Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ενώ οι δανειστές “τσέπωσαν” 6.2 δισ. από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων, η κυβέρνηση παρακαλάει για τις συντάξεις

Τη στιγμή που τα κράτη-μέλη του Eurogroup κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού αρνούμενοι – ακόμα και μετά τις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – να επιστρέψουν στον ελληνικό προϋπολογισμό υπερκέρδη ύψους 6.2 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA) που δεν κουρεύτηκαν με το PSI (βλέπε δελτίο τύπου 13/10/2017, http://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=11&id=4575), η ελληνική κυβέρνηση παρακαλάει το Eurogroup και την Κομισιόν, ώστε να μην εφαρμοστεί το άδικο και κοινωνικά καταστροφικό μέτρο της περικοπής των συντάξεων, που βεβαίως έχει ψηφίσει η ίδια. 
Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του σημείωνε ότι στην απόφαση του Eurogroup στις 22.6.2018 αναφέρεται ως μεσοπρόθεσμο μέτρο για το ελληνικό χρέος, η χρήση των κερδών από τα ομόλογα SMP/ANFA για την περίοδο από το 2017 και μετά, καθώς και των κερδών από τα ομόλογα SMP της ΕΚΤ για το έτος 2014, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για τα περίπου 6.2 δις ευρώ από τα υπερκέρδη της περιόδου 2012-2016, τα οποία δεν έχουν επιστραφεί στον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως έχουν ομολογήσει σε παλαιότερες απαντήσεις τους ο κ. Μοσκοβισί και κ. Ντράγκι.
Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ υπογράμμιζε ότι την ίδια στιγμή που οι δανειστές παρακρατούν ποσά ύψους 6.2 δις ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση έχει προ-νομοθετήσει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, μέσω της περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Μοσκοβισί δεν λέει κουβέντα για τα παρακρατούμενα 6.2 δις ευρώ από τους δανειστές και απλά επαναλαμβάνει την απόφαση του Εurogroup για το χρέος, η οποία θα εφαρμοστεί «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα πληροί τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη και την ολοκλήρωση βασικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος».
Στη συνέχεια, απαντώντας στο θέμα των συντάξεων, σημειώνει ότι «Η εκ των προτέρων νομοθετημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και το 2020…αποτέλεσε δέσμευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ, με στόχο την τήρηση του δημοσιονομικού στόχου της», καθώς επίσης, ότι η τελική απόφαση θα παρθεί στο πλαίσιο της πρώτης μετα-μνημονιακής αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι:
«Η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, υποχρεούται να υποβάλει στην Επιτροπή το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος (ΣΔΠ) για το 2019 έως τις 15 Οκτωβρίου 2018. Αναμένεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν το ζήτημα της εκ των προτέρων νομοθετημένης δέσμης μέτρων για τις συντάξεις λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον πρόσφατες δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019 και μια λεπτομερέστερη ανάλυση του διανεμητικού και κοινωνικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Η αξιολόγηση του ΣΔΠ θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης μέτρων της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2018, με την έκδοση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης βάσει της ενισχυμένης εποπτείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου