Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αυγών ανακάλυψε το ΣΔΟΕ! «Βαφτίζουν» ελληνικά αβγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία

Υπόθεση παράνομης εισαγωγής και ελληνοποίησης αβγών εντόπισε το ΣΔΟΕ κατά τους ελέγχους που διεξάγει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.
"Σε έρευνα αποθηκευτικού χώρου επιχείρησης χονδρικού εμπορίου αβγών στο νομό Αττικής, εντοπίστηκαν 324.000 αβγά τα οποία είχαν εισαχθεί από την Βουλγαρία. Τα αβγά δεν έφεραν κωδικό εκτροφής, ούτε συνοδεύονταν από τα παραστατικά ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΔΟΕ.

Ακόμα αναφέρεται: "Ο εκπρόσωπος της εταιρίας εισαγωγής και εμπορίας των αβγών αναζητήθηκε, αλλά δεν εντοπίσθηκε. Εκλήθη άμεσα συνεργείο ελεγκτών του Ε.Φ.Ε.Τ., το οποίο εξέτασε τα σχετικά ευρήματα του ελέγχου και ακολούθως έγινε δέσμευση από τον Ε.Φ.Ε.Τ., λόγω της μη σύννομης επισήμανσης των αβγών και της απουσίας στοιχείων ιχνηλασιμότητας. Παράλληλα, επειδή δεν επεδείχθησαν παραστατικά νόμιμης προέλευσης και διακίνησης, τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. ως αποτέλεσμα παρεμπορίου".

Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ προσθέτει: "Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον αποθηκευτικό χώρο, εκτός από την παράνομη εισαγωγή, διαπιστώθηκε θέμα ελληνοποίησης ξένων αβγών, αφού εντοπίσθηκε πλήθος αυτοκόλλητων ταινιών επισήμανσης, ετικετών και υλικών συσκευασίας, καθώς και ενδείξεων ως «Ελληνικό Προϊόν», με λογότυπο άλλης εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται δυναμικά στον κλάδο της χονδρικής εμπορίας αβγών.

Σε έλεγχο ο οποίος ακολούθησε στον επαγγελματικό χώρο δραστηριοποίησης της τελευταίας, κατασχέθηκαν φορολογικά στοιχεία με υπόνοια εικονικότητας, που αναφέρονται σε συναλλαγές πολλών εκατομμύριων ευρώ. Τα κατασχεμένα στοιχεία παραπέμπουν σε παράνομη διακίνηση αβγών (ελληνοποιήσεις) και θα αποσταλούν στην Α.Α.Δ.Ε. προς περαιτέρω αξιοποίηση και έλεγχο".

Τα ευρήματα έγιναν κατά την διάρκεια ελέγχων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, που εστιάζουν - εκτός των άλλων - και στην αποφυγή εισαγωγής στην αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, πρώτων υλών ή προϊόντων, τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και προκαλούν πλάνη στους καταναλωτές σε ό,τι αφορά την προέλευσή τους.

«Βαφτίζουν» ελληνικά αβγά 
από Τουρκία, Αλβανία, ΒουλγαρίαΣτον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η ελληνική αγορά παραγωγής αβγών εξαιτίας των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αβγών από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

Η ελληνοποίηση ξένων αβγών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη «μάστιγα» που οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στο «λουκέτο». Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι πλέον οι παραγωγοί οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών, καθώς το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα αβγά υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα αβγά από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ!

Παραγωγοί

Επίσης, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αβγών ξεκινούν από τους παραγωγούς αλλά και από εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αβγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν μειώσει τόσο πολύ τον πληθυσμό στις κότες τους ώστε αν κάποιος προβεί σε ένα έλεγχο θα βεβαιώσει πως δεν είναι δυνατόν παραγωγός να έχει 50.000 κότες και να πουλά καθημερινά 200.000 αβγά!

Αλλωστε, μια διασταύρωση στα στοιχεία της παραγωγής με εκείνα των πωλήσεων είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ποιοι κάνουν παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών. Παράλληλα η ημερήσια παραγωγή αβγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά τα 5 εκατ. αβγά, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ. αβγά τα οποία αφορούν σε παράνομες ελληνοποιήσεις...

Ασφράγιστα αβγά

Τα αβγά που εισάγονται από άλλες χώρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και η πρώτη αφορά εκείνα που οδηγούνται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και η δεύτερη κατηγορία σε αυτά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης. Η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αβγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, ειδικά για τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αλλωστε, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σφραγισμένα. Από την άλλη μεριά, τα ξενοδοχεία αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν το περίφημο ελληνικό πρωινό ή άλλα ελληνικά προϊόντα στην αγορά είναι πολύ πιθανό τελικά να μην είναι και τόσο ελληνικό χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τόσο των ξενοδοχείων όσο και των εταιρειών παρασκευής ελληνικών τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου