Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Και στο Περιφερειακό για εξηγήσεις ο ΒΙΟΚΑ Αιδηψού!

Στο Περιφερειακό συμβούλιο φέρνει με ερώτημα της η Θεοδώρα Ακριώτου το θέμα του ΒΙΟΚΑ Αιδηψού και ζητά ...εξηγήσεις.
Παρά τις επανηλειμμένες αυτοψίες, το κλείσιμο, την επ'αυτοφόρω ρύπανση και τα πρόστιμα, η Περιφέρεια τελευταία "'ακουσε και τις δηλώσεις Κοτζιά περί συνεχιζόμενης εναπόθεσης των βοθρολυμάτων στον ΚΛΕΙΣΤΟ ΒΙΟΚΑ" και μέχρις στιγμής δεν έχει αντιδράσει!!

Προφανώς όλη αυτή η υπόθεση, που απτεται της Δημόσιας υγείας και της Ρύπανσης του Περιβάλλοντος, ερέθισε την Περιφερειακή σύμβουλο να ζητήσει εξηγήσεις τόσο από τον Φάνη Σπανό όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Δημ Βουρδάνο.

Η Ερώτηση της συμβούλου του Δημ. Αναγνωστάκη είναι η εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς  τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος,  κ. Φάνη Σπανό

Θέμα: «ΒΙΟΚΑ Αιδηψού»

Την 4η Νοέμβρη το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Γενικής Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά και από την υγειονομική αυτοψία που διενέργησε στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Αιδηψού εξέδωσε πόρισμα στο οποίο διαπιστώνει εκτός των άλλων ότι:

Α) Πράγματι η μονάδα βρίσκεται υπό ανακατασκευή και συντήρηση οπότε και δεν υφίσταται μηχανολογικός εξοπλισμός εσχάρωσης καθώς επίσης πως διάφορες μονάδες/ στάδια επεξεργασίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης.

Β) Παρά τη ρητή απαγόρευση χρήσης των εγκαταστάσεων- αναστολή του Βιολογικού Καθαρισμού αστικά λύματα φτάνουν μέχρι και σήμερα στο τέλος της μονάδας επεξεργασίας χωρίς να έχουν επεξεργαστεί επαρκώς. Να θυμίσουμε ότι με πράξη της ίδιας υπηρεσίας και έγγραφο της από την 5η Μαρτίου του 2019, η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ διακόπηκε αφού διαπίστωσε ότι τα συστήματα επεξεργασίας του δεν λειτουργούσαν και τα απόβλητα οδηγούνταν στη θάλασσα ανεπεξέργαστα.

Γ) Δεν διαπίστωσε καμία ενέργεια για διάταξη αποφυγής ώστε τα απόβλητα να μην καταλήγουν στη θάλασσα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού ή άλλη ενέργεια για τη συλλογή και απομάκρυσνη αυτών σε άλλο αποδέκτη.

Στη ίδια έκθεση η υπηρεσία καταλήγει στο προφανές ομολογουμένως συμπέρασμα ότι «κατά συνέπεια τα λύματα οδηγούνται στη θάλασσα». Για αυτό το λόγο άλλωστε και με σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

1. Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να σταματήσει επιτέλους ρήψη λυμάτων μέσω του κατεστραμμένου ΒΙΟΚΑ στη θάλασσα εφόσον ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού παρά τις υποδείξεις/ οδηγίες της Υπηρεσίας αλλά και τα πρόστιμα που του έχουν κατά καιρούς επιβληθεί δεν συμμορφώνεται?

2. Τι απαντάτε στις καταγγελίες ότι αυτόπτες μάρτυρες έχουν δει επανειλημμένως βυτία να αδειάζουν το περιεχόμενο τους στον κλειστό ΒΙΟΚΑ και ακόμα χειρότερα σε παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές;

3. Τι συμβαίνει με τη σύμπραξη Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και Λίμνης Μαντουδίου Αγ. Άννας σύμφωνα με την οποία κατ’ εντολή Εισαγγελέα τα λύματα θα οδηγούνταν στον Βιολογικό της Λίμνης, εφόσον ο νυν Δήμαρχος κος Τσαπουρνιώτης δηλώνει σε τοπικό Ρ/ Σ ότι δεν φτάνουν φορτία στον Δήμο του;

4. Σε τι στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση του ΒΙΟΚΑ Αιδηψού και πότε θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει;


Λαμία, 13/11/2019
Για την Παράταξη «Στερεά Υπεροχής» 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος

Ακριώτου Θεοδώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου