Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Η πρόταση της εισαγγελέως στην υπόθεση για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε η δίκη, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως είπε , από τη διαδικασία προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.
Αντιθέτως πρότεινε να απαλλαγεί από την κατηγορία του ξεπλύματος ο Ιωάννης Μπέλτσιος, διότι δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας, που αφορά μίζες οι οποίες προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.
 Ενοχή πρότεινε επίσης και για τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό  για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό ένοχος πρέπει να κηρυχθεί και ο Μιχάλης Ματαντός  για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και να απαλλαγεί από τη δωροδοκία λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.
Πρότεινε ακόμη την ενοχή του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και του τότε εκπροσώπου της γερμανικής εταιρίας STN Atlas η οποία είχε εμπλακεί στην προμήθεια των υποβρυχίων, Παναγιώτη Ευσταθίου,  σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ωστόσο, ειχε την άποψη ότι πρέπει να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει: πρότερος έντιμος βίος και παροχή στοιχείων για τον Α.Κάντα και ειλικρινής μεταμέλεια μετά την πράξη για τον Π.Ευσταθίου. Επίσης ζήτησε την ενοχή του νομικού Σπύρου Μεταξά.
Τέλος ζήτησε την απαλλαγή του πρώην Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρου Τραυλού, του Αντώνη Χάγια, του Εμμ. Σαρτζετάκη, του Αλ. Παπαντωνίου και του επιχειρηματία Π. Γερμανού καθώς και στελεχών της εταιρείας του SUNLIGHT  για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων. Κατά την εισαγγελέα η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου