Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Στα άκρα: Η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας - Ντι Μάιο: «Πρώτα οι Ιταλοί-Ούτε βήμα πίσω»

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα σε επιστολή (δείτε την παρακάτω) της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή την οποία υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρουν ότι «οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας δείχνουν εκ πρώτης όψεως μια σημαντική απόκλιση από το δημοσιονομικό μονοπάτι που συστήνει το Συμβούλιο. Κι αυτό αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας».

Καλούν επίσης τις ιταλικές αρχές «να εγγυηθούν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι σύμφωνο με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες».
Πλέον η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών ωθείται στα άκρα, καθώς οι Ιταλοί επιμένουν στο υπερ-φιλόδοξο σχέδιο προϋπολογισμού με τριετές πλάνο για έλλειμμα 2,4%, την ώρα που ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην υποτιμά την... οργή των αγορών.
Νωρίτερα σήμερα είχε σημειωθεί νέος γύρος ισχυρών απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ιταλικούς κραδασμούς να αντηχούν σε βορρά και νότο.
Ο MIB στο Μιλάνο βούτηξε κατά 1,3% με το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων να απειλείται πλέον ανοιχτά, ενώ βαριές ήταν οι απώλειες σε Φρανκφούρτη (-1%) και Λονδίνο (-1,35%), με απώλειες σε τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες. «Βαρίδια» και οι τεχνολογίες, ο Stoxx Technologies βούτηξε κατά 2,15%.Υπόδειξη στην οποία οι Ιταλοί (μέσω του Ντι Μάιο) απάντησαν πως προτιμούν το λαό από τα... spreads.
Μιλώντας για spreads, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύθηκε σήμερα κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσεις στο 3,43%, από 3,33% χθες, ενώ το ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το 4,5%, παραμένοντας κολλημένο σε επίπεδα απαγορευτικά φυσικά για οποιαδήποτε συζήτηση περί εξόδου στις αγορές.
Σημειώνεται ότι και η ελληνική αγορά βρέθηκε για άλλη μια φορά στο «καναβάτσο», με βίαιο ξεπούλημα στις τράπεζες και -2,57% του Γενικού Δείκτη στις 658,97 μονάδες.
Άνοδος των αποδόσεων σημειώθηκε και σε όλα τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το πορτογαλικό να φλερτάρει πλέον με το 2%.
Την ίδια ώρα το ευρώ διολισθαίνει στο 1,1512 έναντι του δολαρίου έχοντας ενδοσυνεδριακά χάσει ακόμη και το ψυχολογικό φράγμα του 1,15, υποχωρώντας μέχρι και στο 1,1484 EUR/USD.
Η εικόνα στην Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δέχονται πλήγμα αξιοπιστίας καθώς η Danske Bank της Δανίας ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η μετοχή βούτηξε 6,2%, καθώς η Credit Suisse υποβάθμισε τη μετοχή της σε «neutral» από «outperform».
Η εικόνα στα ταμπλό
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,86% χαμηλότερα, στις 376,41 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 20.345,96 μονάδες, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,08% στις 12.111,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,35% στις 7.318,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,95% χαμηλότερα, στις 5.359,36 μονάδες.
Πτώση 3,07% σημείωσε η Intesa Sanpaolo, η Banco Bpm υποχώρησε κατά 2,01%, η Unicredit έκλεισε στο -1,46%, ενώ η UBI Banca κατέγραψε απώλειες 0,93%.
Ντι Μάιο για προσχέδιο προϋπολογισμού: «Επενδύουμε στα χαμόγελα των Ιταλών - Προτιμάμε το λαό από τα... spreads.»!
Στους στόχους του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, αναφέρθηκε ο αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Επενδύουμε στα χαμόγελα των Ιταλών. Επενδύουμε στην χαρά των πολιτών, στην βούλησή τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής», τόνισε ο Ντι Μάιο.
Πρόσθεσε, δε, ότι «αν επιστρέψει το χαμόγελο, θα πάρει μπρος και η οικονομία», ενώ «αν η κυβέρνηση συνεχίσει να ζητά θυσίες, η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση».
Σε σχέση με το «εισόδημα του πολίτη» για άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι το ποσό (το οποίο υπολογίζεται στα 780 ευρώ τον μήνα), θα κατατίθεται σε ηλεκτρονική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να γίνονται αγορές μόνον ειδών πρώτης ανάγκης. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, «θα αποφεύγεται κάθε είδος φοροδιαφυγής και θα στηρίζεται η πραγματική οικονομία, με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».
Νέοι «κεραυνοί» από Σαλβίνι: «Γιούνκερ και Μοσκοβισί κατέστρεψαν την Ευρώπη και την Ιταλία»
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι κατέστρεψαν την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι Ευρωεκλογές το ερχόμενο έτος θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο της ΕΕ.
«Άνθρωποι σαν τον (πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ) Γιούνκερ και τον (Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ) Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη και τη χώρα μας», δήλωσε ο Σαλβίνι σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.
«Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη εκ των έσω και ελπίζουμε ότι οι Ευρωεκλογές του Μαΐου θα μας δώσουν ένα χέρι βοηθείας. Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», σημείωσε.
Κόντε: "Πρώτα οι Ιταλοί"
Νωρίτερα, η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, διαμηνύει πως το μήνυμα της Κομισιόν είναι λάθος καθώς αυτό που προέχει είναι να εξεταστεί εάν τα μέτρα αυτά είναι καταστροφικά για τους Ιταλούς πολίτες, οι οποίοι έρχονται και πρώτοι για την ιταλική κυβέρνηση.
«Εάν τα μέτρα αυτά είναι θετικά για τους Ιταλούς, θα είναι θετικά και για την Ευρώπη.
Δεν βλέπω καμία αντιπαράθεση» ανέφερε ο Conte, ο οποίος αφού σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική οικονομική ανάπτυξη και μια κοινωνική ανάταση, τόνισε ότι το μέτρο για το εισόδημα των πολιτών θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Μάρτιο του 2019, τη στιγμή πάντως που έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ του Salvini και του Di Maio για τα τελικά ποσά που θα διατεθούν για την εφαρμογή του εισοδήματος των πολιτών και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα υπάρχουν αρκετά κενά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς τα δύο κόμματα προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και προεκλογικές εξαγγελίες.
Μ.Σαλβίνι: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω – Θα διαθέσουμε 16 δισ ευρώ για συντάξεις, εισόδημα πολιτών
Την θέση πως η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 και για τα επόμενα δύο χρόνια διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.
«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ακόμα και αν το spread συνεχίσει να ανεβαίνει.
Εάν κόψεις τους φόρους, βοηθάς την ανάπτυξη.
Εμείς εστιάζουμε σε μια Ιταλία με ανάπτυξη της τάξης όχι του 0% αλλά του 2% με 2,5%» είπε μιλώντας στην εκπομπή “Radio Anch’io” ο Salvini, ο οποίος υποστήριξε ότι στον προϋπολογισμό θα υπάρχει η πρόβλεψη για ένα ποσό ύψους 16 δισ ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το εισόδημα των πολιτών (αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του Κινήματος των 5 Αστέρων του Luigi Di Maio) και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για τη Λέγκα του Βορρά.
«Σε αυτό το ποσό θα υπάρχει και η πρόβλεψη για την αύξηση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, το επίδομα για τις πολύτεκνες οικογένειες» είπε ο Salvini, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ισχύει τελικά η τοποθέτηση του Di Maio για τη διάθεση10 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό για το εισόδημα των πολιτών, απάντησε έμμεσα αρνητικά.
«Εάν υπάρχουν 7 με 8 δισ ευρώ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπάρχουν άλλα 8 δισ ευρώ για το εισόδημα των πολιτών.
Για την κατάργηση του νόμου Fornero (ασφαλιστική μεταρρύθμιση), θα διατεθούν 7 με 8 δισ ευρώ ανάλογα με το πόσοι πολίτες θα αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2019» είπε ο Salvini, τονίζοντας ότι ο νόμος Fornero είναι άδικος και για αυτό θα καταργηθεί.
Κληθείς να τοποθετηθεί στην αντιπαράθεση που είχε η ιταλική κυβέρνηση και κυρίως ο ίδιος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Jean Claude Juncker και ο Pierre Moscovici, ο Salvini έσπευσε να υποστηρίξει πως η ιταλική κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 60% των Ιταλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου