Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Πως θα εκφραστεί η αντισυστημική ψήφος;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπίσεις το προγραμματικό βάθος στην αντισυστημική ψήφο διαμαρτυρίας ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος είτε αυτό εκφράστηκε με τον Μπέο στο Βόλο είτε εκφράστηκε με το Γκλέτσο στη Στερεά Ελλάδα.
Το πιο εύκολο πάντως είναι να μιλήσεις για έναν λαϊκισμό ή ακόμη να μιλήσεις και για έναν ριζοσπαστικό λαϊκισμό που βρήκε τρόπο να εκφραστεί όμως δυστυχώς τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο σύνθετα.
του Γιώργου Παλαμιώτη

Όσο και αν προσπαθήσεις να εντοπίσεις το περιεχόμενο της αντισυστημικής ψήφου δεν μπορείς να καταλήξεις παρά σε μια διαρκή αμφισβήτηση, όχι απαραίτητα πολιτικών καθώς δεν προβάλλουν κάτι διαφορετικό.
Δεν μπορείς να εντοπίσεις κάτι διαφορετικό ούτε καν στο διαχειριστικό επίπεδο πολύ δε περισσότερο στην προγραμματική σχέση με την κοινωνία.
Εκείνο που προκύπτει πάντως είναι ότι υπάρχει μια ευκολία στο εκλογικό σώμα όχι απλά να φεύγει από το μαντρί αλλά πολύ πιο απλά να εκφράζεται διαφορετικά με ό,τι βρει μπροστά του. Τα δύο χαρακτηριστικά των υποψηφίων ήταν η αναγνωρισιμότητα καθώς κανείς δεν αναζήτησε ούτε το βάθος, ούτε το περιεχόμενο, ούτε την πολιτική πρόταση ούτε την προγραμματική βάση.
Κι όμως αυτά τα ελάχιστα συγκεντρώνουν ισχυρά ποσοστά γεγονός το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.
Εκτονώθηκε η αντισυστημική ψήφος μέσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Κανείς δεν γνωρίζει . Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Φθιώτιδα αν επιχειρήσεις μία ανάλυση στα δεδομένα η πρώτη προσέγγιση που έρχεται μέσα από τους αριθμούς είναι ότι πρόκειται για μια συνεύρεση κάτω από την ίδια ομπρέλα σε ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και ψηφοφόρων του ΣυΡιζΑ.
Τι εκρηκτικό μπορεί να παράγει αυτή η συνεύρεση; Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει πολιτικά χαρακτηριστικά και τα μονά που μένουμε μετέωρα είναι τα αριθμητικά δεδομένα. Το μείζον ερώτημα έχει σχέση με την τύχη αυτής της ψήφου στις επόμενες εκλογές.
Θα είναι επαρκής μια εσωτερική ανανέωση στα ίδια τα κόμματα εξουσίας για να απορροφήσουν αυτούς τους πολιτικούς κραδασμούς;
Συνήθως μια ανανέωση προσώπων στην κομματική έκφραση πάντα περιέχει κάποιες λύσεις με συνέπεια να περιορίζεται ιδιαίτερα αυτό το σκηνικό. Σε αυτή τη φάση όμως όλα δείχνουν ότι είναι περισσότερο σύνθετα το θέμα με συνέπεια οι οποιεσδήποτε απλουστεύσεις δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα.
Οι κομματικοί επιτελείς πάντως προσδοκούν να έχει εκτονωθεί κάτι που διευκολύνει τις πολιτικές τους μανούβρες. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι εκλογές είναι κοντά.
Από κει άλλωστε θα μας έρθουν και οι απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου