Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Καλέστε εισαγγελέα για το σκάνδαλο ΛΑΡΚΟ!


Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη συζήτηση για το ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019»:

“Θέλω όμως να αναφερθώ σε ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο σκάνδαλο της ΛΑΡΚΟ, που εξηγεί εν πολλοίς και γιατί οι επενδυτές φοβούνται την Ελλάδα. Και σας ερωτώ: Τι συμβαίνει με τα στελέχη που διορίσατε στη ΛΑΡΚΟ; Τι συμβαίνει με τη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ; Η ΛΑΡΚΟ σήμερα χρωστάει στη ΔΕΗ 285-290 εκ. ευρώ, όσα σχεδόν είναι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ. Το 2014 χρωστούσε 144 εκ.ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει παράβαση νόμων από τη Διοίκηση, όσον αφορά τα δικαιώματα εκπομπών αερίων. Σας παραθέτω ένα σύντομο ιστορικό:
Οκτώβριος 2015 – Πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. ΛΑΡΚΟ: Ενημέρωση Δ.Σ. για το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για τις σχετικές υποχρεώσεις της εταιρίας την περίοδο 2013-2020.  Βάσει του κανονισμού, το 2020 πρέπει να καταβληθεί το αναμενόμενο έλλειμμα της εταιρίας. Εκτίμηση: 800.000 δικαιώματα (δηλαδή έως το 2020 να έχουν αγορασθεί 800.000 δικαιώματα). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους παραδόσεων, το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ/τόνο εκπομπών για τον οποίο ο φορέας δεν παρέδωσε δικαιώματα. Πρόταση της Οικονομικής Διεύθυνσης: σταδιακή αγορά των δικαιωμάτων ανά έτος, ήδη από το 2015 (τιμή 7 ευρώ/δικαίωμα), ώστε να μην επιβαρυνθεί η ρευστότητα του 2020. Η πρόταση είναι σύμφωνη με την οδηγία της Δ/νσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ. Προειδοποίηση από μέλος του Δ.Σ. (?) να μην προχωρήσει η πρόταση άμεσης αγοράς δικαιωμάτων – η οποία και δικαιώθηκε, γιατί αμέσως μετά οι τιμές μειώθηκαν κι άλλο. Το Δ.Σ. όντως απέρριψε την πρόταση αγοράς.
15 Δεκεμβρίου 2017: Συνεδρίαση Δ.Σ. ΛΑΡΚΟ. Εισήγηση για την χρηματοδότηση της εταιρίας μέσω πράξεων παραγώγων επί των δικαιωμάτων εκπομπών: δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, η Οικονομική Διεύθυνση εισηγήθηκε την χρησιμοποίηση των ρύπων που διαθέτει στο μητρώο της ως μέσου βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης (δηλαδή να πουλήσουν δικαιώματα που είχαν ήδη αγοράσει, με βάση το σταδιακό πλάνο που είχαν από το 2015, ώστε να εξασφαλίσουν γρήγορα κι άμεσα χρήματα, και να τα ξαναγοράσουν αργότερα). Πρόταση: πώληση στη spot αγορά των 325.000 δικαιωμάτων (τιμή 7,00 – 7,40 ευρώ). Επαναγορά με call option (+0,50 ευρώ/δικαίωμα και αν η τιμή αυξηθεί πάνω από 9 ευρώ/δικαίωμα, η εταιρία πάντως αγοράζει στα 9ευρώ) εντός τριμήνου. Καταγγελία από μέλος του Δ.Σ. ότι η Διοίκηση προτείνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου (δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων) έναντι πιθανότητας: «αυτό είναι τζόγος!». Επίσης, με τις συναλλαγές, θα πληρωθούν πολλά χρήματα σε προμήθειες.
Το 2018, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων κάλπασαν, φθάνοντας τον Οκτώβριο έως και τα 20 ευρώ (υψηλό 10ετίας). Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ενέργειας, το κόστος της εκπομπής ρύπων θα μπορούσε στο επόμενο διάστημα να αγγίξει ακόμη και τα 30 ευρώ, ειδικά μετά την έναρξη ισχύος της κοινοτικής νομοθεσίας για τον δραστικό περιορισμό της προσφοράς δικαιωμάτων, από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Συμπέρασμα σε αριθμούς: Τα δικαιώματα που το 2017 κόστιζαν 7 ευρώ, το 2018 κόστιζαν 20, δηλαδή απώλειες 13 ευρώ/δικαίωμα. Αν πωλήθηκαν και επαναγοράσθηκαν 325.000 δικαιώματα σύμφωνα με την πρόταση της Διοίκησης, που όμως δεν εγκρίθηκε από το Δ.Σ., οι απώλειες ανέρχονται σε 4,225 εκ ευρώ. Επιπλέον, να προσμετρηθούν προμήθειες επί των συναλλαγών και πρόστιμα. Αν μετά την 1η Ιανουαρίου η τιμή φθάσει τα 30 ευρώ/δικαίωμα, η ζημία σχεδόν θα διπλασιασθεί, στα 7,5 εκ.ευρώ.
Ερωτώ, κύριε Υπουργέ: είναι τζόγος αυτό ή όχι; Θα καλέσετε τον εισαγγελέα, ναι ή όχι;”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου