Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Κε Μπακογιάννη , επειδή τα κατεβάζουμε από το μυαλό μας!! «Εξαγωγές» χρωμίου από τον Ασωπό στην Εύβοια POST3


Tην παράνομη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων από τις βιομηχανίες στον Ασωπό εξετάζουν οι ειδικοί για να εξηγήσουν τη ρύπανση της Μεσσαπίας. Έπειτα από τη αποκάλυψη  για την έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που εντοπίζει υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια ύδατα της Εύβοιας, έρχονται στο φως τα πρακτικά συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κατά την οποία ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος παραδέχεται πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα απόβλητα να μεταφέρονται με βυτία από τον Ασωπό στη Μεσσαπία.

Στη συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010 , ο γενικός επιθεωρητής κ. Μέρκος επισημαίνει πως «υπάρχει σοβαρό ζήτημα ακόμη για το πόσιμο νερό. Διανέμεται νερό από δεξαμενές εμφιαλωμένο. Δυστυχώς, σε νερό που διατίθεται στην περιοχή των Μεσσαπίων της Εύβοιας διαπιστώθηκαν απαράδεκτα υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου. Κατά πάσα πιθανότητα στη Μεσσαπία μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού».

«Τα φέρνουν με βυτία»
Επιπλέον ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος αναφέρει πως ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν βυτία στα οποία τοποθετούσαν μισά αστικά και μισά βιομηχανικά απόβλητα, ή αναμείγνυαν τις επικίνδυνες ουσίες με οικοδομικά ή απορροφητικά υλικά και στερεά απόβλητα. «Τα έχουμε βρει πλέον, τα βρίσκουμε στη Μεσσαπία σε περιοχή όπου δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων που υδροδοτεί περιοχές, κοινότητες (με) τιμές 130», είπε ο κ. Μέρκος. Σημειώνεται πως το όριο του ολικού χρωμίου για το πόσιμο νερό ανέρχεται στα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το εξασθενές χρώμιο στις καρκινογόνες ουσίες.

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γαία κ. Νίκος Χασάνδρας, στις 7 Δεκεμβρίου 2008 εντόπισε περίπου 300 τόνους αποβλήτων σε σακιά στο δάσος Τριάδας. «Έχουν χρώμιο, κάδμιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα και σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας εκλύουν τοξικά εύφλεκτα αέρια. Μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί μόνο 70 τόνοι. Οι υπόλοιποι παραμένουν στη θέση τους, ριγμένοι σε αρκετά σημεία του δάσους κοντά στο δρόμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ακόμη 50-60 τόνοι έχουν βρεθεί στη θέση Κουτσουρή, προς το διαμέρισμα Σταυρού και στη θέση Καμαρίτσα, εκεί όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ποσότητα καθώς είναι θαμμένα», είπε ο κ. Χασάνδρας.

Σε αναλύσεις που διέθεσε ο δήμαρχος Μεσσαπίων κ. Αντώνης Μπαζώτης, φαίνεται ότι σε δείγματα που ελήφθησαν στις 16 Δεκεμβρίου 2009 από το δίκτυο ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος Ψαχνών δεν ανιχνεύθηκαν μετρήσιμες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφονται σε γεώτρηση συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου της τάξεως των 242 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερού, ενώ προκύπτει πως ποσότητες της καρκινογόνου ουσίας περνούν και σε καλλιέργειες μαρουλιών, λάχανων, καρότων και σκόρδων.

Παράλληλα ο γενικός επιθεωρητής κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής επισημαίνει το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν οι κάτοικοι του Ωρωπού που πίνουν νερό από γεωτρήσεις κοντά στις εκβολές του Ασωπού. «Σε εκείνο το σημείο εξακολουθούν οι κάτοικοι να ποτίζουν τα αμπέλια τους και να πίνουν νερό από γεωτρήσεις που δυστυχώς είναι επιβαρημένες», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλληλογραφία μεταξύ της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και του ΥΠΕΚΑ κοινοποιεί τα πρακτικά της συνεδρίασης της 27ης Ιανουαρίου και αναφέρει την πρόθεση να πραγματοποιηθεί επείγουσα συνάντηση της Επιτροπής ώστε να εξεταστεί το δίπτυχο «Ασωπός- Μεσσαπία».

«Δεν ελέγχονται»
Όσον αφορά τους «παραγωγούς» των επικίνδυνων αποβλήτων, ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι στην περιοχή του Ασωπού εντοπίζονται περίπου 400 βιομηχανικές δραστηριότητες. «Υπάρχουν και δορυφορικές δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου, οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες και οι οποίες προκαλούν ενδεχομένως και σοβαρότερη ρύπανση γιατί δεν ελέγχονται», δήλωσε ο κ. Μέρκος και επισήμανε πως η υπηρεσία του έχει διενεργήσει 180 επιθεωρήσεις από το 2007 στην περιοχή και έχει εισηγηθεί πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ στους παραβάτες. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα είναι ελάχιστα τα σχετικά αποτελέσματα. Κατά την κρίση αυτών των παραβάσεων, συνήθως οι παραβάτες απαλλάσσονται γιατί δεν τεκμαίρεται με αυστηρά ποσοτικοποιημένο τρόπο αν και κατά πόσο ρύπανε», τόνισε ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου