Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΚΙΝΔΥΝΟΣ Πέφτουν κομμάτια από τη γέφυρα της Χαλκίδας!! (ρεπορτάζ της REALnews)

Εντονη ανησυχία στους χιλιάδες οδηγούς οι οποίοι διέρχονται καθημερινά από τη γέφυρα της Χαλκίδας προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζει η καλωδιωτή κατασκευή τους τελευταίους μήνες. Σε αρκετά σημεία του, το «κατάστρωμα» της Υψηλής Γέφυρας έχει υποστεί εμφανείς φθορές, ενώ μικρά τμήματα του τσιμεντένιου φλοιού έχουν αποκολληθεί, πέφτοντας στη θάλασσα. 

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός της Realnews είναι αποκαλυπτικές για την κακή εικόνα που εμφανίζει η γέφυρα. Τα τμήματα που έχουν αποκολληθεί βρίσκονται πολύ κοντά στα σημεία όπου τα καλώδια «δένουν» με το κατάστρωμα της κρεμαστής γέφυρας. Παράλληλα, σε άλλα σημεία της, η κατασκευή έχει υποστεί διάβρωση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκαλύπτονται τα σίδερα που βρίσκονται εντός της τσιμεντένιας κατασκευής. 

Το πρόβλημα είναι γνωστό στους αξιωματούχους του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και σε εκείνους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι παραδέχονται την ύπαρξη φθορών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα για την ευστάθεια και τη φέρουσα ικανότητα της γέφυρας.
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Φάνης Σπανός, έχει ζητήσει με έγγραφό του, από τις 23 Οκτωβρίου, προς το υπουργείο Υποδομών «άμεσες ενέργειες όσον αφορά τον έλεγχο της υφιστάμενης κατάστασης της Υψηλής Γέφυρας Χαλκίδας». «Πρόκειται για ένα έργο κορυφαίας σημασίας για όλη την περιοχή. Το υπουργείο Υποδομών οφείλει να κάνει ότι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση των φθορών, αλλά και για να μην εμφανίσει η γέφυρα ανάλογη εικόνα ποτέ ξανά στο μέλλον»  δηλώνει στην R ο κ. Σπανός. 
Παράλληλα , έμπειροι μηχανικοί της Περιφέρειας αν και βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα στατικότητας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός από τα μικρά κομμάτια που αποκολλώνται από τη γέφυρα. 

Την ίδια στιγμή, η ανησυχία στην τοπική κοινωνία είναι δεδομένη. «Ο κόσμος έχει φοβηθεί και όλοι θέλουν να γίνει άμεσα έλεγχος. Αν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα της γέφυρας, όλοι φοβούνται ότι θα υπάρξει θέμα με τη στατικότητά της», αναφέρει ο Μάνος Παπαμακάριος, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης Ράδιο 1 (98,1 ) και της της ενημερωτικής ιστοσελίδας Eviatoday.gr, που πρόσφατα αποκάλυψε το θέμα.
Για την αντιμετώπιση των φθορών, το υπουργείο Υποδομών ετοιμάζει εργασίες εκτεταμένης συντήρησης στη γέφυρα της Χαλκίδας, οι οποίες όμως δεν θα ξεκινήσουν το 2019. 

Ηδη, όμως, οι αρμόδιοι έχουν εντοπίσει την πηγή των προβλημάτων. Η Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας στην κυριολεξία δεν έχει υδρορροή! «Αν δεν πρόκειται για κακοτεχνία, σίγουρα μπορούμε να τη χαρακτηρίζουμε κατασκευαστική παράλειψη. Η γέφυρα δεν διαθέτει σύστημα αποχετευτικών σωληνώσεων που να διοχετεύει τα ύδατα προς τη θάλασσα», εξηγεί στη Realnews αξιωματούχος του υπουργείου Υποδομών, διευκρινίζοντας πως το υπάρχον σύστημα της γέφυρας περιορίζεται σε απλές… τρύπες, οι οποίες οδηγούν τα ύδατα στο κάτω μέρος του καταστρώματός της. «Με αυτόν τον τρόπο, τα νερά της βροχής φεύγουν από το οδόστρωμα, αλλά καταλήγουν στο κάτω μέρος της γέφυρας και κινούνται οριζόντια κατά μήκος του. Γι’ αυτόν τον λόγο η γέφυρα έχει επιβαρυνθεί», προσθέτει ο επικεφαλής της διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών που έχει την αρμοδιότητά για τον έλεγχο της γέφυρας.

Παρά την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η γέφυρα, έχουν περάσει μόλις επτά χρόνια από την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών συντήρησής της. Τη διετία 2010-2011, το ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει 2,6 εκατομμύρια ευρώ για να ελέγξει πλήρως τη φέρουσα ικανότητα της Υψηλής Γέφυρας της Χαλκίδας. 
Τότε, είχαν ελεγχθεί όλοι οι αναρτήρες, τα καλώδια, τα χαλυβδοστοιχεία, το κατάστρωμα, οι πυλώνες και το σύνολο των στοιχείων. «Ο έλεγχος έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στατικότητας», επισημαίνεται από το υπουργείο Υποδομών. 
Ωστόσο, και σε εκείνη την εργολαβία είχε εντοπιστεί μικρό αριθμός αποφλοιώσεων του σκυροδέματος, αλλά και οξειδωμένος οπλισμός. Οι φθορές αποκαταστάθηκαν, για να εμφανιστούν όμως μόλις λίγα χρόνια μετά. 

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις αρχές του νέου έτους και οι νέες εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν μετά την ανάδειξη του αναδόχου. Εκτιμάται ότι σίγουρα θα κοστίσουν περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ.

Η Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1987 και δόθηκε στην κυκλοφορία τον Ιούλιο του  1993, με κόστος 1 δισ. δραχμές. Το μήκος της φτάνει τα 695 μέτρα, το πλάτος της τα 12,5, ενώ οι πυλώνες της ορθώνονται 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου