Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν και οι ευθύνες είναι μεγάλες!


Στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας περιόδευσε σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τονΓιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και αποτελούμενο από τη Σοφία Ντούρου Περιφερειακή Σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωσης», τον Διαμαντή Κουτσουφλάκη, γραμματέα της ΚΟ Μαντουδίου του Κόμματος και τον Γιάννη Τζαβάρα μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.  Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το Προκόπι και το Μαντούδι, όπου τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν πλημμυρίσει, δεν υπάρχει νερό και ρεύμα, ενώ καταστροφή υπέστη το αντλιοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί. Τα σχολεία, το Δημοτικό και το Λύκειο της πόλης, καθώς και το Δημοτικό Γυμναστήριο έχουν πλημμυρίσει. 

Οι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ηλιόσπορου κ.ά. έχουν υποστεί ολική καταστροφή, όπως και πολλά χωράφια όπου κατέληξαν φερτά υλικά από τις πλημμύρες. Ζημιές έχουν υποστεί στάβλοι, αποθήκες και άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις. 
Στην περιοχή τη μέρα της καταιγίδας ήταν σε εξέλιξη μεγάλη εμποροπανήγυρη όπου δεκάδες έμποροι έχασαν τα εμπορεύματά τους, ενώ από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα ή αγνοούμενους από τις οικογένειές τους που διανυκτέρευαν στους πάγκους. 
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με το δήμαρχο Μαντουδίου Χρήστο Καλυβιώτη, στον οποίο τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών στο σύστημα της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης, και του αντλιοστασίου του βιολογικού. Έθεσε, επίσης, το χρόνιο πρόβλημα με τον μη καθαρισμό του ποταμού Κηρέα και των παραποτάμων του που έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα υπερχείλισης καθώς οι όχθες του ποταμού φθάνουν στο ύψος του δρόμου κάθε φορά που βρέχει. 
Ο Γ. Μαρίνος εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες και υπογράμμισε ότι είναι λαϊκή απαίτηση να στηριχθούν, να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν κατά 100%, να αποκατασταθούν οι υποδομές, αλλά και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων. 
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του αμέσως μετά την περιοδεία, ο Γ. Μαρίνος επισήμανε: 
«Η ζημιά που έχει προκληθεί στο Μαντούδι με την πλημμύρα αυτών των δύο ημερών είναι πολύ μεγάλη. Ο απολογισμός είναι δραματικός. Έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια, έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, έχουν καταστραφεί κτήματα ολόκληρα, έχουν πνιγεί στάβλοι, αποθήκες. Κινδύνευσαν ζωές και βεβαίως δεν έχουμε ακόμα κανένα νέο από τους δύο αγνοούμενους.
Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Τόσο οι ευθύνες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, όσο και της Τοπικής Διοίκησης. Γιατί δεν είναι μοιραίο να πλημμυρίσει το ποτάμι. Τα ποτάμια από πολλά χρόνια έχουν κλείσει. Σο μεγάλο ποτάμι που διαπερνά το Μαντούδι έπρεπε να του είχαν κάνει έργα υποδομής, να το έχουν βαθύνει, να είχαν βάλει προστατευτικά τοιχία και άλλα αναγκαία έργα που το ΚΚΕ έχει προβάλει την αναγκαιότητά τους από πολλά χρόνια πριν. Οι ευθύνες λοιπόν είναι μεγάλες και πρέπει ο λαός της περιοχής να τις καταλογίσει.
Αυτή την ώρα μαζί με την ένταση των προσπαθειών για την ανεύρεση των δύο αγνοουμένων, πρέπει να παρθούν επείγοντα μέτρα. Πρώτα από όλα για την αποκατάσταση του δικτύου της ύδρευσης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει το αντλιοστάσιο για τα απόβλητα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις να αποζημιωθούν οι πληγέντες και οικογένειες που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα με την πλημμύρα στα σπίτια τους, να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες. Μιλάμε για ολική καταστροφή, να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχασαν τους στάβλους, τις αποθήκες και λοιπά.
Το ΚΚΕ θα παρέμβει και τις επόμενες μέρες με όλους τους τρόπους για να υπάρξει συνολική αποζημίωση για όλες τις ζημιές. Και θα συνεχίσουμε γιατί εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα με τις ελλείψεις στις υποδομές. Θέλω να σημειώσω ότι ακόμα και τα αναγκαία έργα που είχαν προκύψει από την πυρκαγιά που είχαμε πριν από δύο χρόνια καθυστερούν δραματικά. Και σε ορισμένες περιοχές η έλλειψη τέτοιων έργων που συνδέονται με την αποφυγή και την αντιμετώπιση των πλημμυρών είναι σε εκκρεμότητα. Επομένως για όλη αυτή τη συνολική κατάσταση χρειάζεται και ο λαός της περιοχής μαζί με το ΚΚΕ να παρέμβουμε αποφασιστικά την επόμενη περίοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου