Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΠΙΓΓΟΥ: "Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της"


Πρωταρχικό μέλημα κάθε ανθρώπου, είτε ως απλού πολίτη είτε ως ενεργού μέλους των πολιτικών δομών είναι η αλληλεγγύη και η περιφρούρηση των δικαιωμάτων του ιδίου, του συνανθρώπου του, του συμπολίτη του.
 Ανάμεσα στα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου είναι και αυτό της εκπαίδευσης.To άρθρο 16 στην παράγραφο 4 του ελληνικού Συντάγματος ορίζει οτι: "Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους". 


Συνεπώς το δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση είναι αναφαίρετο και αυτονόητο για κάθε έναν από εμάς (τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Όταν όμως αναφέρουμε την λέξη «εκπαίδευση» θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό τα ακριβώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν. 



Κάθε μέλος του ευνομούμενου κράτος μας, της ευρύτερης κοινωνίας μας, της πόλης μας, θα πρέπει να κατανοήσει ότι όταν τα παιδιά μας εισέρχονται στην προσχολική και σχολική ζωή, επιβάλλεται να απολαμβάνουν τουλάχιστον τα στοιχειώδη για μια όμορφη και ασφαλή πορεία από το νήπιαγωγείο έως την τελευταία τάξη του λυκείου και αργότερα της ανώτερης εκπαίδευσης. 

Για το λόγο αυτό έχουμε υποχρέωση ως γονείς κυρίως αλλά και ως ενεργά μέλη της κοινωνίας μας να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας κατά τη φοίτησης τους στα σχολεία του Δήμου μας. 

Η ενασχόληση μου με τα κοινά και η συνειδητή επιλογή μου να θέσω υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές για τη θέση του δημοτικού συμβούλου, προέκυψε, εκτός των άλλων, από την επιθυμία μου να προασπίσω το δικαίωμα των παιδιών σε όσα ανέφερα. Από την επιθυμία μου να μην χρειάζεται να συζητάμε και να ζητάμε τα αυτονόητα. 

Με την ιδιότητα της μητέρας δύο παιδιών που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου μας, η συναναστροφή μου με άλλους γονείς και η πορεία μου ως Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Μύτικα, με οδήγησε στην απόφαση να προσπαθήσω με όσα μέσα διαθέτω για την καλύτερη και ασφαλέστερη φοίτηση των μαθητών μας στα σχολεία, στα οποία δυστυχώς παρατηρούνται φαινόμενα τα οποία χαρακτηρίζονται από μικρής σημασίας έως τραγικά και επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια των μικρών μαθητών μας. Σε κάθε σχολική μονάδα, σ αυτές τις μικρές κοινωνίες θα πρέπει να εστιάσει ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό να αναβαθμιστεί το επίπεδο φοίτησης και ποιότητας ζωής των παιδιών μας. 

Από την επίλυση πρακτικών θεμάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία του σχολείου ως κτίσμα (συχνή επίβλεψη, τακτική συντήρηση των χώρων, επισκευές φθορών, τακτική και σχολαστική καθαριότητα κ.τ.λ.) έως την ισορροπημένη και ψυχολογικά υγιή καθημερινότητα των μαθητών (με επισκέψεις ψυχολόγων, με ενημέρωση και καταπολέμηση του «bullying», με υπηρεσίες που θα ακούν και θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που σνυναντούν οι μαθητές κ.τ.λ.). 

Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει πρόσθετη στήριξη σε οικογένειες που έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, ώστε να μην νιώθουν τα παιδιά αυτών των οικογενειών μειονεκτικά ή περιθωριοποιημένα. Τέλος σημαντική θα ήταν και η στήριξη των ατόμων – μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες και η ενσωμάτωση αυτών στις σχολικές μονάδες, χωρίς να πρέπει οι γονείς να παλεύουν για τα αυτονόητα. 

Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να προσπαθήσω για όλα αυτά με σκοπό τα παιδιά μας να αποκτήσουν και να απολαμβάνουν όλα όσα αξίζουν.

*η Ιφιγένεια Πίγγου ειναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ του Βασίλη Καθαροσπόρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου