Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Skyros Project: Ένα πρωτοποριακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με παγκόσμια αναγνώριση

Το καλοκαίρι του 2015, σηματοδοτείται η έναρξη της συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας (ΕΠΕΑΕ), του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου (ΛΤ Σκύρου, ΝΠΔΔ), τον φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου, δημιουργώντας το πρόγραμμα«SkyrosProject»

Ιδρυτές και επικεφαλής του προγράμματος είναι η Διευθύντρια του ΕΠΕΑΕ, Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Πρόεδρος του ΛΤ Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος. Οι πολυσυζητημένες επιδόσεις και το ισχυρό περιβαλλοντικό προφίλ του μικρού Δημόσιου Λιμανιού της Λιναριάς Σκύρου, έφεραν στο προσκήνιο τον ιδανικό συνεργάτη για τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα περιβαλλοντικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Η Λιναριά θεωρείται το πληρέστερο και πλέον βραβευμένο Δημόσιο λιμάνι της Χώρας, εφόσον αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ECO PORTS (2017) και του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Δικτύου Μαρίνων (TransEurope Marinas, 2018). Ενώ παράλληλα έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία (2018).



Απώτερος σκοπός της «χρυσής» συνεργασίας των 2 δημόσιων φορέων είναι ο συνδυασμός της ακαδημαϊκής θεωρίας και της πρακτικής εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Μέσω δίμηνης πρακτικής άσκησης, όπου η θεωρία γίνεται πράξη και η προστασία της φύσης γίνεται τρόπος ζωής, οι φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος εκπαιδεύονται στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επικοινωνίας.
Παράλληλα, το λιμάνι γίνεται εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, υλοποιώντας δράσεις πως Περιβαλλοντική Κατασκήνωση για παιδιά 6-13 ετών, Τουριστικό Παρατηρητήριο και Παρατηρητήριο για το Θαλάσσιο Τουρισμό. Τέλος, διεξάγεται Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, μέσω μιας πρωτοπόρου εκπαιδευτικής διαδικασίας βασιζόμενης στις αρχές που ορίζει το πρότυπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της National American Association of Environmental Educators (NAAEE).
Το Skyros Project λαμβάνει τακτικά μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιεύοντας το ερευνητικό του έργο και συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα την κατάκτηση πολλών βραβείων και διακρίσεων.
«Sky is the limit (ο ουρανός είναι το όριο)» είναι η φράση που χαρακτηρίζει τη στάση της ομάδας! Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, το Skyros Project επενδύει στη νέα γενιά, παρέχοντάς της ελπίδα και κίνητρα, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει θέληση για πρόοδο και όρεξη για δουλειά, κάθε εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί!


Ενημερωθείτε για τις δράσεις της ομάδας στην επίσημη Fanpage στο Facebook και ενώστε τις φωνές σας μαζί μας για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το περιβάλλον που μας αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου