Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Δε διασφαλίζεται το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας


Για διατάξεις χρησμούς που δεν διασφαλίζουν την ωφέλεια υπερ του Δημοσίου αλλά και τις θέσεις εργασίας στα λιμάνια της χώρας κάνει λόγο σε επιστολή τους προς τους βουλευτές η Ομοσπονδία Εργαζομένων Περιφερειακών Λιμένων.
Δείτε την επστολή...

"Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις».

Στο Α΄ Μέρος του νομοσχεδίου (Άρθρα 1-4), προβλέπεται η κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης των 10 Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. των περιφερειακών λιμένων της χώρας (μεταξύ των οποίων και αυτού της Χαλκίδας σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού κ. Κουβέλη) και θεσπίζονται οι διατάξεις που θα επιτρέψουν την σύναψη συμβάσεων υπο-παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ή συνδυασμένων επιχειρησιακών μονάδων ή/και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών.

Το διάστημα 29/10/2018 – 15/11/2018, το ανωτέρω Νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν, καταθέτοντας παρατηρήσεις και προτάσεις, οι εργαζόμενοι και στελέχη διοικήσεων των Οργανισμών.
Μέσα από τα σχόλια που έχουν υποβληθεί, από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, αναδεικνύεται ένα πλήθος από εννοιολογικές ασάφειες και αοριστίες επί της προωθούμενης διαδικασίας υπο-παραχωρήσεων, που εν πολλοίς οδηγούν σε διατάξεις «χρησμούς», που δε διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας, καθιστούν πρακτικά ανεφάρμοστη τη διενέργεια συγκεκριμένων σταδίων των προβλεπόμενων διαγωνιστικών διαδικασιών, υπονομεύουν τη μελλοντική βιωσιμότητα των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και δε διασφαλίζουν το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας.

Εν αναμονή του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και της συζήτησης που θα ακολουθήσει και εκφράζοντας την αγωνία μας για το μέλλον των λιμένων και των Οργανισμών που υπηρετούμε επί σειρά ετών και τη διασφάλιση των εργασιακών μας σχέσεων, παρακαλείσθε  όπως:
• Ενημερωθείτε για το σύνολο των σχολίων και παρατηρήσεων που έχουν υποβληθεί κατά τη φάση της διαβούλευσης.
• Μας αποστείλετε εγκαίρως το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση.
• Προωθήσετε τις απόψεις μας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο (π.χ. κλήση εκπροσώπων μας, διαβίβαση υπομνημάτων κλπ).
• Μας ενημερώνετε για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος.
Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και σας δηλώνουμε ότι είμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας για να σας αναπτύξουμε εκτενέστερα τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση,
Εκ μέρους των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Ν. Ευβοίας Α.Ε.
Πάνος Γεώργιος,
Πρόεδρος Εργαζομένων Περιφερειακών Λιμένων Ελλάδος
Μέλος Δ.Σ. ΟΛΝΕ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου