Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ "Κυβερνητικό καπέλο 8 αιολικών πάρκων στην Εύβοια και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας." (ανακοίνωση)


Το  επενδυτικό σχέδιο Αιολικά Πάρκα Ευβοίας, ισχύος 470,4 MW, των εταιρειών Ελλάκτωρ ΑΕ και EDP Renewables SA, προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ, ενέκρινε την Παρασκευή 19/2/2021,  
η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.).


H επενδυτική πρόταση αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Ειδικότερα, πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια.

Μάλιστα μετά τη συνεδρίαση τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης τόνισαν: "Εγκρίναμε, μια πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση, στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πρόκειται να ενισχύσει την Περιφέρεια και να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας". 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην  1η Τακτική Συνεδρίασή του, Τετάρτη27 Ιανουαρίου 2021, εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνει: "Την αδιαπραγμάτευτη θέση της, ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  Α’ βαθμού και σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζεται πλήρως και συμπλεκτικά το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας (χωροταξικής, περιβαλλοντικής κλπ.)" και διεκδικεί: "Την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, αδειοδοτημένων, ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο".

Τέλος, στο ίδιο ψήφισμα, αναφέρεται: "Το Περιφερειακό Συμβούλιο διά του παρόντος εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΠΣΕ καθώς και τους επικεφαλής ή εκπροσώπους περιφερειακών παρατάξεων, μελών της επιτροπής περιβάλλοντος, όπως προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς υποστήριξη των ως άνω θέσεων, ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών αρχών".

Ήδη οι Δήμοι Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Αλιβερίου – Κύμης  και Καρύστου, τοποθετήθηκαν αρνητικά και ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την Περιφέρεια.

 

Με βάση τα παραπάνω δημιουργούνται ερωτήματα, που αναζητούν άμεσες απαντήσεις. Ερωτήματα  όπως π.χ.

      i.        Ποιες ενέργειες έκανε, από τη μέρα έκδοσης του Ψηφίσματος  έως την έγκριση της νέας επένδυσης, η περιφερειακή αρχή;

     ii.        Ποιό είναι το σχέδιό της, ποιά είναι η στρατηγική της, έναντι αυτής της αρνητικής εξέλιξης, για τα συμφέροντα της Εύβοιας και συνολικά της Στερεάς;

    iii.        Αποδέχεται την περιφρονητική και ζημιογόνο συμπεριφορά της Κυβέρνησης, απέναντι στην ομόθυμη αρνητική απόφαση της τοπικής κοινωνίας;

   iv.        Ποιά είναι η άμεση αντίδραση της Περιφέρειας, στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση;

Επειδή, το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί έντονα την τοπική μας κοινωνία, επειδή υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ταυτόχρονα τεράστια αγωνία, ζητάμε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα και προ Η.Δ., στην ερχόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Είναι αυτονόητο πως η παράταξη “Στερεά Υπεροχής”, θα στηρίξει, με όλες της τις δυνάμεις, τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών , θα σταθεί δίπλα τους και θα αγωνιστεί εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου, για την ανατροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου