσία των γειτονικών παταριών!


4. Περίπου 100 μέτρα πιο πέρα, κατασκευάστηκε πατάρι, που προτάθηκε ως μια προσωρινή πλην ασφαλής λύση. Πράγματι, το πατάρι συγκράτησε τεράστιες μάζες και δεν είχαμε πρόβλημα στο σημείο που είχε κατασκευαστεί.

Δεν μας διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης, αν και στην περιοχή των παταριών υπήρξε κατολίσθηση τεραστίων μαζών, οι οποίες όμως συγκρατήθηκαν και δεν φθάσανε στο δρόμο!
Τα πατάρια γενικά, είναι χρήσιμα για την συγκράτηση θραυσμάτων βράχων που αποκολλούνται, σε βραχώδη μόνο ή σε πολύ συνεκτικά πρανή, που η αντοχή τους δεν επηρεάζεται από τη παρουσία νερού!
Σε εδάφη αυτής της σύστασης και δομής , η κατασκευή παταριού ισοδυναμεί με «εγκληματική» ενέργεια!
Στη περίπτωση αυτή, τα πατάρια, δημιουργούν συνθήκες για την μετάδοση του φαινομένου αποσταθεροποίησης στα ψηλότερα σημεία της πλαγιάς και ιδανικές συνθήκες για την απορρόφηση επιφανειακών νερών και την υπόγεια παροχέτευσή τους στην περιοχή που γειτονεύει με αυτά, η οποία και αποσταθεροποιείται!
Στις περιπτώσεις αυτών των εδαφών, για τη σταθεροποίησή τους κατασκευάζεται σύστημα αποστραγγιστικών έργων (drainage system)!
Τα συγκεκριμένα πατάρια, θα είχαν κάποια ωφέλιμη λειτουργία, αν ήταν τουλάχιστον επιφανειακά στεγανοποιημένα και αποστραγγισμένα!
Είναι σίγουρο, ότι τα πατάρια αυτά, προκαλέσανε την μεγάλη κατολίσθηση!
Οι εργασίες αυτές, είναι κομπογιαννίτικες πρακτικές, που καμία σχέση δεν έχουν με τέχνη και επιστήμη!


5. Η οριστική λύση θα επέλθει με την κατασκευή του μεγάλου έργου προστασίας από κυματισμούς και καταπτώσεις προϋπολογισμού 15εκ. ευρώ, για το οποίο ολοκληρώσαμε τις μελέτες και εξασφαλίσαμε πρόσφατα τη χρηματοδότηση. Βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης με στόχο να έχει ανάδοχο στο τέλος του φθινοπώρου. Ακούγεται μακρινό, αλλά κάποτε πρέπει να γίνει.

Πρέπει να συνδυασθεί με μελέτη και έργο σταθεροποίησης του πρανούς (της πλαγιάς), για να θεωρηθεί ασφαλές έργο!
Τίποτα δεν διασφαλίζει, ότι στο μέλλον, μια μεγάλη μάζα που θα κατολισθήσει δεν θα παρασύρει τα όποια έργα κατασκευασθούν!
Η φύση έστειλε το μήνυμά της!


6. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαχειριζόμαστε και συντηρούμε πολλές εκατοντάδες (μάλλον χιλιάδες) χιλιόμετρα εθνικού και επαρχιακού δικτύου, προσπαθώντας να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Μήπως θα μπορούσε να μας δώσει στοιχεία ο Περιφερειάρχης για τα ποια έργα συντήρησης οδοποιίας και με τι προϋπολογισμούς δημοπρατήθηκαν και εκτελέστηκαν, την περίοδο από το 2014 μέχρι σήμερα;
Διότι το οδικό δίκτυο, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης!


Αυτά για την ...ιστορία κε Περιφερειάρχα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου