Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Δεν αποδέχεται η ΕΛΜΕ τις εξηγήσεις της Δημάρχου για τα .."πεπραγμένα" της Μιτζιφίρη!!


Δεν μπορεί να πείσει η Δήμαρχος κανένα, ούτε την ΕΛΜΕ, για τις .."αγαθές" προθέσεις της Μιτζιφίρη!


Σε κόντρα ..."ρόλο" η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ από αυτή της Δημάρχου μετά την συνάντηση των δύο μερών.

ΔΕΙΤΕ.....

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας, με τη Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Ε. Βάκα, ύστερα από πρόσκληση της Δημάρχου, σχετικά με τη (δυσ)λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις απαράδεκτες δηλώσεις της προέδρου της, κ. Ε. Μιντζιφίρη, που καταλογίζουν επιλήψιμες ενέργειες σε Διευθυντές Σχολικών Μονάδων.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, ξεκίνησε την τοποθέτησή της, με αναφορά σε μελέτη για εργασίες συντήρησης σχολικών μονάδων, που έχουν εγκριθεί με την 66/2020 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και την 124/2020 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής και έχουν ήδη ανακοινωθεί στα σχολεία, σε μια φανερή προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να κατευναστούν οι διαμαρτυρίες, που έχουν ξεσπάσει από την πρακτική και τη ρητορική της προέδρου της ΣΕΔΕ.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, δια της προέδρου του κ. Χ. Νίκα, επέμεινε στο να δοθούν εξηγήσεις για τα θέματα για τα οποία συγκλήθηκε από τη Δήμαρχο η συνάντηση αυτή, την οποία σημειωτέον το Δ.Σ. ζητούσε από τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε ήδη διαπιστωθεί η οικονομική δυσπραγία των σχολικών μονάδων, εξαιτίας της δυσλειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής ΔΕ, και ήταν τα εξής:

1. Γιατί οι σχολικές μονάδες δεν έχουν πάρει ένα ευρώ από τις 6 επιχορηγήσεις που έχει διαχειριστεί η παρούσα Σχολική Επιτροπή Δ.Ε, ύψους 580,477,88, από την έναρξη της θητείας της μέχρι σήμερα, όπως προβλέπεται από τα ΦΕΚ 310/2/2/2018; Τι έγιναν τα χρήματα των κυλικείων, τα οποία αποσύρθηκαν το Μάρτιο του 2020 από τους λογαριασμούς των σχολείων, με ευθύνη της προέδρου της ΣΕΔΕ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το συνολικό ποσό;

2. Έχουν διακανονισθεί οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες των σχολικών μονάδων προς τον ΟΤΕ και τη ΔΕΥΑΧ από τη σχολική επιτροπή;

3. Έχουν εξοφληθεί οι προμηθευτές, τεχνικοί και πάσης φύσεως επαγγελματίες, που εξυπηρετούν ή πραγματοποιούν εργασίες στα σχολεία;

4. Πότε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των σχολείων από την Α’ κατανομή που έχει εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, από την 26/2/2021, με τα ποσά που αναλογούν σε κάθε σχολική μονάδα;

5. Έχει κληθεί η κ. Μιντζιφίρη από τη Δήμαρχο να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που εκτόξευσε, εναντίον Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, οι οποίες προσβάλλουν κατάφωρα την προσωπικότητα και το έργο των Δ/ντών, Δ/ντριών, θίγουν την τιμή και την υπόληψή τους, προκάλεσαν δε μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία της Χαλκίδας, ενώ ενεργοποίησαν και την παρέμβαση του Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης κ. Δούνα;

Η κ. Δήμαρχος, αφού προσπάθησε επανειλημμένα να ακολουθήσει παρελκυστική τακτική, σε σχέση με τα επίμαχα ζητήματα μας απάντησε τελικά τα ακόλουθα:

1. Η Σχολική Επιτροπή Δ.Ε Δήμου Χαλκιδέων το 2018 είχε ξοδέψει για τις ανάγκες των σχολείων 303.000 ενώ το 2020 ξόδεψε 389.000

2. Η απόφαση, να μην έχουν καθόλου χρήματα τα σχολεία, αλλά όλα τα χρήματα να παραμένουν στο ταμείο της Σχολικής Επιτροπής, ήταν ομόφωνη.

3. Από την Α’ κατανομή του 2021, που θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 22/3/2021 δια περιφοράς, το ποσό των 45000 ευρώ θα κατανεμηθεί στους λογαριασμούς των σχολικών μονάδων. Οι Δ/ντές, Δ/ντριες θα διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα με κάρτα και e-banking

4. Οι παλιές οφειλές σε ΟΤΕ, ΔΕΥΑΧ, έχουν διακανονισθεί, ενώ οι παλιές οφειλές σε προμηθευτές, τεχνικούς κ.λ.π. θα εξοφληθούν από το ταμείο της σχολικής επιτροπής και όχι από τους λογαριασμούς των σχολείων.

5. Η συζήτηση για τους Δ/ντές ήταν μια εσωτερική συζήτηση στη Σχολική επιτροπή, που διέρρευσε(!!!). Οι εξηγήσεις θα δοθούν στη Σχολική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά την ίδια δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη της, κάτι μεμπτό για τους Διευθυντές, δεν έχει κάποιες καταγγελίες, ούτε ονόματα, να καθησυχάσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα ως προς αυτό. Το μόνο ότι υπάρχουν παλιά χρεωστικά τιμολόγια, με κάποιες παρατυπίες, χωρία να σημαίνει ότι είναι ευθύνη των Δ/ντών. Τα ελέγχει η κ.Μιντζιφίρη και θα είναι σε θέση να απαντήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Η πρόεδρος τη ΕΛΜΕ επεσήμανε, ότι η παράθεση ποσών, για τις ανάγκες των σχολείων, που αφορούν σε δυο διαχειριστικά έτη (2018 και 2020), δεν δίνει κάποια σαφή εικόνα, αντίθετα μπορεί να σημαίνει κατασπατάληση χρήματος. Αμφισβήτησε επίσης το ομόφωνο των αποφάσεων της ΣΕΔΕ, σχετικά με τη απόλυτη συγκέντρωση των πιστώσεων και την κεντρική διαχείρισή τους από την Σχολική Επιτροπή, κάτι που η Δήμαρχος δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει με έγγραφα, όπως επίσης και τους ισχυρισμούς περί διακανονισμού των λογαριασμών ΟΤΕ και ΔΕΥΑΧ. Επίσης επισημάνθηκε ότι το κάθε σχολείο, πρέπει να λαμβάνει ένα ποσό ανάλογο με τον αριθμό μαθητών/τριών, μέγεθος κτιρίου, παλαιότητα κ.λ.π, και όχι μια οριζόντια κατανομή, ίδια για όλα τα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τους Δ/ντές η πρόεδρος της ΕΛΜΕ επεσήμανε ότι δεν ήταν μια ιδιωτική συζήτηση, αλλά μια έγγραφη ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ανάμεσα σε δυο θεσμικά πρόσωπα, την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, και οπωσδήποτε η κ. Μιντζιφίρη ή θα πρέπει να ανασκευάσει ή να τεκμηριώσει τα λεγόμενά της. Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιφυλάσσεται.

Για το θέμα της μεταστέγασης του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας, η Δήμαρχος είπε, ότι έχει γίνει η αίτηση παραχώρησης του Τάγματος Πεζοναυτών στο Υπουργείο Άμυνας και αναμένουν απάντηση, ενώ στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι από την καινούργια σχολική χρονιά, το σχολείο να λειτουργεί σε αυτό το χώρο.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Η πρόεδρος Η γεν. γραμματέας



Χαρά Νίκα Γωγώ Μοσχολιού


ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

"Συνάντηση με την Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ευβοίας πραγματοποίησε χθες, Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
Η Δήμαρχος αρχικά αναφέρθηκε στις εργασίες βελτίωσης και συντήρησης των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, τους ενημέρωσε σχετικά με το έργο “Συντήρηση εγκαταστάσεων σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, που πρόκειται να υλοποιηθεί και το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και για τα ποσά που έχουν δαπανηθεί, από την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε βελτιωτικές εργασίες στις σχολικές μονάδες.
Επιπλέον τους ενημέρωσε ότι ήδη από τις αρχές του έτους, η Σχολική Επιτροπή έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να γίνεται η διαχείριση των χρηματικών ποσών που κατανέμονται στα σχολεία από τους Διευθυντές, μέσω κάρτας και λογαριασμού (e-banking), ενώ όσον αφορά στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τα ποσά αυτά δεν θα επιβαρύνουν τις τρέχουσες κατανομές των σχολείων, αυτά δηλαδή τα ποσά που θα έχουν στη διαχείρισή τους οι Διευθυντές. Η κατανομή πρόκειται να γίνει αμέσως μετά την έγκρισή της από το προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί πλημμελειών στη διαχείριση των χρηματικών ποσών από Διευθυντές σχολείων, ανέφερε ότι δεν έχουν πέσει στην αντίληψή της τυχόν εσκεμμένες πλημμέλειες κι ότι το μόνο που διαπιστώνεται είναι η περίπτωση παλαιών οφειλών, όπου δεν υπάρχουν τα τυπικά στοιχεία που να επιτρέπουν την πληρωμή των τιμολογίων.
Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χαλκίδας, τους διαβεβαίωσε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να καταφέρει με τη νέα σχολική χρονιά, τα παιδιά να φοιτούν σε ειδικά διαμορφωμένες λυόμενες κατασκευές στο Τάγμα Πεζοναυτών. Ήδη ο Δήμος Χαλκιδέων έχει αναλάβει τη σύνταξη των μελετών και τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων και πρόκειται να υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τη χρηματοδότηση των λυόμενων αυτών κατασκευών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου