Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ Σε ένα έτος η επιστροφή στην κανονικότητα

Επειτα από ένα χρόνο «βλέπουν» επιστροφή στην κανονικότητα τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε «λουκέτα» και απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), μόλις το 7% των ερωτηθέντων εμπόρων εκτιμά ότι η επιχείρησή τους θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία σε δύο μήνες, ενώ ένα 12% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί σε τέσσερις μήνες.

Από τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις μόνο το 21% έκανε διαδικτυακές πωλήσεις και πριν από την έναρξη της πανδημίας, ενώ μόλις το 2% ξεκίνησε μετά την έναρξη. Το παραπάνω δείχνει την υστέρηση που έχουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πόσο αυτή τελικά στοιχίζει, ειδικά σε έκτακτες συνθήκες. 

Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αντιστρέψουν τη γενική πτωτική τάση του κύκλου εργασιών, καθώς 6 στις 10 επιχειρήσεις παρουσιάζουν μείωση των πωλήσεών τους. 

Από την άλλη, πάντως, 2 στις 10 επιχειρήσεις σημειώνουν αύξηση των πωλήσεών τους εν μέσω της πανδημίας, γεγονός που τεκμηριώνει τη μεταλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες.

Το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ πραγματοποίησε και μία ξεχωριστή έρευνα σε επιχειρήσεις τροφίμων που δεν συγκαταλέγονται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Από την έρευνα αναδείχθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις αναλόγως των προϊόντων που πωλούν οι επιχειρήσεις: το 33% των οπωροπωλείων είχε αύξηση τζίρου, ενώ στην περίπτωση των αρτοποιείων το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου