Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΔ Ανατροπές, γκρίνιες και δηλώσεις!! Ολο το προσκήνιο και το παρασκήνιο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΑΚΟΥΣΤΕ)

Ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Περιφερειακή Ενωση των Δήμων, σε μια μάχη η οποία έρχεται και αποκαλύπτει πλέον αρκετά στοιχεία και δημιουργεί απρόβλεπτες συνέπειες στο ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής. 

Ο Νίκος Σουλιώτης πήρε 61 ψήφους από τους 120 που τελικά ψήφισαν, έναντι 56 ψήφων που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του Θανάσης Μπουραντάς και επιπλέον βρέθηκαν δύο λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο.
Ωστόσο ο τρόπος συγκρότησης των ψηφοδελτίων, το μπλοκ που προσπάθησαν να δημιουργήσουν, οι συμμαχίες που υπήρξαν την τελευταία στιγμή και ακόμα το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να στηρίξουν μια πιθανή τρίτη δύναμη κάτω από αρκετά ιδιαίτερες συνθήκες, είναι τα στοιχεία τα οποία έρχονται πλέον και καθιστούν απολύτως επίκαιρη την κατάσταση που διαμορφώνεται ιδιαίτερα στο εσωτερικό των κομμάτων.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Περιφερειακή Ενωση πυροδοτεί ήδη μια ιδιαίτερα μεγάλη αντιπαράθεση στο ΣΥΡΙΖΑ η οποία μπορεί να ξεκίνησε χθες όμως η διάρκειά της αναμένεται απολύτως μεγάλη σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Σουλιώτης πήρε τις 11 από τις 21 έδρες στο Διοικητικό της Περιφερειακής Ενωσης εκλέγοντας τους οχτώ δημάρχους και τρεις δημοτικούς συμβούλους. Αντίθετα ο Θανάσης Μπουραντάς εξέλεξε πέντε δημάρχους που είχε στο ψηφοδέλτιό του αλλά και πέντε δημοτικούς συμβούλους, μένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.
Το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο του Θανάση Μπουραντά συγκροτήθηκε την τελευταία στιγμή στην τελική του μορφή είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία μπαίνουν στον πολιτικό διάλογο το τελευταίο διάστημα και συγχρόνως στον πολιτικό διάλογο μπαίνει και το μεγάλο θέμα της συνύπαρξης γαλάζιων στελεχών της Χαλκίδας στο πλαίσιο ενός παλιομοδίτικου εθνοκεντρισμού που ωστόσο μπορεί να τον επικαλούνται διάφοροι παρασκηνιακά ή ακόμη και δορυφόροι αυτής της κίνησης που περίμεναν να εισπράξουν πολιτικά οφέλη, σε καμία όμως περίπτωση ακόμη και στην αρχική του διακήρυξη δεν το προσδιόρισε ο Θανάσης Μπουραντάς που μάλιστα στις δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Σουλιώτης είχε να αντιμετωπίσει το αντάρτικο από την πλευρά της Εύβοιας από τα γαλάζια στελέχη, στο πλαίσιο πιθανά ιδιοτελών πολιτικών οι οποίες έλκουν την αντιπαράθεσή τους από τις εκλογές του ΦΟΔΣΑ που προσπαθούσαν να πάρουν σ’ αυτή τη φάση τη ρεβάνς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απειλές που είχαν κατατεθεί από τη δήμαρχο Χαλκίδας έφτασαν μέχρι την συγκρότηση ψηφοδελτίου όπου η ίδια βρέθηκε συνυποψήφια με το Θανάση Μπουραντά αλλά και με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την κα Γιώτα Πούλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνδυασμός του Νίκου Σουλιώτη ουσιαστικά άντεξε στο πρέσινγκ που δέχτηκε ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Εύβοια, γεγονός το οποίο δείχνει ότι ενδεχόμενα μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχουν ακόμη και επώνυμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ήθελαν να οικοδομήσουν μια τέτοια σχέση αντιπαράθεσης για λόγους που κυκλοφορούν, ιδίως φήμες, στα δημοσιογραφικά γραφεία χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται σε απόλυτα επίπεδα. Ο Νίκος Σουλιώτης μπόρεσε να αντέξει μια ιδιαίτερα μεγάλη πίεση καθώς εκτός από την γαλαζοπράσινη παρέα της Εύβοιας βρέθηκε να συμπράττει στο ίδιο σχήμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους που κανείς δεν μπορεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής να εξηγήσει. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ελήφθησαν στη Λιβαδειά τη μέρα που βρίσκονταν εκεί ο Αλέξης Τσίπρας είχαν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Μιλούσαν για αυτόνομη κάθοδο όπου μαζί με τις επιρροές τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν γίνονταν μία καθοριστική δύναμη καθώς καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και τον έλεγχο βεβαίως στη διοίκηση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων. Ενώ όλα έδειχναν ότι κινούνταν οι πάντες στην κατεύθυνση συγκρότησης τρίτου ψηφοδελτίου και αναζητούνταν πιθανές λύσεις για άλλα ψηφοδέλτια, εκείνο το οποίο έγινε ορατό είναι ότι την Παρασκευή άλλαξαν τα πάντα και ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τρίβουν τα μάτια τους για τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν τα πάνω κάτω.

Η ανατροπή της Αταλάντης
Δεν πίστευαν στα αυτιά τους ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν την Παρασκευή το βράδυ άκουγαν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής τους γραμμής τον κ. Χρήστο Σπίρτζη να τους ενημερώνει ότι οι τελικές πολιτικές επιλογές είναι να υπερψηφιστεί το ψηφοδέλτιο του Θανάση Μπουραντά. Έτριβαν τα μάτια τους γιατί τα δεδομένα ήταν διαφορετικά αλλά και συγχρόνως δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι ακριβώς είχε γίνει. Προηγούμενα, και πριν ο κ. Σπίρτζης επικοινωνήσει με ένα προς ένα τα στελέχη, εξελίχθηκε μία συνάντηση στην Αταλάντη όπου εκεί μετείχαν στελέχη του συγκεκριμένου συνδυασμού, συζήτησαν τα θέματα και κατέληξαν για λογαριασμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη συνεργασία. Από τότε και μετά εσωτερικά στο ΣΥΡΙΖΑ άναψαν φωτιές.Ωστόσο όμως κανείς δεν άνοιγε τα χαρτιά του αναμένοντας το τελικό αποτέλεσμα. Όταν βεβαίως το τελικό αποτέλεσμα ήταν Βατερλό και για το συνδυασμό του Θανάση Μπουραντά αλλά και ειδικότερα για το ΣΥΡΙΖΑ, τότε λοιπόν τα στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν έκρυβαν την αγανάκτησή τους, χωρίς όμως προς το παρόν να δώσουν δημόσιο χαρακτήρα.

Δηλώσεις, επιστολές , συνεδριάσεις
Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός κ. Νίκος Στουπής ήταν ο πρώτος που με δήλωσή του άγγιξε το συγκεκριμένο θέμα ως πολιτικά μειζών, επιτίθεται ευθέως στις επιλογές οι οποίες έγιναν και μάλιστα δεν διστάζει να φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα που αγγίζουν ακόμη και οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση με τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιότυπη σχέση η οποία έχει και προεκλογικές ρίζες και γιατί όχι μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα από την Εύβοια, τα οποία ευλόγησαν παρόμοιες συνεργασίες και οι οποίες σε κάθε περίπτωση πλέον δεν επιβεβαιώνονται.
Σε ό,τι αφορά τους κοινοβουλευτικούς της περιοχής προτίμησαν να σιωπούν αφήνοντας έμμεσα να εννοηθεί ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα εξελίχθηκαν, αφήνοντας μόνο σαν διαρροή ότι ο μόνος που συμφωνούσε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο βουλευτής της Εύβοιας κ. Χατζηγιαννάκης.
Το σύνολο των κορυφαίων στελεχών σε επίπεδο Στερεάς αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του τα επόμενα εικοσιτετράωρα και κυρίως σήμερα έχει προσδιοριστεί συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής στην Εύβοια όπου αναμένεται να τεθεί ως κυρίαρχο το συγκεκριμένο θέμα και λίγο-πολύ αναμένεται αυτό το θέμα να αποτελέσει κατ’ εξοχήν σημείο συζήτησης και πιθανά με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Ενα δεύτερο στοιχείο το οποίο έγινε ορατό είναι ότι ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μέλος της γενικής συνέλευσης καθώς έχει εκλεγεί στο Δήμο Χαλκίδας, ο κ. Αναστάσιος Καλαθέρης, προτίμησε να είναι απών από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος έχει απευθύνει στα κομματικά όργανα ένα ιδιαίτερα καυστικό mail στο οποίο περιγράφει και την πολιτική του θέση και πολύ δε περισσότερο αποκαλύπτει σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με αυτή καθ’ αυτή την ανορθόδοξη, όπως τη χαρακτηρίζει, συγκρότηση ψηφοδελτίου το οποίο, όπως σημειώνει, δεν ανταποκρίνεται στις βασικές πολιτικές αρχές
Ενα τρίτο στοιχείο το οποίο είναι εξίσου σημαντικό είναι ότι οι πληροφορίες επιμένουν πως ο περιφερειακός συντονιστής για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σιόλιας, ήταν αυτός ο οποίος συνέταξε μια επιστολή στην οποία αποκαλύπτει σειρά από πράγματα και την οποία έστειλε εκτός από τα επώνυμα στελέχη και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αξιώνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις. Την ίδια στιγμή ακόμη και επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια κρατούν σαφείς αποστάσεις και μάλιστα δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη, που όπως τουλάχιστον σημειώνουν κανείς δεν ξέρει από που καθοδηγήθηκε και για ποιους λόγους που την επέβαλαν καθώς επίσης οι συγκεκριμένοι λόγοι δεν συζητήθηκαν ποτέ.
Πρόκειται για βαρύτατες καταγγελίες τις οποίες δείχνουν να αποδέχονται και οι υφιστάμενοι κοινοβουλευτικοί της περιοχής, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να επιθυμούν να μπουν σ’ αυτό το παιχνίδι της αντιπαράθεσης, δείχνοντας σε κάθε περίπτωση την αποστροφή τους από τη συνέχιση του θέματος. Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους γι’ αυτούς τους χειρισμούς, αναζητούν τις αιτίες που διαμόρφωσαν το συγκεκριμένο τοπίο και μάλιστα όπως τουλάχιστον σημειώνουν ορισμένα από αυτά το συγκριμένο θέμα δεν θα περάσει αδιάφορα καθώς όπως λένε είναι από τα θέματα που περιγράφουν αυτές καθ’ αυτές τις πολιτικές του κόμματος.

Γαλαζοπράσινες γκρίνιες
Μπορεί να μην έχουν πάρει δημόσιο χαρακτήρα οι ενστάσεις που κυριαρχούν μέσα στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπουραντά ωστόσο χθεσινοβραδινές πληροφορίες μιλούν για ένταση στις διαμορφωμένες σχέσεις καθώς υπάρχουν κατηγορίες σε βάρος στελεχών της «γαλάζιας πολυκατοικίας» ότι δεν πειθάρχησαν σε αυτά που είχαν υποσχεθεί. Μιλάμε για γαλάζια στελέχη της Εύβοιας τα οποία είχαν προσεγγίσει, όπως επίσης και για ορισμένα πράσινα στελέχη τα οποία εκτιμούν στη Χαλκίδα ότι δεν πειθάρχησαν σε αυτά τα οποία είχαν συμφωνήσει. Δεν αποκλείεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να έχουμε ακόμα και ανοιχτές ανακοινώσεις αφού όπως σημειώνει στέλεχος του συνδυασμού του κ. Μπουραντά η πληγή είναι μεγάλη και παραμένει ανοιχτή .
Πράσινα και γαλάζια στελέχη από τη Βοιωτία και την Εύβοια σημείωναν αργά χθες το βράδυ υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι στο σχήμα που είχε δημιουργηθεί είχαν δοθεί πολιτικές εγγυήσεις και πολιτικές ευλογίες οι οποίες ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν μέχρι το τέλος. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν εμπλακεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς όμως να αναφέρουν ονόματα και ότι το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να έχει και πολιτικές προεκτάσεις στο κυβερνών κόμμα.
Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός, έτσι όπως παρουσιάστηκε, έδειχνε να έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς προσωπικών σχέσεων ιδιαίτερα έντονων, πράγμα το οποίο δεν επιβεβαιώνεται και με αυτά καθ’ αυτά τα αποτελέσματα των εκλογών στη βάση της σταυροδοσίας.

Έκθετη η δήμαρχος Χαλκίδας
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να φτάσει αυτό το σχήμα να έχει επικεφαλής τον Θανάση Μπουραντά και να συμμετέχουν μέσα σε αυτό το σχήμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασαν πάρα πολλές εκδοχές. Σε πρώτη φάση κλάδεψαν κυριολεκτικά τον κ. Γιώργο Καπεντζώνη που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίς τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Λίγο μετά τις εξελίξεις που είχαμε στον περιφερειακό φορέα για τα σκουπίδια, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν από τη δήμαρχο Χαλκίδας προσδιορίζοντας ένα τόνο εκκαθάρισης των διαφορών μέσω της των εκλογών της ΠΕΔ, φαίνεται το ζήτημα πήρε εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η δήμαρχος Χαλκίδας είναι και ο συνδετικός κρίκος αρκετών άλλων παραγόντων μέσα στο ψηφοδέλτιο, αποφεύγοντας ωστόσο να πειθαρχήσει ακόμη και σε κομματικές προσεγγίσεις. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπήρξε αδιέξοδο στη συζήτηση που είχε με κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το Μαξίμου, δείχνοντας τη δυσφορία της να πειθαρχήσει σε μια ενιαία πολιτική γραμμή. Η ίδια έδειχνε να θέλει να πάρει εκδίκηση από τις εξελίξεις που υπήρχαν στον φορέα των σκουπιδιών, όταν βεβαίως εκεί απειλούσε για εκδίκηση στις εκλογές της Περιφερειακής Ενωσης.
Δεύτερο στοιχείο που λίγο-πολύ καθόρισε τις εξελίξεις είναι ότι προβάλλοντας η ίδια η δήμαρχος Χαλκίδας τον ηγεμονικό ρόλο της Εύβοιας σε επίπεδο αποφάσεων έκανε μία αντισυσπείρωση ιδιαίτερα ευρύτερη με συνέπεια να υποθηκεύσει αυτές καθ’ αυτές τις εκλογές στην Περιφερειακή Ενωση. Ενώ η δήμαρχος Χαλκίδας είχε ιδιαίτερα ανεβασμένους τόνους σε αυτή την εκδοχή, ο Μπουραντάς με δήλωσή του πριν τις εκλογές κρατούσε χαμηλούς τόνους, δίδοντας συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις πως όλες τις κατευθύνσεις ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μπορεί να έχει σχέση με παρεξηγήσεις του προηγούμενου διαστήματος δεν είναι αυτοσκοπός, θεωρώντας συγχρόνως την Περιφέρεια συγκεκριμένη και δεδομένη, κάτι που άλλωστε το έχει τονίσει αρκετές φορές στο παρελθόν μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειές του από τη δεκαετία του ‘80 για την διαμόρφωση ενός blog το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Περιφέρεια και τις σχισματικές κινήσεις που σημειώθηκαν σε παρελθόντα χρόνο.

Θεατές οι υπόλοιποι
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα σε όλους τους άλλους ήταν και στελέχη της ΛΑΕ αλλά και άλλες επιρροές οι οποίες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς εξελίσσεται με το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς ωστόσο να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο είναι ότι τα στελέχη του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν τη χθεσινή μέρα με πρόθεση να καταθέσουν ψηφοδέλτιο όταν η προθεσμία είχε λήξει το Σάββατο 3 η ώρα το μεσημέρι. Μάλιστα ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση νομιμοποίηση η οποία βεβαίως δεν θα μπορούσε να δοθεί καθώς θα τινάζονταν στον αέρα οι εκλογές και οι ίδιοι ενώ καταγράφησαν παρόντες στη γενική συνέλευση αποχώρησαν χωρίς να ψηφίσουν.

Θαλασσινού: Μένω μακριά
«Ήρθαμε εδώ να φέρουμε τον φρέσκο αέρα μιας νέας πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης πραγματικά ανεξάρτητης από κομματικούς εναγκαλισμούς μηχανισμούς και διαπλοκές με κάθε είδους συμφέροντα» σημείωσε σε δήλωσή της που διένειμε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου Αλεξάνδρα Θαλασσινού, η οποία ωστόσο δήλωσε ότι στέκεται απέναντι από τις οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις, συμπληρώνοντας πως «ήρθαμε εδώ μακριά από συντεχνιασμούς, παλαιοκομματικές αντιλήψεις και ψευδό γεωγραφικές αντιθέσεις να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνείδηση, να ψάξουμε συνθέσεις πάνω σε προγραμματική βάση που θα προάγουν το θεσμό για το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών».
Παράλληλα ζήτησε μία τοπική αυτοδιοίκηση μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς, μηχανισμούς, διαπλοκές με κάθε είδους συμφέροντα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, χρωματίζοντας όλο αυτό το σκηνικό το οποίο δημιουργήθηκε. Η ίδια κλείνοντας τη δήλωσή της σημειώνει με νόημα ότι είναι «μαχητικά υπέρμαχος των καθαρών συνεργασιών αλλά όταν αυτές είναι σταθερές πάνω από το τραπέζι με καθαρούς όρους και γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο με ανταποδοτικό όφελος για την κοινωνία».
Πρόκειται για μία δήλωση η οποία ουσιαστικά περιγράφει λίγο-πολύ όλο αυτό το σκηνικό το οποίο έχει σχέση με τα βαθύτερα αίτια αυτής καθ’ αυτής της συνεργασίας που παρουσιάστηκε στις εκλογές της Περιφερειακής Ενωσης. 

του Γ. Παλαμιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου