Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΣΤΗ ΜΙΑ ΤΣΕΠΗ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ... ΠΡΟΣΤΙΜΟ


Ήξεραν τι έκαναν οι αρμόδιοι όταν όριζαν στα 300 ευρώ το πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοιού; 

Ήξεραν, για παράδειγμα, ότι ένας στους πέντε Έλληνες (ποσοστό 20,46%) αμείβεται με μισθό έως 500 ευρώ και άρα για να εξοικονομήσει τα 300 ευρώ πρέπει να δουλέψει περισσότερο από δύο εβδομάδες; Βεβαίως, αλλά ας μην παρέβαιναν το νόμο. Αυτό που προέχει είναι η ανάσχεση της πανδημίας, θα απαντούσαν οι αρμόδιοι.

Τι πέτυχαν, όμως; Δυστυχώς ούτε η πανδημία σταμάτησε, ούτε τα πρόστιμα πληρώθηκαν. Και να φανταστεί κανείς, το πρόβλημα με τα χαράτσια δεν αφορά μόνο τους πένητες των 500 ευρώ και κάτω. Τζούζει εξίσου και πάνω από έναν στους τρεις Έλληνες (35,48%) που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ ή το ήμισυ του εργατικού δυναμικού (47,97%) που έχουν αποδοχές κάτω από 800 ευρώ.

Ποιος – εν καιρώ πανδημίας και σε εποχή σκληρής οικονομικής κρίσεως - θα κόψει το ψωμί των παιδιών του για να φανεί συνεπής στην πληρωμή του προστίμου; Ελάχιστοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία . Το «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» – επειδή δεν έχω , αυτή τη φορά και όχι για άλλους λόγους - βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η απειλή ότι τα πρόστιμα θα σταλούν στις ΔΟΥ για να εισπραχθούν με τη διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων δεν πτοεί κι όλα δείχνουν ότι τα χρέη από τα απλήρωτα πρόστιμα, απλώς θα κάνουν παρέα στα 105 δισεκατομμύρια των ανείσπραχτων φόρων που παραμείνουν ανείσπραχτοι εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι, όμως, πραγματικά οξύμωρο, την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει 300άρια και 500άρια και 800άρια για να μην πεινάσουν όσοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, την ίδια στιγμή να θέλει να τους τα πάρει πίσω με τα τα 300άρια των προστίμων.

Τι έπρεπε να κάνει για να πείσει τους Έλληνες να μην προκαλούν τον... κορονοϊό; Να τους πείσει. Με πειθώ, όχι με πρόστιμα και άλλα αυστηρά μέτρα. Για να τους μείνει και κάτι από τη δοκιμασία της πανδημίας. Ένα μάθημα πειθαρχίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου