Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Ο Χρήστος Παγώνης απαντά σε ανακριβείς πληροφορίες για την οικία Μιαούλη

«Αγαπητοί συμπολίτες, τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκαν από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την Ανακατασκευή της διατηρητέας Οικίας Μιαούλη στα Φύλλα της Δ.Ε. Ληλαντίων.
 
Οι συντάκτες όλων αυτών των δημοσιευμάτων μάλιστα, δεν είχαν τη στοιχειώδη «δημοσιογραφική» ευθιξία να διασταυρώσουν ως όφειλαν τα «συμπεράσματα» στα οποία με ευκολία προέβησαν. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Το βιώσαμε πολλάκις τα τελευταία χρόνια και με το θέμα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας…
Η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε την ευθύνη να τρέξει τις διαδικασίες και χρηματοδοτεί το Έργο της Ανακατασκευής της διατηρητέας οικίας του εθνικού μας ήρωα Ανδρέα Μιαούλη στα Φύλλα. Ένα έργο που θεωρούμε αυτονόητη και ελάχιστη αναγνώριση σε μια μεγάλη προσωπικότητα του έθνους μας, κάτι που καμία Δημοτική Αρχή στο παρελθόν δεν έκανε. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ως οφείλαμε, στην εκπόνηση των μελετών και στη χρηματοδότηση του Έργου από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χαλκιδέων. Η οικία Μιαούλη, σύμφωνη με την τεχνική μελέτη, έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις από την αρχική της μορφή με μεταγενέστερη τοιχοποιία από τσιμεντόλιθους και πλίνθους που αντικατέστησαν την αρχική τοιχοποιία εκ λιθοδομής. Επίσης, η μία πλευρά του κτιρίου που συνορεύει με την όμορη οικοδομή είχε καταρρεύσει στο παρελθόν.


Προκειμένου λοιπόν να Ανακατασκευάσουμε την οικία Μιαούλη και να την επαναφέρουμε στην αρχική της μορφή, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εργασίες:
Α) Καθαίρεση πλήρως του ξύλινου σκελετού της στέγης
Β) καθαίρεση των φθαρμένων φερόντων στοιχείων και σανιδώματος του υπερυψωμένου ξύλινου δαπέδου του κτιρίου
Γ) Καθαίρεση των μεταγενέστερων τοιχοποιιών από τσιμεντόλιθους και πλίνθους που αντικατέστησαν την αρχική τοιχοποιία εκ λιθοδομής
Δ) Εκσκαφή τμήματος του αύλειου χώρου για τη δημιουργία επιπέδου στην στάθμη -0,79μ καθώς και της υποβάθμισης μερικώς του δαπέδου του κτιρίου.
Ε) Καθαρισμό με υδραμμοβολή της υφιστάμενης τοιχοποιίας του κτιρίου που θα παραμείνει μετά την καθαίρεση των μεταγενέστερων τοιχοποιιών (περίπου 1,00-1,20μ)
ΣΤ) Πλήρης ανακατασκευή της τοιχοποιίας λιθοδομής του κτιρίου αποκαθιστώντας την αρχική του μορφή καθώς και της ξύλινης στέγης αυτού
Το έργο της Αποκατάστασης της Οικίας Μιαούλη αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και να αποδοθεί στις επόμενες γενιές του τόπου μας, αποτελώντας ένα ακόμα σημαντικό επισκέψιμο τοπόσημο του Δήμου Χαλκιδέων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου