Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του ΜΙΜΙΚΟΥ-Να μην περάσουν οι απολύσεις του ομίλου Φιλίππου στην ΜΙΜΙΚΟΣ


Μειώσεις μισθών, εντατική δουλειά μέχρι λιποθυμίας και τώρα απολύσεις. Αυτή είναι η εργοδοσία. Δεκάδες εργάτριες και εργάτες ξεζουμίστηκαν για χρόνια από την εργοδοσία στον όμιλο Φιλίππου στο ΜΙΜΙΚΟ και τώρα, λίγες μέρες πριν τις γιορτές, βλέπουν την πόρτα της εξόδου σαν στυμμένες λεμονόκουπες που δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν. 
Όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη του ομίλου.
Η εργοδοσία για άλλη μία φορά αξιοποιεί ό,τι όπλο της έχουν δώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να χτυπήσει τους εργαζόμενους. Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο ΜΙΜΙΚΟ, που το μεγαλύτερο μέρος τους είναι γυναίκες, γεγονός που  αποτυπώνεται και στην υγεία τους. Έχουμε καταγγείλει και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας όπως επίσης και την απόλυση εργάτριας που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της μετά από πρόβλημα υγείας που δημιουργήθηκε ακριβώς από αυτές τις ελλείψεις.
Οι δικαιολογίες της εργοδοσίας ότι "δεν πάνε καλά οι δουλειές" και η τρομοκρατία να μην πιάσουν σε καμία εργάτρια, σε κανέναν εργάτη.
Οι εργάτριες και οι εργάτες δεν είναι αναλώσιμα υλικά, όπως θέλει η εργοδοσία! Η στόχευση της άλλωστε είναι ξεκάθαρη: να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα κέρδη της σε κάθε περίπτωση. Γι αυτό και όταν ήταν φουλ η παραγωγή οι εργάτες δεν είδαν άσπρη μέρα, αλλά αντίθετα δυσκολότερους όρους εργασίας.
Οι εργάτριες και οι εργάτες της ΜΙΜΙΚΟΣ δεν είναι μόνοι τους. Η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ στέκεται στο πλευρό τους για να διεκδικήσουν δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για να σπάσει ο φόβος και η τρομοκρατία της εργοδοσίας. Για να μπορέσουν να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να ακυρωθούν οι απολύσεις.
Για να μην περάσει καμιά περικοπή μισθών και δικαιώματος. Για ανθρώπινους όρους δουλειάς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις εργάτριες του ΜΙΜΙΚΟΥ, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, γιατί η οργάνωση και ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να επιβιώσουμε, για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τα παιδιά μας.

Τις απολύσεις που επιχειρεί να κάνει μέσα στις γιορτές ο Όμιλος Φιλίππου στην ΜΙΜΙΚΟΣ, στέλνοντας στην ανεργία πάνω από δέκα εργάτες μέχρι τώρα καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Η ενέργεια αυτή, όποιο και αν είναι το τελικό σχέδιο, έχει έναν και μόνο στόχο, την προστασία των κερδών του εργοδότη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σχεδόν όλες οι απολύσεις αφορούσαν εργάτες με πολλά χρόνια στη δουλειά και αποδοχές παραπάνω από τα ψίχουλα που δίνονται στους νεοπροσλαμβανόμενους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εργοδοσία παίρνει τέτοια μέτρα, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Το προηγούμενο διάστημα δεν δίστασε να πετάξει στο δρόμο, μεταξύ άλλων, εργάτρια μονογονέα, καθώς και εργαζόμενη που έπαθε σοβαρό πρόβλημα Υγείας από έλλειψη μέτρων υγιεινής. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που δεν κατάγγειλαν καν το γεγονός της απόλυσής τους.
Η κατάσταση αυτή υπάρχει σε πολλά εργοστάσια στον κλάδο και μοναδική αιτία είναι το κυνήγι του κέρδους μέσα από το ξεζούμισμα των εργατών. Οι δικαιολογίες της εργοδοσίας, κάθε φορά, πως δεν πάνε καλά οι δουλειές δεν πρέπει να γίνουν δεκτές από κανέναν εργαζόμενο. Και όταν η παραγωγή είναι στο φουλ, οι τσέπες των αφεντικών γεμίζουν όχι των εργατών. Λένε πως οι εργάτες που διεκδικούν κλείνουν τα εργοστάσια, η πείρα μας και από τον κλάδο και από το νομό, δείχνει πως τα εργοστάσια τα κλείνουν τα ίδια τα αφεντικά, κάνοντας αλλού μπίζνες όταν έτσι βγάζουν πιο μεγάλο κέρδος.
Αυτήν την πείρα πρέπει να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι και στην ΜΙΜΙΚΟΣ και να κάνουν τώρα το βήμα να οργανωθούν στο συνδικάτο. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να υπερασπίσουν τη δουλειά και το μεροκάματό τους. Να μην υποκύψουν στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία, για να περάσει πιο εύκολα τα σχέδιά της. Οι εργοδότες σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούν να έχουν τους εργαζόμενους φοβισμένους, απομονωμένους και διασπασμένους, για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα είτε απόλυση, είτε μείωση, είτε χειροτέρευση των όρων δουλειάς. Κανείς πουθενά δεν σώθηκε όταν ήταν μόνος.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Δεν είμαστε δούλοι να δουλεύουμε χωρίς όρους και μετά να μας πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Με τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια, ο όμιλος Φιλίππου έκανε επενδύσεις και σήμερα έχει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο. Δεν θα επιτρέψουμε να πεταχτούν στο δρόμο οι ίδιοι που το έχτισαν.
Απαιτούμε:
• Να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Να πάρουν πίσω τις απολύσεις
• Καμιά μείωση μισθών. Να μην πειραχτεί κανένα δικαίωμα
• Αυξήσεις μισθών, επαναφορά επιδομάτων, κατάργηση των μειώσεων εκεί που έγιναν
• Ανθρώπινους όρους δουλειάς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
Οι εργαζόμενοι στην ΜΙΜΙΚΟΣ δεν είναι μόνοι τους!».
Καλούμε τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και όλον το λαό της περιοχής να εκφράσει την αλληλεγγύη του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου