Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Κε Μπακογιάννη , επειδή τα κατεβάζουμε από το μυαλό μας!! ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (3-3-2010) POST4

Στις 3-3-2010 συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Εύβοιας, όπου μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και αυτό της τοξικής ρύπανσης του υδροφορέα της κεντρικής Εύβοιας (Μεσσαπία). Το θέμα αυτό συζητήθηκε παρουσία του αναπληρωτή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Θεολόγου Μιμίδη και αρκετών εκπροσώπων περιβαλλοντικών συλλόγων και πολτών.


Ο κ. Μιμίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε τόσο σε φυτά όσο και σε νερά υπέργεια και υπόγεια της Μεσσαπίας ύστερα από εντολή-σύμβαση της Νομαρχίας Εύβοιας. Για μία ακόμα φορά, ανιχνεύθηκαν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στα νερά της κεντρικής Εύβοιας, κάτι που εδώ και ένα σχεδόν χρόνο έχει επισημάνει με στοιχεία ο περιβαλλοντικός σύλλογος "ΓΑΙΑ", καθώς και άλλοι φορείς και πολίτες της περιοχής.


Για πρώτη φορά επίσημα ο Νομάρχης Εύβοιας, κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, παραδέχθηκε το τεράστιο αυτό τοξικό πρόβλημα και για το λόγο τούτο δεσμεύθηκε να ζητήσει από την πολιτεία (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ΥΠΕΚΑ και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων) τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός της κεντρικής Εύβοιας.

Ο σύλλογος "Γαία", τοποθετούμενος στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου διά του προέδρου του κ. Νίκου Χασάνδρα, πρότεινε τα ακόλουθα:

1) Δημιουργία διυλιστηρίου πόσιμου νερού για την κεντρική Εύβοια.

2) Κατασκευή φράγματος για άρδευση με απαγόρευση υδρομάστευσης.

3) Πραγματοποίηση Επιδημιολογικής έρευνας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

4) Εκπόνηση Υδρογεωλογικής-χημικής μελέτης.

5) Άμεσος προσδιορισμός θέσεων δειγματοληψίας για νερά και χώματα υπό την ευθύνη της E.Y.E.Π.

6)Διανομαρχιακή συνεργασία (Εύβοιας-Βοιωτίας) για την ανάθεση μελέτης-έρευνας σε Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο για όλο τον Ευβοϊκό κόλπο.

7) Προστασία του υγροβιότοπου (Κολοβρέχτης) και ορισμός φορέα διαχείρισης.

8)Συμμετοχή φορέων και πολιτών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, με θεσμική κατοχύρωση.

Στη δευτερολογία του ο Νομάρχης αποδέχθηκε τις πρώτες τέσσερις (4) προτάσεις του κ. Χασάνδρα και δήλωσε ότι θα ζητήσει και θα επιμείνει προς την πολιτεία για την εφαρμογή τους. Τέλος, ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει μια δεύτερη φάση μελέτης-έρευνας για την καταγραφή και ιεράρχηση των κυριότερων αιτιών που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης. Σύμφωνα δε με δήλωση του καθηγητή κ. Θ. Μιμίδη, η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και τα πρώτα ευρήματα είναι ανησυχητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου