Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το Δήμο, τον ΕΛΓΑ


Εμείς οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, κάτοικοι της Βοριοκεντρικής Εύβοιας που πληγήκαμε από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, μαζευτήκαμε μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου, τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη στο Δημαρχείο Μαντουδίου, συζητήσαμε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Πλημμυροπαθών της Βοριοκεντρικής Εύβοιας και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Οργανωνόμαστε, διεκδικούμε:


Ø   Γιατί μία εβδομάδα μετά την καταστροφή ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των χωριών και των σπιτιών μας.
Ø   Λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, κύριου και αγροτικού δεν μπορούμε να φτάσουμε σε όλους τους στάβλους/αποθήκες/χωράφια μας ακόμα και για να καταγράψουμε τις ζημιές.
Ø   Γιατί κλιμάκια κυβερνητικά και των τοπικών αρχών περιδιαβαίνουν, κάνουν συναντήσεις πίσω από την πλάτη μας ακόμα και σε υπουργεία, χωρίς να ακούνε τις ανάγκες μας.
Ø   Γιατί μια εβδομάδα μετά την πλημμύρα, ζώα που επιβιώσανε κοντεύουμε να τα χάσουμε από την πείνα γιατί οι ζωοτροφές μας καταστράφηκαν.
Ø   Γιατί, η καταστροφή με την φωτιά στη Λίμνη και τα έργα που δεν έγιναν ποτέ, οι ρετσινάδες που αποζημιώθηκαν με ψίχουλα και καθυστερημένα, οι άνθρωποι στην Μάνδρα και στο Μάτι που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις και έργα, μας δείχνουν ότι τα παρακάλια και η αναμονή δεν ωφελούν σε τίποτα. Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι να ενώσουμε τη φωνή μας και να μην αφήσουμε την Κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές σε ησυχία μέχρι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωσή μας και την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.

Δεν ανεχόμαστε να μένει η περιοχή μας, οι ζωές μας, το βιος μας παρατημένα στο έλεος όλων των καιρικών φαινομένων. Θα μπορούσαν πολλές από τις καταστροφές να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν παρθεί μέτρα και είχαν υλοποιηθεί έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, το καθάρισμα και την εμβάθυνση του Κηρέα, των παραποτάμων και των ρεμάτων κλπ. Επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά ΤΩΡΑ χρειάζονται μέτρα!

Τώρα όλοι μαζί αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, έμποροι, εργαζόμενοι, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ίδιας μας της ζωής, του βιος μας στα χέρια μας, με συσπείρωση στην Επιτροπή Πλημμυροπαθών.

Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Ήδη συμπαραστάτες στον αγώνα μας είναι εργατικά και συνταξιουχικά συνδικάτα της περιοχής που εξέφρασαν στην συνάντηση την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Τους καλούμε να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο πλευρό μας.Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το Δήμο, τον ΕΛΓΑ:


§  Έκτακτο επίδομα από την κυβέρνηση για τους πληγέντες ώστε να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης.

§  Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100%- χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ- όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, τις αποθήκες, τα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, τα μελίσσια κλπ.

§  Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσυσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις.

§  Να αποκατασταθούν άμεσα οι δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο, που έχουν κοπεί και καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η σύνδεση του ρεύματος με ευθύνη του κράτους. Να εκπονηθεί μελέτη για το συνολικό εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.

§  Να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.α.).

§  Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.

§  Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία του Μαντουδίου.

§  Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

§  Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

§  Αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και καθαρισμός των δασικών δρόμων για να έχουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στη συλλογή της ρητίνης.

§  Καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου.

Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί.

§  Αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου.

§  Αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ. Να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.

Προχωράμε σε άμεση επικοινωνία για συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να θέσουμε τα αιτήματά μας. Καταθέτουμε τα αιτήματά μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αποφασίζουμε την κλιμάκωση των διεκδικήσεών μας.

Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου