Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

«Καίει» Σημίτη μυστική επιστολή του Γεράσιμου Αρσένη: Είσαι υπεύθυνος για τη διαφθορά

Μικρογραφία
Με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου, η εφημερίδα «Νέα Σελίδα», δημοσιεύει επιστολή -καταπέλτη, από τον αείμνηστο Γεράσιμο Αρσένη προς τον πρώην πρωθυπουργό. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «ένα δριμύ κατηγορώ σε βάρος του αρχιερέα του εκσυγχρονισμού για το σύστημα διαπλοκής που εξέθρεψε και για τη δεξιόστροφη πολιτική που άσκησε στα χρόνια της πρωθυπουργίας του».

Σε αυτήν ο πρώην Υπουργός επιρρίπτει ευθύνες στον Κώστα Σημίτη για τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και εμπλέκει το στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού:
- «Επί των ημερών σου άνθησαν η διαπλοκή και η διαφθορά»
«Έφτιαξες κλειστό κύκλωµα µε άτομα που τους ενδιέφεραν µόνο τα προνόμια και τα εισοδήματα»
- «Οι μεθοδεύσεις στο Χρηματιστήριο οδήγησαν στην πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου που γνώρισε ο τόπος»
- «Διέσυρες το ΠΑΣΟΚ και το μετέτρεψες σε κεντροδεξιό κόµµα»
- «Άνοιξες την πόρτα για την κρίση, που θα την πληρώσουν οι µη προνομιούχοι»
Οργισμένος από τον εκφυλισμό του ΠΑΣΟΚ και συντετριμμένος από την ιδεολογική μετάλλαξη του Σοσιαλιστικού Κινήματος, ο Γεράσιμος Αρσένης αποφασίζει να στείλει επιστολή- μανιφέστο με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2003, προς τον τότε πρωθυπουργό  Κώστα Σημίτη (την οποία όμως ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα), και τον καλούσε να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής προκειμένου να γίνει αυτοκάθαρση από  τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, μήπως και σωθεί η παρτίδα των εκλογών του 2004.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Γεράσιμος Αρσένης, αναφέρει: 
 «Σήμερα ο πολίτης διερωτάται: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ποιο είναι το σύστημα διακυβέρνησής μας; Είναι ενός ανδρός αρχή; Είναι η εξωθεσμική παρέα του πρωινού καφέ; Είναι οι γνωστοί διαπλεκόμενο- προνομιούχοι συνδαιτυμόνες του Δημοσίου και μεγιστάνες των ΜΜΕ ή  είναι λίγο και από τα τρία», επισημαίνει ο Γερ. Αρσένης ενώ διερωτάται:  
«Έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί σάλος στον τύπο για την διαφθορά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα με ραγδαία και παρ’ αξία ανέλιξη, επαγγελματίες της προσκόλλησης στα κυκλώματα της εξουσίας, συνηθίζουν να υποκύπτουν στη διαβρωτική θέλγητρα της εξουσίας; Έπρεπε πρώτα να διασυρθεί το πολιτικό σύστημα – και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ – για να αποδεχθούμε ότι υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή που αλλοιώνουν επικίνδυνα τον χαρακτήρα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι γι αυτά τα νοσηρά φαινόμενα»; 
Μικρογραφία
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου    Με την ίδια οξύτητα καταφέρεται ο Γεράσιμος Αρσένης και για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με «Τσάρο» της Οικονομίας υπενθυμίζεται, τον Γιάννο Παπαντωνίου
«Οι μεθοδεύσεις στο Χρηματιστήριο οδήγησαν στην πιο δραματική και βίαιη αναδιανομή του πλούτου που γνώρισε ο τόπος στην πρόσφατη ιστορία. Οι ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αντιστοιχούν σε τεράστια κέρδη ολίγων επιτήδειων κερδοσκόπων ή προσώπων με διασυνδέσεις και εσωτερική πληροφόρηση. Πέρα από τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει και ένα μείζον θέμα ηθικής τάξης. Και όμως το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ώστε να εντοπισθούν οι ευθύνες των αρμοδίων οργάνων που είναι, πιστεύω, εξώφθαλμες. Η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα προβλήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν συζητήθηκε ποτέ, όπως δεν συζητήθηκε η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο. Στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όμως ζητήθηκε, χωρίς πάλι να προηγηθεί συζήτηση, να δημοσιοποιήσουν τις χρηματιστηριακές τους πράξεις, ωσάν αυτές να ήταν η λυδία λίθος του προβλήματος»!
Η (μη) απάντηση  Σημίτη  
Η απάντηση του Κώστα Σημίτη, ήρθε λίγες ημέρες μετά, με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2003 και αριθμό πρωτοκόλλου 349, επιδεικτικά ολιγόλογη, διακριτικά περιφρονητική και ευδιάκριτα αλαζονική, αντανακλά με υψηλή ευκρίνεια την πραγματική στάση του έναντι της διαπλοκής. Παρόλο το  δριμύ «κατηγορώ» που του απευθύνει ευθέως ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Κώστας Σημίτης αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί, όπως το συνηθίζει άλλωστε, όταν πρόκειται για θέματα διαφθοράς.  
 «Αγαπητέ Μάκη  
Έλαβα το γράμμα σου με ημερομηνία 31-7-2003. Το γράμμα αυτό είναι ένα γράμμα θέσεων, με σκοπό τη μεταγενέστερη του χρήση. Οι δικές μου θέσεις έχουν επανειλημμένα εκφραστεί και, πράγμα που φαίνεται να λησμονείς, έχουν επικροτηθεί δύο φορές, από τον ελληνικό λαό και δύο φορές από συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και είναι περιττό να τις επαναλάβω. 
Όσον αφορά το κεντρικό σημείο σου, ότι θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να κάνει επιλογές ελεύθερα, πέρα από τη διαπίστωση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έκανε μέχρι σήμερα πάντα ελεύθερα τις επιλογές της, σε διαβεβαιώ ότι θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον και σε θέματα σημαντικά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κ. Σημίτης» 

1 σχόλιο:

  1. Ναι, σιγά το κάψιμο και την ανατριχίλα, που του δημιούργησε, σύμφωνα με τον τίτλο σου, σ' αυτό το εξάμβλωμα της πολιτικής. Αν είχε ελάχιστο μα ελάχιστο ανθρώπινο, πολιτικό φιλότιμο, θα έπρεπε να είχε κάνει χαρακίρι. Τουναντίον τον βλέπεις, με περίσσια θράσους να δίνει συνεντεύξεις, εδώ κι εκεί, για το πως κατάντησε έτσι η Ελλάδα και πως μπορεί να αναστηθεί. Ανδρείκελο λέμε, ο άνθρωπος!. Τον φτύνεις και αυτός σου λέει, ότι βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή