Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Π. ΚΑΚΟΥΡΟΣ "Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν τη δύναμη και τα εργαλεία να εναντιωθούν στα σχέδια εταιρειών!" (ακούστε)


Στο όνομα της Πράσινης Ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ελκυστικών και απαραίτητων στη σύχρονη εποχή, συντελείται "πράσινο έγκλημα". 

Σ' αυτό συνένοχοι είναι ο απαρχαιωμένος χωροταξικός σχεδιασμός για τα αιολικά πάρκα καθώς και ο νέος περιβαλλοντικός νόμος που δεν ξεφεύγει απο την πεπατημένη, αλλά επιπρόσθετα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για fast track διαδικασίες στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις ΑΠΕ.

Ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος, Πέτρος Κακούρος μίλησε στο Ράδιο 1 και την Ναντίν Γρηγορίου, επισημαίνοντας πως κυρίαρχο ζήτημα είναι ένας νέος σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός σε συνδυασμό και με το ενεργειακό ζήτημα, αφού τίθεται το ερώτημα, αν η χώρα μας έχει ανάγκη τόσο μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων ή ανοίγει ο δρόμος για κερδοφορία των εταιρειών με εξαγωγή ενέργειας, απο το οποίο βέβαια οι τοπικές κοινωνίες δεν θα έχουν κανένα όφελος.

Ακούστε τον.....


Ο κ.Κακούρος υποστήριξε πως οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν τη δύναμη και τα εργαλεία να εναντιωθούν στα σχέδια εταιρειών που θα αποβούν καταστροφικά εν τέλει για τον νομό.

Ο γνωμοδοτικός ρόλος των Περιφερειών δεν πρέπει να αποτελέσει ασπίδα δικαιολογίας για μη εναντίωση. Αντίθετα οφείλουν σε συνεργασία με τους Δήμους και λοιπούς τοπικούς φορείς να αντιδράσουν με γρήγορα αντανακλαστικά, παρασύροντας τα αρμόδια υπουργεία σε αποφάσεις υπέρ τους.

Άλλωστε όπως τόνισε, η πλειοψηφία των περιβαλλοντικών μελετών που καταθέτουν οι εταιρείες είναι κατώτερες των περιστάσεων και σε πολλές περιπτώσεις αντιγραφή, που νομικά μπορούν να τις "προσβάλλουν".

Ακούστε τον.......


Έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία δημοσιεύθηκε το 2020, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, με επιστημονική υπεύθυνη τη Βασιλική Κατή, αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και αφορά την κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών και την επίτευξη των νέων, φιλόδοξων στόχων που έθεσε η Ελλάδα για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανεμογεννητριών, αλλά και όσων αιολικών πάρκων βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης ή έστω υπό αξιολόγηση.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει σε τρεις προτάσεις: Να σταματήσει προσωρινά το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τις νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές. Να επιτραπεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης μόνο για όσες περιπτώσεις αφορούν αιολικά πάρκα εκτός Natura (μελλοντικά να εξεταστεί η «απόσυρση» όσων βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον). Και να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πιο υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές όπου υπάρχει ήδη πυκνό οδικό δίκτυο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου