Oι εκλογές στην Ελλάδα έρχονται όταν αρχίσουν οι παροχές και φθάνουν σε απόσταση αναπνοής ,όταν η τηλεόραση αρχίζει να παίζει την ελληνική ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» με τον Μαυρογιαλούρο. Είναι η ώρα που οι πολιτικοί αντίπαλοι αλληλοκατηγορούνται για «μαυρογιαλουρισμό» παραβλέποντας ότι ο Μαυρογιαλούρος ήταν ο μοναδικός υπουργός που είχε φιλότιμο και το έδειξε παραιτούμενος για λόγους ευθιξίας.
Για την ταινία αυτή του Αλέκου Σακελλάριου έχουν γραφτεί πολλά , ένα ,όμως δεν είναι γνωστό. Ότι για την προβολή της ως θεατρικό έργο από την ΕΡΤ το 1976 έγινε επερώτηση από βουλευτές της συμπολίτευσης , ενώ το σενάριο και οι χαρακτήρες του αναλύθηκαν λεπτομερώς σε άλλη συνεδρίαση της Βουλής το 2009, στην οποία έλαβε μέρος και ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών.
Η θεατρική εκδοχή του « Μαυρογιαλούρου» στηρίχθηκε και πάλι στο έργο του Σακελλάριου και είχε πρωταγωνιστή και πάλι τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, αλλά και τους Χρήστο Δοξαρά, Μήτση Κωνσταντάρα που είχαν παίξει και στο ομώνυμο φιλμ. Τους πλαισίωναν δε μερικά από τα «δυνατά» ονόματα της εποχής (Δημήτρης Νικολαίδης, Ίλια Λιβυκού κ.ά).
Κι ενώ θα περίμενε κανείς να το χαρούν ,οι τηλεθεατές (Δευτέρα 15 Μαρτίου), έπεσαν από τα σύννεφα, όταν αμέσως μετά την προβολή του έργου ,έγινε γνωστό ότι οι βουλευτές της Ν.Δημοκρατίας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος , Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Θανάσης Ρέντης κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:
«Το έργο αυτό, δημιούργημα της προ του 1967 περιόδου, διακωμωδεί τον κοινοβουλευτισμό και τους πολιτικούς και σατιρίζει ένα αναχρονιστικό και σήμερα πρακτικά ανύπαρκτο σύστημα πολιτικής ζωής». Ακόμα γινόταν λόγος για «δημιούργημα» με επιχειρήματα που χρησιμοποίησε και η χούντα»!
Είχαν περάσει έκτοτε 33 χρόνια , όταν η …ολομέλεια της Βουλής κλήθηκε να πάρει θέση στο επίμαχο αυτό θέμα. Τι ήταν ο Μαυρογιαλούρος ; Πατεντάτος δεξιός ή πρασινοφρουρός. Κατά τη διάρκεια συζήτησης εν έτει 2009, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Χρ. Παπουτσής δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ πολιτεύεται με την πολιτική του Μαυρογιαλούρου», φράση που προκάλεσε την αντίδραση του παριστάμενου υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου :
«Για την πολιτική Μαυρογιαλούρου, ένα θα πω μονάχα. Είναι γνωστό ότι το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, που είναι ακριβώς η πατέντα Μαυρογιαλούρου, είναι δημιούργημα, διαχρονικό παιδί του ΠαΣοΚ. Και το διακατέχει ακόμη το ΠαΣοΚ, ακόμη και από αυτά που ελέχθησαν από τον κ. Παπουτσή. Γιατί εξακολουθεί να μιλάει για “γαλάζιους” υπαλλήλους, γιατί το ΠαΣοΚ είναι εκείνο που χώρισε την Ελλάδα σε μπλε και πράσινο, σε μπλε και πράσινα καφενεία, σε μπλε και πράσινους υπαλλήλους. Η ΝΔ έκανε αορίστου χρόνου υπαλλήλους που προσέλαβε το ΠαΣοΚ. Δεν είχε ποτέ αυτή τη νοοτροπία».
Χρ.Παπουτσής: « Ο Μαυρογιαλούρος ήταν ένας ήρωας μιας ταινίας, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Την ενέπνευσε στον Σακελλάριο το πολιτικό κλίμα της εποχής του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της ΕΡΕ. Μη βιάζεστε, λοιπόν, να αποδώσετε στο ΠαΣοΚ φαινόμενα που κατεγράφησαν στη συνείδηση της κοινής γνώμης στο παρελθόν, και σε ένα παρελθόν που δεν τιμά τη χώρα μας».
Και ενώ η πράσινη πτέρυγα χειροκροτούσε με ενθουσιασμό ήρθε η σειρά του (τότε) υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια να επιδείξει τις δικές του γνώσεις πάνω στη Finos Film :
«Γίνεται μεγάλος λόγος για τον καημένο τον Μαυρογιαλούρο. Και μάλιστα ο λόγος γίνεται αρνητικά, με ένα αρνητικό πρόσχημα. Και ένθεν κακείθεν αποστέλλεται ως ύβρις η παρομοίωση προς τον Μαυρογιαλούρο. Είναι προφανές ότι την ταινία όσοι το λένε δεν την έχουν δει. Ο Μαυρογιαλούρος, θα μου επιτρέψετε να σας πω, αν καλώς ενθυμούμαι, είναι μια ιδιαίτερα συμπαθής και έντιμη μορφή, η οποία ευρισκόμενη προ του χάουςκαι παρητήθη και αυτομουντζώθηκε. Και είναι κρίμα που αυτή η υγιής παράδοση του αυτομουντζώματος εγκατελείφθη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα».
Στη συνέχεια ο( τότε ) υπουργός άφησε τον Μαυρογιαλούρο και έπιασε άλλους πολιτικoύς της…μεγάλης οθόνης:
«Αυτός ίσως τον οποίο θα έπρεπε το ΠαΣοΚ να σας αναφέρει είναι ο “Θανασάκης ο πολιτευόμενος” του ιδίου σκηνοθέτη, όπου ο Βύρων Πάλλης διεκρίνετο για τη μεγαλαυχία, για την καυχησιολογία, για την πρόβλεψη επερχόμενου εκλογικού θριάμβου κάθε φορά, ενώ μετά την αποτυχία του τα σπασμένα επλήρωνε ο Μελέτης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ήτοι ο ελληνικός λαός. Θανασάκης ο πολιτευόμενος, λοιπόν. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΠαΣοΚ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου