Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Οι Πωλήσεις Είναι Εξασφαλισμένες…

Δεν έχει περάσει καιρός από όταν ο τηλεορασάνθρωπος υπουργός της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε προκλητικά ότι οι αυξήσεις στις μάσκες από 200 έως και 300% είναι δικαιολογημένες λόγω του νόμου των αγορών, προσφοράς και ζήτησης.


Και δεν έχει περάσει ούτε μήνας από όταν ο κ. Τσιόρδας έκανε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μια «επιστημονική τοποθέτηση» αναφορικά με την χρήση μάσκας τονίζοντας: «Βλέπετε ανθρώπους στην Ευρώπη, στην πατρίδα μας να προσπαθούν να πάρουν μάσκες στα χέρια τους για να προστατευτούν[…] ο ΠΟΥ συστήνει να μην φορούν μάσκες εκτός κι αν είναι άρρωστοι με τον ιο ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος. Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει την χρήση μάσκας σε αλλους αναπνευστικούς ιούς δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις[…]. Η χρήση των μασκών προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας».
Όμως η μπίζνα της μάσκας πρέπει να γίνει!
Το πώς μας το εξηγεί ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης σε… προφητικό  άρθρο (δημοσίευση 23-Απριλιου-2020) στο liberal  με τίτλο «Έτσι γίνονται οι δουλειές κύριοι»: «Διαβάσατε τα νέα για το καινούριο εργοστάσιο παραγωγής υγειονομικών μασκών στην Λάρισα; Αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με. Το έφτιαξε η Lariplast μαζί με τον όμιλο Animus, μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Μέσα σε έναν μόλις μήνα, αγοράστηκαν μηχανήματα από την Κίνα, μεταφέρθηκαν αεροπορικά, βγήκαν οι άδειες, ετοιμάστηκαν οι εγκαταστάσεις, στήθηκαν οι γραμμές παραγωγής, προσλήφθηκαν οι εργαζόμενοι και από τις αρχές Μαΐου τα μηχανήματα θ’ αρχίσουν να ξερνάνε 300.000 μάσκες ημερησίως.[…] Το ίδιο το στήσιμο του εργοστασίου ήταν ένας άθλος που δείχνει πόσο θαυμαστά αποτελέσματα μπορεί να έχει η συνεργασία ιδιωτικού τομέα και κράτους. Επίσης δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι η συνεύρεση του ιδιωτικού επιχειρηματικού δαιμονίου και της κυβερνητικής πολιτικής βούλησης για να επιτευχθεί ένας εθνικός στόχος. Κανονικά, αυτό το εργοστάσιο θα χρειαζόταν δυο χρόνια για να στηθεί από το μηδέν. Τώρα στήθηκε μέσα σε είκοσι πέντε μέρες.
Φυσικά, οι πωλήσεις του είναι εξασφαλισμένες».
Δεν το αμφισβητώ καθόλου!
Άλλωστε η αντιμετώπιση της πανδημίας έθεσε την κυβέρνηση του Μωυσή-Μητσοτάκη ενώπιον καινοφανών προκλήσεων, όπως το να συναρτώνται οι επιστημονικές οδηγίες ευθέως από την ιδιωτική οικονομία των ημετέρων κυνηγών πλούτου. Όπως του διευθύνοντος συμβούλου της ANIMUS A.E., Αχιλλέα Νταβέλη ο οποίος ως στέλεχος της ΝΔ, σχεδόν υποψήφιος βουλευτής και με ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, διαπρέπει όχι μόνο στην παραγωγή μασκών μιας χρήσης αλλά και στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Το ιδιωτικό  ιατρικό κέντρο του κυρίου Νταβέλη εγκαινιάσθηκε από την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τόνισε «τη θέση της ΝΔ για την πρωτοβάθμια υγεία, όπως και τη θέση για τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών»(eleftheria.gr).
Κάπως έτσι η «αγορά» εκτόπισε τις επιστημονικές οδηγίες: 
Είναι γεγονός πως τα οικονομικά κίνητρα και η εμμονή του κέρδους διαφθείρουν στάσεις και παράγουν αντιτιθέμενες συμπεριφορές.
Διότι διαφθορά και κερδοσκοπία είναι η υποχρέωση χρηματοδότησης της εταιρείας του κυρίου Νταβέλη από τον κόσμο. Άμα κάποιος αντιδράσει απειλείται με 150 ευρώ πρόστιμο.
Όπως έγραψε ο «Ημεροδρόμος»: «[…] οι τιμές στις ιατρικές μάσκες μια χρήσης που προσφέρουν τη μέγιστη προστασία έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης που έχει κάνει «σημαία» να θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα …πρωτότυπων «μασκοφόρων» με τους πολίτες να γίνονται εφευρετικοί για να προστατευτούν. Αλλά με τον τρόπο δεν υπάρχει προστασία της  δημόσιας υγείας. 
Αλλά αυτά προφανώς είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που επέλεξε ο λογαριασμός να πηγαίνει κατευθείαν στους πολίτες. Είτε για την αγορά τους είτε με την επιβολή προστίμου για τη μη χρήση τους. 
Η κυβέρνηση λοιπόν έριξε το μέτρο και «νίπτει τα χείρας της». Εξάλλου όπως είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του σε μια αποστροφή του λόγου τους: «Η μάσκα θα είναι το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου