Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΕΛ. ΡΑΠΤΗ στο ΡΑΔΙΟ1 : "Τα ενημερωμένα παιδιά, είναι ασφαλή"! Ενα στα 10 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης... (ακούστε)


Κι ενώ οι δημόσιες καταγγελίες ενήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης εξακολουθούν να σοκάρουν αλλά και να πληθαίνουν, με το κίνημα #metoo να δυναμώνει τη φωνή τους, ωστόσο μόλις δύο στα εκατό παιδιά που έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σπάνε τη σιωπή τους και τολμούν να μιλήσουν. 

Την ώρα που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η πανδημία και το lockdown αύξησε τα περιστατικά παιδικής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη. Μάλιστα, ένα στα 10 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων έχει τετραπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των lockdown.

Η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, συντονίστρια στην Ελλάδα της καμπάνιας "Ένα στα Πέντε" του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, μίλησε στο Ράδιο1 και την Ναντίν Γρηγορίου για τα βήματα που έχουν γίνει απο το 2013, ώστε μέσα απο τα εργαλεία της καμπάνιας, να ενημερωθεί κάθε ελληνική οικογένεια, να αναγνωρίζει την απειλή, και να μαθαίνει στα παιδιά τους κανόνες που θα συμβάλλουν στην αυτοπροστασία τους.

Η κ.Ράπτη ανέφερε και περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που καταδεικνύουν πως ο κίνδυνος κρύβεται τις περισσότερες φορές μέσα στο οικείο περιβάλλον, ενώ επισήμανε και τους βασικούς κανόνες που βοηθούν τους γονείς να αντιληφθούν την απειλή και να προφυλάξουν το παιδί.

Σημαντικό εργαλείο το υλικό που μπορεί να βρει κανείς στο site της καμπάνιας "Ένα στα Πέντε", και απευθύνεται σε γονείς και παιδιά.

"Τα ενημερωμένα παιδιά, είναι ασφαλή" τόνισε η Ελ.Ράπτη

Ακούστε την



Η κ.Ράπτη αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη θέσπιση ειδικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, όπως επίσης και τη θέσπιση μέτρων προστασίας στο χώρο εργασίας. Ενώ τόνισε την αξία της επέκτασης του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σ' όλα τα σχολεία.

Ακούστε την


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου