Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Οι προτάσεις του συνδυασμού «Αλλάζουμε» για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Δήμο Χαλκιδέων

Με προτάσεις και κριτική προς την Δημοτική αρχή αντιδρά η Ελένα Βάκα για τα φαινόμενα πλημμυρών που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Στην ανακοίνωση αναφερεται:


"Ο δημοτικός συνδυασμός  «Αλλάζουμε» καταθέτει τις προτάσεις του για την άμεση αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων της περιοχής Δοκού-Αγίας Ελεούσας-Λιανής Άμμου και Αγίου Στεφάνου:
1) Άμεση ανάθεση αποστραγγιστικής μελέτης.
2) Καθαρισμός και υποβοηθητική αντλητική διαδικασία όλων των μη προσκυρούμενων αποστραγγιστικών τάφρων-αμπολών της περιοχής.
3) Διάνοιξη νέων τάφρων με δουλείες διόδου.
4)Κατασκευή έργου διασυνδέσεων αγωγών όμβριων επί των υπαρχόντων αγωγών από το σημείο που σχηματίστηκε η λίμνη στο ΠΕΙ Δοκού μέχρι τη Λιανή Άμμο.
5)Υπεράντληση όλων των φρεατίων (πηγαδιών) περιμετρικά της περιοχής για ταπείνωση του καρστικού υδροφόρου ορίζοντα, με παροχέτευση των αντλούμενων υδάτων σε κοντινές απορροές.
6) Συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής για τον εμπλουτισμό της γνώσης και της εμπειρίας σχετικά με τη διαχείριση  του φαινομένου τις τελευταίες δεκαετίες.  Π.χ. Πόσοι γνωρίζουμε άραγε ότι η πέτρινη καμάρα στην περιοχή της Λιανής Άμμου, αριστερά του καταστήματος υπεραγοράς ήταν νερόμυλος που εκκινείτο με τα νερά της περιοχής; Ή ότι στον πρώην ξυλόφουρνοΜπακούτη στην περιοχή των Αλατσάτων υπήρχε αναβλύζουσα πηγή επονομαζόμενη «Τρύπα» που τσιμενταρίστηκε;
Ειδικότερα για την περιοχή του Αγίου Στεφάνου το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με άμεσο τεχνικό έργο (αγωγοί και τομές), ούτως ώστε να διέλθουν τα νερά από τις υπώρειες του λοφίσκου στη θάλασσα.
Η αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος απαιτεί σοβαρότητα, άμεσα αντανακλαστικά και ενέργειες. Το να ρίχνουμε την ευθύνη σε προηγούμενες δημοτικές αρχές που εξέδωσαν άδειες οικοδομής,  όπως έπραξε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων σε τηλεοπτικό κανάλι, δεν είναι λύση.  Και σίγουρα τα προβλήματα δεν λύνονται κάνοντας πάρτυ και σβήνοντας κεράκια γενεθλίων την ίδια ημέρα που έχεις ήδη υποβάλει πρόταση για να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντί να συγκαλείς έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Οι καιροί απαιτούν υπευθυνότητα και συνεργασία. Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να πράξουμε ως δημοτική αρχή.

Με συνέπεια, διαφάνεια και ειλικρίνεια όλοι μαζί θα αλλάξουμε προτεραιότητες, νοοτροπία και ταυτότητα. Όλοι μαζί, θα αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου μας, του Δήμου Χαλκιδέων. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου