Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Γιάννης Φαφούτης: Δωρίζω το αρχείο μου για δημιουργία Μουσείου Βιομηχανικής Ιστορίας της περιοχής μας

Με μήνυμα που έστειλε ο αγαπητός φίλος ,ερευνητής και φωτογράφος Γιάννης Φαφούτης, δηλώνει με παρρησία την απόφασή του να  διαθέσει δωρεάν το σχετικό φωτογραφικό του αρχείο, για τη δημιουργία Μουσείου Βιομηχανικής ιστορίας.
Ήδη στο τόπο μας είναι γνωστές οι διαχρονικές κινήσεις για τη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού στη ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ, το διατηρητέο και εμβληματικό πετρόχτιστο κτίριο του Συν/μου στη καρδιά του Μαντουδίου για να στεγάσει την αρχαιολογική, αγροτική και βιομηχανική ιστορίας της περιοχής.
Η συνεργασία με το Δήμο μας για χρηματοδότηση του έργου είναι διαρκής και ευελπιστούμε όλοι, οι προσπάθειες αυτές και τώρα,να αποδώσουν καρπούς προς όφελος ολων.

Το μήνυμα του Γιάννη Φαφούτη:

"Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διαβάζω για τη δημιουργία μουσείου βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής μας. 
Mετά από σαράντα χρόνια ρεπορτάζ στην περιοχή διαθέτω ένα σπουδαίο φωτογραφικό αρχείο μέσα στο οποίο υπάρχει και το κομμάτι με την βιομηχανική ιστορία της περιοχής. Αν γίνει το μουσείο σας δηλώνω από τώρα ότι θα το διαθέσω ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, στη μνήμη του παππού μου Γιώργη φαφούτη που ήταν από τους πρώτους μεταλλωρύχους που ήλθαν από το Βίταλο της Κύμης στα μεταλλεία της AngloGreek."
.................................
Ο φωτογράφος - ερευνητής Γιάννης Φαφούτης γεννήθηκε το 1953 στη Λίμνη Ευβοίας όπου και διαμένει μόνιμα. Στη Λίμνη τελείωσε το 1968 το τριτάξιο γυμνάσιο. Με την τέχνη της  φωτογραφίας ασχολείται επαγγελματικά μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα της φωτογραφίας του Ινστιτούτου Τεχνικών Επαγγελμάτων στην Αθήνα το 1978.  

 Λάτρης της επαρχίας, της παμπάλαιας προγονικής φύτρας του χωριού, που κράτησε για αιώνες ανόθευτη την Ελληνική Παράδοση και το Λαϊκό μας Πολιτισμό, έδωσε μέχρι σήμερα ότι καλύτερο μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση γεγονός που τον έχει κατατάξει σαν ένα από τους
σπουδαιότερους φωτογράφους περιπατητές της Εύβοιας.  


  Διακρίθηκε σε πανελλήνιους φωτογραφικούς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία και επαίνους και εξέθεσε τη δουλειά του σε πέντε φωτογραφικές εκθέσεις στο ετήσιο Φεστιβάλ «Ελύμνια» και σε τέσσερις ομαδικές στη Χαλκίδα.  

  Σαν ανταποκριτής (από το 1977) της αρχαιότερης εφημερίδας το νομού Ευβοίας, Πανευβοϊκόν Βήμα (έτος ιδρύσεως 1932) έγραψε εκατοντάδες άρθρα και ρεπορτάζ και συνεχίζει να γράφει με θέματα που αφορούν κυρίως την Ιστορία και τον Πολιτισμό.   

    To 2010  ασχολείται για πρώτη φορά με τη σκηνοθεσία συμμετέχοντας στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας με το 14 λεπτο ντοκιμαντέρ «Το Πλατανοδάσος του ποταμού Κηρέα», το 2012 με την ταινία «Γιάγκος Μουλιάρης - ο τελευταίος τελάλης στη Λίμνη Ευβοίας» διάρκειας 9 λεπτών και το 2014 με την ταινία «Χαράγματα Ναυπηγικής και Πίστης διάρκειας 18 λεπτών. Το ίδιο ντοκιμαντέρ επελέγη το 2016 στο διαγωνιστικό μέρος του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με αρχαιολογικό περιεχόμενο, ΑΓΩΝ.

    Τα δεκατέσσερα βιβλία που έχει γράψει μέχρι σήμερα θεματογραφικά περιλαμβάνουν την Ιστορία, την Λαογραφία, το Περιβάλλον, την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, την Διακοσμητική Ζωγραφική και την Βιομηχανική Αρχαιολογία της ιδιαίτερης πατρίδας του Λίμνης αλλά και της υπόλοιπης Εύβοιας, ενώ μία από τις μελέτες του (Τα Ακτωνύμια του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου)
βραβεύτηκε το 1995 από την Ονοματολογική Εταιρεία. 


  Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος και μέλος του μεγαλύτερου πνευματικού συλλόγου της Εύβοιας, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (Τμήμα Λίμνης) αλλά και ιδρυτικό μέλος άλλων πολιτιστικών και πνευματικών σωματείων.  

 Για την προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στη διατήρηση και προβολή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς έχει βραβευτεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και από πολλούς συλλόγους και φορείς της Εύβοιας. 


mantoudi news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου