Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ερωτήματα από την Μπατζελή στον Σπανό!

Η Κατερίνα Μπατζελή επικεφαλής της «πατρίδα μας η Στερεά» με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό στα πλαίσια της αυριανής σύγκλισης του Περιφερειακού Συμβούλιο ζητά πλήρη ενημέρωση της εξέλιξης των έργων της οδού Στόμιο- Πλατάνα ώστε «να διαμορφώσουμε πιο τεκμηριωμένη άποψη και προτάσεις για την βελτίωση της διαχείρισης των μελετών και των έργων που θα λάβουν χώρα στην τρέχουσα περιφερειακή περίοδο»
Μεταξύ των άλλων ερωτά κατά πόσον «είχε αξιολογηθεί από γεωλογική άποψη η περιοχή της κατολίσθησης κατά την εκπόνηση της μελέτης και ποιο το περιεχόμενο της αξιολόγησης» και «εάν είναι δυνατόν να παραμείνει χωρίς αναθεώρηση ή τροποποίηση η μελέτη μετά την τελευταία μεγάλης έκτασης κατολίσθηση».

Όταν μάλιστα όπως τονίζει ότι «είμαστε σε μία περίοδο όπου γίνεται και τροποποίηση των Τεχνικών Προγραμμάτων, των αλλαγών στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ βάση ευρωπαϊκών και κοινοτικών αποφάσεων και των χρηματοδοτήσεων των έργων λόγω «κορονοϊού».


Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής 

Λαμία , Παρασκευή ,10 Απριλίου 2020

Προς

κο Φάνη Σπανό

Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

Από

κα Κατερίνα Μπατζελή ,επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

Θέμα: Σχετικά με την τροποποίηση της μελέτης και της διασφάλισης επαρκών πόρων του έργου Στομίου-Πλατάνα μετά και τις καταστροφές του Απρίλιου 2020

κε Σπανέ,
Μεταξύ των καταστροφών που έπληξαν την Εύβοια στις 4 και 5 Απριλίου 2020 ιδιαίτερα σοβαρή είναι ακόμα μία, ίσως η πιο εκτεταμένη, κατολίσθηση στον δρόμο Στόμιο - Πλατάνα.

Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα είναι ευτύχημα. Το προληπτικό κλείσιμο του δρόμου λίγο πριν την κατολίσθηση δεν απαλλάσσει κανέναν πάντως από την ευθύνη για την έλλειψη μέτρων ασφαλούς χρήσης του δρόμου αυτού αφού αποδείχθηκε περίτρανα η επικινδυνότητά του, θέμα για το οποίο είχαμε συζητήσει και αποφασίσει και στο ΠΣ διότι αυτή είναι αρμόδια για τον δρόμο και την ασφαλή διάθεση του στην κυκλοφορία.

Η κατολίσθηση όμως αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο την ελλιπή αντιμετώπιση αυτού του διαχρονικού πλέον αλλά διαρκώς αυξανόμενου κινδύνου.

Πρόσφατα ανακοινώσατε και εν συνεχεία εισηγηθήκατε και αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο την ένταξη στην ΣΑ ΕΠ066 του Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας του έργου ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΩΝ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΜΙΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ Ε.Ο. 8 (ΟΞΥΛΙΘΟΣ - ΠΛΑΤΑΝΑ) προϋπολογισμού 15.320.000,00 (Απόφαση18 / 2020) .

Ενημερωθήκαμε γενικά από την Εισήγηση της Υπηρεσίας για το περιεχόμενο της εγκεκριμένης μελέτης για την οποία επίσης ενημερώσατε στις 24 Ιανουαρίου 2020 και το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου. Η ενημέρωση αυτή ήταν προφορική με ότι αυτό σημαίνει σε πολλά σημεία της και μετά μάλιστα από τα νέα δεδομένα προκλήθηκαν σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των λύσεων που προτείνονται.

Είναι συνεπώς αυτονόητο και ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να έχει λεπτομερή και τεκμηριωμένη ενημέρωση τόσο για την έως τώρα διαχείριση της οδού Στόμιο Πλατάνα, τουλάχιστον για τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και για την πρόσφατη διαχείριση των μελετών και των έργων.

Η ενημέρωση αυτή έχει διττό σκοπό:

Πρώτον, γνωρίζοντας την πορεία της διαχείρισης των έργων να διαμορφώσουμε πιο τεκμηριωμένη άποψη και προτάσεις για την βελτίωση της διαχείρισης των μελετών και των έργων που θα λάβουν χώρα στην τρέχουσα περιφερειακή περίοδο.

Δεύτερον, να ενημερωθούν οι πολίτες της περιοχής για το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των μελετών και του έργου που θα εκτελεστεί έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχουν και να αξιολογούν. Όπως και για την διαχείριση του έργου από όλες τις αρμόδιες Αρχές. Σε τελική ανάλυση αυτοί είναι οι χρήστες και πρέπει να έχουν λόγο.

Σε κάθε περίπτωση η Παράταξή μας απαιτεί αυτή την ενδελεχή και τεκμηριωμένη ενημέρωση για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Συγκεκριμένα, ως προς την έως τώρα διαχείριση και σχεδιασμού των έργων ,όταν γίνεται και τροποποίηση των ΤΠ ,των αλλαγών στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ βάση ευρωπαϊκών και κοινοτικών αποφάσεων και των χρηματοδοτήσεων των έργων λόγω «κορονοϊού» ,ζητούμε:

Ειδικότερα:

1. Αναλυτικό Δελτίο- Έκθεση παρουσίασης όλων των έργων επί της οδού Στόμιο- Πλατάνα από το 1990 έως σήμερα από την οποία θα προκύπτουν τόσο τα στοιχεία και το περιεχόμενο της αντίστοιχης μελέτης όσο και τα στοιχεία και το περιεχόμενο των εκτελεσθέντων έργων.

2. Ποια είναι η ακριβής έκταση της κατολίσθησης και ποια σημεία του δρόμου καταλαμβάνει;

3. Η κατολίσθηση σε ποιο τμήμα της μελέτης εστιάζεται; Τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη για το σημείο που έγινα η κατολίσθηση;

4. Είχε αξιολογηθεί από γεωλογική άποψη η περιοχή της κατολίσθησης κατά την εκπόνηση της μελέτης και ποιο το περιεχόμενο της αξιολόγησης;

5. Είναι δυνατόν να παραμείνει χωρίς αναθεώρηση ή τροποποίηση η μελέτη μετά την τελευταία μεγάλης έκτασης κατολίσθηση;

6. Νομίζετε ότι η προβλεπόμενη κατασκευή «Πλακοσκεπούς φορέα ((Lane Cover) επί πασσάλων ώστε να προκύψει κλειστή διατομή που θα προστατεύει τους χρήστες της οδού από καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα» πρέπει να περιοριστεί μόνο στα 350 μέτρα από Χ.Θ.0+650 έως Χ.Θ.1+000 μ όταν αποδείχθηκε ότι πλέον η άκρα επικινδυνότητα επεκτείνεται και σε άλλα σημεία της οδού και απαιτεί όμοια λύση;

7. Πότε θα είστε σε θέση να μας παρουσιάσετε: α) την αξιολόγηση της μελέτης σε σχέση με τα νέα κατολισθητικά δεδομένα β) το χρονοδιάγραμμα τυχόν τροποποίησης της μελέτης γ) τον σχεδιασμό για την έναρξη της εκτέλεσης του έργου ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΩΝ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΜΙΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ Ε.Ο. 8 (ΟΞΥΛΙΘΟΣ - ΠΛΑΤΑΝΑ)»;

8. Ποια μέτρα προτίθεσθε να προτείνετε και να υλοποιήσετε για την ασφαλή χρήση των εναλλακτικών επαρχιακών οδών που θα συγκεντρώσουν το κυκλοφοριακό φορτίο όσο ο δρόμος Στόμιο – Πλατάνα παραμένει κλειστός, λαμβάνοντας υπόψη την κίνηση προς και από το Λιμάνι της Κύμης κατά την θερινή περίοδο;

9. Υπάρχει άμεσος σχεδιασμός και διαθέσιμοι πόροι για την εκτέλεση έργων βελτίωσης στο εναλλακτικό οδικό δίκτυο προς το Λιμάνι της Κύμης;

Με εκτίμηση

Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου