Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΒΑΡΔΑΡΟΣ "Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα..."


Προκειμένου η εικόνα και η επικοινωνία να μην υποκαθιστούν την πραγματικότητα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα σε ό,τι αφορά την πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς ύψους 4.485.106 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, για την ενίσχυση των ΤΟΜΥ (Τοπικές Ομάδες Υγείας).

Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την έστω και όψιμη στήριξη των Τοπικών Ομάδων Υγείας, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της. Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ αποτελεί εμβληματική παρέμβαση της Κυβέρνησης στον χώρο της υγείας, ώστε να επιτευχθεί η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, με ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της υγείας και οικογενειακής ιατρικής.
Η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίστηκε μετά από κεντρική διαπραγμάτευση του Υπουργείου Υγείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά μια διαδικασία σταδιακής απαγκίστρωσης από την κοινοτική χρηματοδότηση, με στόχο την ομαλή ένταξη των ΤΟΜΥ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τον λόγο αυτό αρχικά αξιοποιήθηκε το τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα και στη συνέχεια η χρηματοδότηση πραγματοποιείται αξιοποιώντας τους πόρους των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπλέον, η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ στις αστικές και ημιαστικές περιοχές συνοδεύεται από μια προσπάθεια συνολικής αναδιοργάνωσης των υφιστάμενων δομών της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά) και ενίσχυσής τους με νέες προσλήψεις μόνιμων γιατρών.
 
 
Στις 10 Ιανουαρίου "ανοίγει" η σχετική προκήρυξη, με τα Κέντρα Υγείας της Στερεάς να παίρνουν την μερίδα του λέοντος στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, Στερεάς με 33 θέσεις. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει ως στόχο την κάλυψη αγροτικών και δυσπρόσιτων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου